Synes du salat er kjedelig? No more! Med disse seks tipsene kan du lage en fantastisk salat på null komma niks.
Salat

Seks steg til en fantastisk salat – som metter!

ingen kommentarer enda

For veldig mange er salat noe man har i tillegg til middagen. Med et par enkle grep blir salaten hele middagen, og jeg lover at den inneholder alt du trenger av næring, at det blir godt, og at du blir mett.

Jeg spiser gladelig salat til middag, og da er det selvfølgelig ikke snakk om at det er litt grønn salat, et par tomater og litt agurk det dreier seg som. En salat kan være et fullverdig måltid bestående av salat, grønnsaker, protein, og sunt fett, og den kan samtidig både smake godt, ha gode konsistenser, og gjøre deg mett lenge. Om det er forvirrende å lage et måltid ut av en salat, kan man tenke prosessen i seks steg.

– Se Green Bonanzas salatoppskrifter her!

1: Start med noe grønt

I de aller fleste salater er det nettopp en salat, eller noe grønt, som utgjør en base. De mest vanlige grønne salatene kan deles inn to kategorier: De milde, som isberg, rapid og lollo. Den andre er litt mer skarp og bitter i smaken, som for eksempel raddichio rosso, ruccola eller frisse. Begge deler er gode, og en blanding av disse er topp. Det går også an å bruke grønnkål, finstrimlet hodekål eller spinat som base.

2: Finn frem noen grønnsaker

En mettende salat trenger gode grønnsaker, og de trenger ikke engang være rå. Prøv dampet brokkoli, ovnsbakte tomater, rista potetskiver, bakt paprika, sitronmarinert rødløk, reddiker, gulrot, agurk, blomkål, vårløk eller sukkererter. Noen ganger er det godt med masse grønnsaker, og andre ganger holder det med et par.

3: Fyll på med proteiner

Dette er igrunn den viktigste delen av salaten, det er her det mest næring og det er her du blir mett. En god middagssalat inneholder for eksempel kikerter i en eller annen form, ovnsbakt tofu, seitan, tempeh, egg eller bønner. Lag en god hummus, eller rist kikerter i ovnen med gode krydder, og du er langt på vei til å ha en god og sunn salat.

4: Sunt fett

Vi trenger faktisk noe fett i maten, vi klarer oss ikke uten. Men det må være riktig fett, og det må være en i en sober mengde. I en salat kan sunt fett for eksempel være avocado, rista nøtter eller kjerner, oliven eller noen biter ost. Her får man også litt crunch og tyggemotstand i salaten. Nøttene kan man også være kreative med, de kan ristes med en krydderblanding for å virkelig sette prikken over i’en. Prøv foreksempel de krydrede mandlene herfra. Det sunne fettet bidrar faktisk til at kroppen din klarer å ta opp næringen fra de andre kildene.

5: Sleng sammen en dressing

Det er lettere enn du tror, og det løfter salaten tusen hakk. En enkel basis er å blande to deler olivenolje med èn del dijonsennep og èn del honning eller agave. Du kan også blande inn èn del balsamico. Gulrot- og ingefærdressing er et annet tips, om du ikke går for en enkel tahinidressing.Har du blandet deg en mexican style-salat er salsa et godt tilbehør, og om du har gått for noe gresk er det godt å blande sammen en enkel tzatziki. Eller simpelthen bare en skvis lime og noen dråper god olivenolje rislet over til slutt.

6: Ekstra luksus

Det stopper jo ikke der. For en ekstra fyldig og god salat, er det godt å blande inn en porsjon kokt quinoa, couscous, pasta eller villris. Friske urter som koriander, mynte og bladpersille er helt supert. Varianter av brød, som pitabrød, tortillalefser eller krutonger er også godt for konsistens og variasjon. Mange liker også tørka frukt; rosiner, tranebær eller kirsebær som topping. Rista pinjekjerner, mandelskiver eller gresskarkjerner er en super avslutning på en god middagssalat.

Hva er din favorittkombinasjon?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.