Bakt vårrull med ingefær og tofu
Middag, Tofu

Vårruller med ingefær og tofu

3 comments

Hallo! I dag er dagen for å ta livet av en myte, den ved navn “vårruller er vanskelig å lage selv, og dessuten tar det lang tid”. Det er verken vanskelig eller spesielt tidkrevende, og om du skal lage flere porsjoner, er det bare å sette i gang gjester med å rulle.

10 vårruller / middag til 2

Noen ganger er ferske våruller (summer rolls) kjempegodt, men andre ganger er det de varme som er best. Her er forresten en annen myte vi kan ta livet av med det samme: “Vårruller må frityrstekes”. Det må de nemlig ikke, de kan helt fint stekes i ovn, akkurat som det meste annet. Så det er ikke vanskelig, det trenger ikke ta lang tid, og det trenger ikke dryppe av fett? Hører vi et hurra?

Vårruller er ganske takknemlig å lage med tanke på hva du fyller dem med. Smak og behag, ingredienser i kjøleskapet og krydder i skapet kan være med på å bestemme. Når man får dreisen på å rulle disse, kan det rett og slett settes på reportoaret over restemat. Eller festmat. Eller begge deler. Å snekre sammen 10 stk til middag for to er gjort på en halvtime, men når du først er i gang kan du også lage dem og legge i fryseren til en annen anledning – oppskriften kan dobles eller triples eller hva som helst.

Rullinga er enkelt: Du får kjøpt vårrullpapir på enhver grønnsaksbutikk, i forskjellige størrelser. Jeg pleier å gå for en av de største typene, men om du skal servere disse til forrett, kan du gå for små. Men da blir det mer rulling. Oppbevar papiret i fryseren, og ta det ut samtidig som du begynner på fyllet. Da tiner de akkurat passe til du skal begynne å rulle.

Ta hele bunken ut av plasten, og legg dem på en fjøl med en fuktig klut eller håndkle over, for at de ikke skal tørke inn. Når du skal begynne å rulle, legger du ett papir med en spiss mot magen din, som et ruter på spillkort. Pensle rundt kantene med vann. Legg fyll på midten av papiret, formet som et avlangt rektangel fra høyre til venstre. Brett høyre og venstre flik inn over midten av fyllet, sånn at de møtes på midten. Legg deretter fliken som er nærmest magen din over fyllet, og rull hele vårrullen over og rundt seg selv for å feste siste flik.

Vårruller med ingefær, sesam & tofu

10 vårrull-ark
50 gram tynne risnudler / vermicelli

1 løk
2 hvitløksfedd
2 ss finhakket fersk ingefær
1 cm rød chilli (mer om du vil)
200-250 gram fersk tofu (både fast og silke funker)
100-150 gram kål, rød eller lilla
2 små gulrøtter
1 ss sesamolje (toasted version)
2 ss soyasaus
1 ts mirin
1 ts riseddik
Peanøttolje eller en annen nøytral olje (solsikke, raps)

Start med å ta ut vårrullarkene fra fryseren, ta dem ut av plasten og legg dem under et fuktig håndkle. Sett stekeovnen på 200 grader. Kok opp vann, og la risnudlene ligge i varmt vann i 5-10 minutter (det skal ikke koke, bare ligge i varmt vann).

Finhakk løk, hvitløk, ingefær og chilli, og ha det i en stor gryte eller wok sammen med 1-2 ss olje. Når løken begynner å bli gylden, kan du ha i finhakket tofu, og la det surre sammen i fem minutter. Ha deretter oppi nudlene (uten vann), raspet gulrot og finhakket eller strimlet kål (jeg brukte lilla, og da får hele fyllet en ganske interessant farge etterhvert). La det surre i et par minutter til, før soyasaus, sesamolje, mirin (kan erstattes med en klype sukker) og riseddik, og bland det godt sammen. Blandingen skal ikke være så veldig fuktig, så la det stå og godgjøre seg til det begynner å bli litt sticky. Husk å røre underveis!

Rull vårrullene som beskrevet over, og legg de på et bakebrett med bakepapir som er penslet med litt olje. Pensle deretter vårrullene med litt olje, og sett de inn i ovnen, ca i midten. La de stå i ca 25-30 minutter. Server med din favorittsaus – vanlig soya, søt soya, sursøt, chilli… Du bestemmer!

3 Comments

  1. Disse funker som bare fy. Lagde dem uten tofu, og de gikk ned på høykant, men husets yngstemann vil helst ha dem uten nudler også, for da likner de nok enda mer på vårrullene de selger i kiosken på Huk om sommeren (which is high praise indeed fra den kanten). Kan ikke klage på at høyere grønnsakandel etterspørres, så i dag ryker nudlene også ut. Og jeg gleder meg allerede til middag!

    • Så kult at småttisene også liker dem! Og du har jo helt rett, det kan varieres i det ueeeendelige. God middag!

  2. Pingback: Vårruller proppfulle med gode grønnsaker • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.