Rosenkålentusiasmen vil ingen ende ta for meg, jeg vil spise rosenkål til hvert eneste måltid hele høsten. Så når det er pizza på gang, ja, da blir det rosenkål på pizzaen også.

2 porsjonspizza

Etter en tur ut til parsellhagen hvor tomatene snart er høsteklare (de ble satt ut litt for sent, men oh hello, så gode de blir), grønnkålen vokser seg stor og sterk og gresskaret var klart til å bli tatt med hjem, var vi sultne. Litt for sultne. Litt sånn at det måtte bli mat på veldig kort tid. Nå. Helst for en time siden.

Da blir det pizza laget på lavash, altså sånne tynne, runde lefsebrød som man får kjøpt i alle grønnsakssjapper her i byen. Det fungerer overraskende bra, selvom det kanskje blir litt for sprøtt om den er i ovnen lenge. Noen tips for at de skal steke riktig er å enten la stekebrettet være i ovnen mens ovnen varmes opp, eller bruke en slik perforert plate, sånn at brødet får nok varme underfra, for at det ikke skal bli soggy. Om du har tiden og lysten til å lage pizzabunnen fra bunnen av, så gjør du det.

Jeg har en teori om at en god pizza bare skal ha fire, maks fem, ingredienser, og saus og ost er to av dem. Tomatsausen må selvfølgelig lages fra bunnen av, det gjør man mens ovnen varmes opp, og osten bør være god. I dag gikk vi for en lys cheddar som lå i kjøleskapet, men jeg er sikker på at en god mozarella også vil være midt i blinken her. Portobellosopp og rosenkål blir skåret i veldig tynne skiver, og trenger derfor ikke stekes på forhånd.

Pizza med portobello & rosenkål
2 stk lavashbrød eller porsjonspizzaemner

1 ss olivenolje
200 gram grovhakkede tomater på boks
2 sjalottløk
2 hvitløksfedd
2 cm rød chilli
1 ts salt
1 ts honning
1 portobellosopp
4-5 ferske rosenkål
2-3 cherrytomater (kan sløyfes)
75-100 gram cheddar eller mozarella

Varm opp ovnen så langt den går – min går til 250. Jo varmere ovn, jo kortere steketid, og jo bedre bevaring og smak i råvarene.

Finhakk sjalottløk, hvitløk og chilli, og ha det over i en liten kjele sammen med olivenolje. La det varmes opp på medium varme, men pass på at det ikke blir kokvarmt i kjelen, det har ikke olivenoljen veldig godt av. Når løken begynner å bli gylden og gjennomsiktig, ha grovhakkede tomater, samt salt og honning, i sausen og la den putre frem til ovnen er varm nok, eller ca 10 minutter.

Rens både sopp og rosenkål, og skjær dem i så tynne skiver som du klarer. Fjern stilken på rosenkålen før du starter, og kanskje de ytterste lagene, om de er stygge.

Fordel tomatsausen på pizzabunnene, og rasp osten over tomatsausen. På toppen av osten legges sopp og rosenkål, samt cherrytomater i tynne skiver. Stek pizzaen i midten av ovnen eller litt høyere, i ca 10 minutter til rosenkålen er gylden i kantene, og all osten er smeltet.