Frokost og lunsj

Bokhvete & kakao-granola

4 comments

Er det et eget ord for dessertgranola? Nå er det hvertfall det, for denne kan man ikke drive og spise til frokost hele tiden (bare innimellom). Hasselnøtter og bokhvete i salig forening med kakao, kokos og lønnesirup.. Det gjør seg jo nesten best med is, gjør det ikke?

ca 500 gram ferdig granola

Det som skjer når man (altså jeg) ikke er utpreget frokostmenneske, men synes det er gøy å lage granola, er at man (det vil si meg) driver og finner på alt mulig annet man kan bruke granola til, og etterhvert blir også granolaen noe helt annet enn frokostmat. Men la oss kalle det dessertfrokost da, for enkelhets skyld. Ok? Toppen!

En av hovedingrediensene i denne granolaen, er bokhvete. Det er ikke så mye brukt her til lands, og navnet i seg selv er misvisende; bokhvete er nemlig ikke hvete, det er ikke engang et korn, men en slags liten nøtt. Dermed er det glutenfritt! Disse sobanudlene jeg stadig vekk driver og maser om er laget av bokhvete, som er en liten rakker av en plante; den vokser overalt, og derfor ble den kalt fattigmannshvete i gamle dager. Det synes jeg er noe tull, bokhvete er luksusnøtt. Det kan hende du må til en helsekostbutikk forå få kjøpt hel bokhvete.

Ei venninne av meg påpekte samme dag som jeg skulle lage disse, at det er så vanskelig å få til granola i ovn. Jeg er helt enig. Det er derfor jeg pleier å lage granola i stekepanne, sånn som jeg gjør når jeg lager granola med kokos og pistasjnøtter. Denne granolaen må man derimot lage i ovn, fordi det er en sjokoladesaus (!) som skal blandes inn i nøttene. Da blir det for varmt i stekepanne. Det går allikevel overraskende bra – med litt tålmodighet og en stoppeklokke i nærheten blir granolaen helt super.

Granola med bokhvete & kakao
200 gram lettkokte havregryn (bruk eventuelt glutenfritt)
150 gram hel, rå bokhvete
100 gram rå hasselnøtter
1 ss brunt sukker
2 ts havsalt
1 dl lønnesirup (evt honning)
1 dl kokosolje (cocosa naturell)
1 ts vaniljeekstrakt
3 ss 100% kakaopulver

Start med å veie opp og blande sammen havregryn og bokhvete i en stor bolle. Vei opp hasselnøtter, og grovhakk de med en god kniv før de blandes sammen med grynene. Ha også oppi 1 ss brunt sukker og 1 ts havsalt.

Finn frem en liten kjele, og sett den på lav varme. Det er essensielt at det ikke blir for varmt i denne gryta, for da vil hele sausen din bli ødelagt, og du begynne på nytt (jeg snakker av erfaring). Den eneste grunnen til at den skal varmes opp, er for at du skal få smeltet cocosa. Så fort den er flytende, tar du kjelen av plata. Ha deretter i lønnesirup, vaniljeekstrakt og 1 ts salt, og bland inn èn og èn spiseskje. Visp godt sammen før du har oppi neste skje.

Når alle spiseskjeene med kakao er oppi kjelen, heller du innholdet i kjelen over i bollen med gryn. Bruk en tresleiv og bland alt sammen godt. Det ser ut som det er for lite saus til at alt dekkes, men det er ikke det – bruk noen minutter på å blande alt sammen, og husk å få med det som ligger i bunnen.

Legg røra utover et bakepapir på et bakebrett, og pass på at det ligger sånn omtrent like tykt over hele brettet. Sett det midt i forvarmet ovn på 150 grader. Sett stoppeklokka på 10 minutter. Ta ut brettet, og rør rundt. Sett inn igjen. Sett stoppeklokka på nye ti minutter. Ta ut brettet, og rør rundt. Sett inn igjen. Sett stoppeklokka på fem minutter. Ta ut. Rør. Smak på en hasselnøtt, om den er gylden inni begynner det å bli ferdig. La det stå et par minutter til. Du vil ikke se at den er ferdig på grunn av fargen, men du merker det på hasselnøttene. De er fortsatt litt myke på grunn av varmen, men de er gyldne inni og har fått den smaken av rista nøtt. Ca 25-30 minutter bør du altså beregne, følg nøye med de siste 10.

Når du har tatt brettet ut av ovnen, lar du det avkjøle seg på benken, før det has over i en eller flere beholdere.

 

 

Denne oppskriften er basert på denne fra mynewroots, men min er med mindre søtning, samt annet blandingsforhold. For en søtere granola, legg til mer sukker og kokosflak.

4 Comments

  1. Pingback: Jule-granola med mandler, kanel og tranebær | Green Bonanza

  2. Pingback: Bokhvetepannekaker • Green Bonanza

  3. Pingback: Proteiner fra planteriket • Green Bonanza

  4. Pingback: Tips til julegaver som kan spises og brukes • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.