Tofu og grønnkål med ingefær og quinoa. Det er nesten så det ikke kan bli sunnere, for ikke å snakke om hvor mye protein det er på denne tallerkenen! Sennep, ingefær og lime er en overraskende god smakskombinasjon – I dare you to try!

2 porsjoner

Jeg er skikkelig glad i sennep, men her hjemme er jeg alene om å være sennepentusiast. Jeg lager gjerne pastasaus med sennep, har det i bunnen av pai, smører det gjerne rett på brødskiva sammen med avocado og kremost, har det i dressinger… You get the picture. Til jul lager jeg også min egen sennep, for det må jo selvfølgelig til for at det skal bli ordentlig jul på hytta. Sånn ellers bruker jeg den klassiske dijonsennepen du finner på enhver matbutikk, og noen ganger tilogmed den varianten som er tilsatt honning, for den liker også Øystein, min samboer. I dag var jeg litt rebell, og kapret kjøkkenbenken før han rakk å begynne på middagen, for jeg hadde en plan, og den planen involverte sennep. Uten honning.

Å bake tofu er også en trend her for tiden, så hvorfor ikke bake tofuen med sennep, tenkte jeg. Det må jo selvfølgelig bli godt. Sennep mister jo den sterke, pikante smaken når den blir varmebehandlet, og tilbake er det den gode, fyldige og herlige smaken. Det funket overraskende godt, og sammen med quinoa, gulrot og grønnkål stekt sammen med ingefær og hvitløk, et lite dryss rista gresskarkjerner og en skvis lime på toppen, ble det godt. Ganske så godt, faktisk. For ikke å snakke om næringsrikt!

Jeg pleier å si at du kan steke tofu istedet for å bake, men denne gangen foreslår at jeg du baker. Sennep i panna høres veldig klissete ut, og den vil ikke trekke inn i tofuen på samme måte som når den blir bakt. Ta deg tiden – du må uansett koke quinoa, og det tar akkurat like lang tid. Flaks, ikke sant?

Sennepsbakt tofu med grønnkål & lime
200 gram rå, naturell fast tofu

2 ts dijonsennep
1,5 dl quinoa
3 dl vann
1 ts grønnsaksbuljong
1/2 gul løk
2 hvitløksfedd
2 ss raspet, rå ingefær
2 gulrot
2 store never fersk grønnkål
2 ss gresskarkjerner
1/2 lime
ca 4 ss rapsolje
Salt og pepper

Varm opp ovnen til 200 grader, og legg tofuen i press mellom en fjøl og et par tunge bøker, pakket inn i litt kjøkkenpapir, sånn at det meste av vannet presses ut. Da er det plass til mer smak inni.

Skyll quinoaen godt i kaldt vann, og ha den over i tørr kjele. Sett varmen på lav/medium, og rør rundt til alle væske har dampet bort, og quinoaen har blitt litt “puffa”. Pass på at det ikke blir for varmt i kjelen. Ha over vann og grønnsaksbuljong, og la quinoaen koke på lav varme under lokk i ca 20 minutter.

Del tofuen i terninger på ca 1 cm. Bland 2 ts rapsolje, 2 ts dijonsennep og et par runder ferskkverna pepper i en bolle, og bruk en liten sleiv eller skje til å forsiktig røre inn tofubitene i blandingen. Legg de utover et bakebrett med bakepapir, pass på at de ikke ligger inntil hverandre, og sett brettet midt i ovnen. De skal bake i ca 20 minutter.

Rist gresskarkjernene i tørr panne, og legg til side. Skjær løken i terninger, og finhakk hvitløk og ingefær. Når quinoaen og tofuen har stått i omtrent et kvarter, varm opp en stekepanne med rapsolje, løk, hvitløk og ingefær. Mens løken blir blank, skyller og kutter du opp gulrot og grønnkål. Ha først gulrot i panna, og til sist grønnkålen, den trenger bare et par minutter.

Fordel quinoa, tofu, grønnsaker og gresskarkjerner utover tallerken, og skvis saften av en halv lime over porsjonene.

 Nysgjerrig på dette med tofu? Les mer om hva tofu er og hvordan det kan brukes her.