Middag

Tostadas med spicy søtpotet, svarte bønner & guacamole

5 comments

Min favorittmåte å tilberede søtpotet, er å ovnsbake den. Med cumin, chilli og kanel blir det mexican style, og sammen med svarte bønner, guacamole og koriander er det klart for en kjapp, god og sunn middag.

2 porsjoner

Aller først, noe veldig kult og skikkelig trivelig: Jane, fra den fantastiske bloggen VeganMisjonen, en av norges største veganblogger, har plukket ut Green Bonanza som en av sine favoritt vegetar-blogger! Det er utrolig stas å få den anerkjennelsen etter bare noen måneder med blogging. Jeg svarte på noen spørsmål her, og kom med mitt beste sparetips: Ikke kast mat!

Så, tilbake til dagens oppskrift. Tostadas er egentlig bare en fin måte å si stekt tortilla på. I land hvor de faktisk lager tortillalefsene selv, og ikke kjøper dem på butikken, brukes de ferske den dagen de lages, og når de ikke lenger er ferske, men fortsatt spiselige, blir de raskt varmet opp og stekt. Litt mer crunch, og veldig godt! Jeg foretrekker å bruke maislefser, men det går helt fint med hvetelefser om det er vanskelig å finne de av mais (let på store matbutikker).

Det eneste som egentlig tar tid her, er søtpoteten. Resten er bare fem-ti minutters aktiv jobb. Det er også veldig lett å bestemme hvor sterkt man vil at det skal bli, så om det er forskjellige preferanser rundt bordet, kan chillisausen og jalapenochillien serveres ved siden av istedet for oppå. Avocadoen kan også fint spises som den er, om du heller vil det fremfor å lage guacamole.

Jeg serverer ikke engang disse på tallerken, eller med ingredienser i forskjellige boller, sånn som man gjør med taco. Det er så raskt og så lett å slenge de stekte lefsene over på en stor fjøl, og dandere alt sammen på den. Rødløk, tomat og jalapeno og limebåter ble servert ved siden av denne gangen, men det kunne like gjerne vært oppå, det også.

Tostadas med spicy søtpotet, bønner & guacamole
4-6 mais- eller hvetetortillas
En håndfull cherrytomater i båter
1 boks ferdigkokte svarte bønner
1/2 rødløk skåret i tynne skiver
1/2 japaleno eller grønn chilli skåret i tynne skiver
1/2 lime skåret i båter
Raps- eller annen smaksnøytral olje
Frisk koriander
Sriracha (eller annen chillisaus)

Spicy søtpotet
1 medium søtpotet
1 ts rapsolje
1 ts cumin
1 ts salt
0,5 ts chillipulver (pass på!)
0,5 ts kanel

Basic guacamole
1,5-2 moden avocado
2 ts sitronsaft
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
2-3 ss vann

Sett ovnen på 200 grader, og gjør klart et bakebrett med bakepapir. Skrell søtpoteten, og skjær den i terninger. Bland sammen rapsolje, chilli, cumin og kanel og bland krydderne godt sammen med søtpotetterningene. Legg de utover bakebrettet, og la de bakes i ovnen i 10-15 minutter.

Bland sammen alle ingrediensene til guacamolen, enten i en liten matmølle eller med en gaffel og armkraft. Tilpass mengden vann etter hvordan avocadoene du bruker er i konsistensen. Det går fint an å blande inn både rødløk og koriander i guacamolen, men vi gikk for en basic versjon ettersom det er både rødløk og koriander som topping.

Skyll bønnene godt under kaldt vann til vannet er helt klart, og varm dem opp i en liten kjele eller panne sammen med et par teskjeer olje og en god klype med salt.

Plasser de oppskårne tomatene, chillien og rødløken på bordet, om du ikke vil ha dem direkte oppå tostadaene.

Når søtpotetene, guacamolen og bønnene er varme, sett en stekepanne på full guffe, og ha et par dråper olje i panna (ikke oliven!). La en og en lefse gå i panna, bare noen sekunder på hver side, til de er litt sprø og gyldne i kantene. Legg de over på en fjøl etterhvert som du steker dem.

Smør et par spiseskjeer guacamole utover hver tostada, og legg på bønner og søtpotet. Strø over frisk koriander, og avslutt med et ønsket lass sriracha. Skvis over en limebåt, legg på eventuell tomat, løk og chilli, og nyt med en kald øl.

5 Comments

  1. Pingback: Blings med guacamole, chillistekt tofu og five minute cashew cream | Green Bonanza

  2. Pingback: Chilli sin carne • Green Bonanza

  3. Pingback: Enchiladas med søtpotetfyll, gresskarstrø og limesaus • Green Bonanza

  4. Pingback: Grillet halloumi og nektarin • Green Bonanza

  5. Pingback: Proteiner fra planteriket • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.