Er det noe som kan være så kjedelig som suppe? Og på den annen side: Er det noe som kan være så godt som suppe? Jeg får grøsninger av en tynn og smakløs blomkålsuppe, men denne fyldige og kremete gulrot- og smørbønnesuppa med curry kunne jeg godt spist hele høsten. Og vinteren.

Vegansk
Mengde: 4 porsjoner
Arbeidstid: 5-10 min
Koketid: 10-14 min

Ei flott dame jeg kjenner, som jeg også tilfeldigvis vet at leser denne bloggen, har suppetirsdag sammen med sønnen sin. Noen uker i høst har jeg tenkt til å adoptere suppetirsdagen, og tirsdag i forrige uke var det denne gule herligheten som sto på planen. Jeg håper den faller i smak både hos mammaen, treåringen, og alle andre, uansett om man er suppeelsker eller suppeskeptiker!

Det beste med supper som denne, er at de lager seg selv etter at du har satt dem i gang. Deretter er det bare å vente, eller gjøre noe annet koselig i mellomtiden, mens suppeingrediensene koker seg møre, sånn at de er klare til å få en runde med stavmikseren. Så fort man har en stavmikser blir det suppe av det meste, så om du ikke har en, ønsk deg en til jul.

Men dere, I have a confession to make. Jeg har fått meg en kjepphest, og den kjepphesten heter turmeric. For mange er turmeric og gurkemeie det samme, men jeg er uenig, selvom jeg er enig. La meg forklare: Gurkemeie er det norske ordet for krydderet turmeric. Men når jeg kjøper gurkemeie på matbutikken, av for eksempel merket santa maria, har den ingen aroma og ingen smak. Ja, Santa maria sier selv på sin nettside at gurkemeie ikke har en smak, men kun brukes for sin farge. Turmeric, derimot, dette eldgamle krydderet, har en ganske klar og markant smak, den er en hovedingrediens i curryblandinger og den har en helt egen og særpreget smak av appelsin og safran-noter. Den skal dog ikke brukes som erstatning for safran, til det er den for bitter. Men om du skal lage denne suppa, lov meg at du tar deg en tur til nærmeste grønnsakssjappe og kjøper en boks med ordentlig gurkemeie eller turmeric om du ikke har i skapet fra før. Du kommer ikke til å angre.

Så, tilbake til suppa. Man trenger ikke ha smørbønner i en gulrotsuppe, men uten synes jeg den blir litt tom for proteiner, og vi trenger proteiner, hvertfall nå når høsten driver og tar oss igjen, langt uti september. De bidrar dessuten til en veldig god konsistens, og sammen med en liten desiliter matfløte, blir denne herlig gule suppa både mettende og smakfull.

Gulrot- og smørbønnesuppe med curry

4 store sjalottløk eller 1 gul løk
3 hvitløksfedd
2 ss fersk ingefær
650 gram (5 store) fersk gulrot, gjerne økologisk
1 boks smørbønner/butter beans (230 gram ferdigkokt)
1 ss turmeric/gurkemeie
1 ss hot madras currypulver
0,5 ss malt koriander
1 ts salt
1 ss grønnsaksbuljong
2 ss solsikkeolje/rapsolje
7,5 dl vann
1 dl matfløte eller soyafløte (kan sløyfes)

Finn frem den største gryta du har. Grovhakk løk, hvitløk og ingefær, og ha det i gryta sammen med olje. Sett gryta på medium varme, og mens løkblandingen varmes opp, rasper du gulrøttene på en grov rasp. Det går også an å kutte dem i biter, men de vil både koke fortere når de er raspet, og det vil bli lettere å kjøre dem til mos med stavmikser etterpå.

Når løkblandingen har blitt gylden og myk, tilsett turmeric, curry, salt og koriander, og la krydderne blande seg med oljen og løkblandingen i et par minutter. Ha deretter over raspet gulrot, skylte og avrente smørbønner, grønnsaksbuljong og vann, og la alt koke opp under lokk. La det putre i 15-20 minutter, til gulrøttene har blitt helt myke og begynt å gå i oppløsning.

Ta kjelen av plata, og kjør alt innholdet til en purè med stavmikser. Sett kjelen tilbake på plata som du har skrudd av, og rør inn 1 dl matfløte. Den trenger ikke koke opp igjen, men la den stå på plata et par minutter.

Server suppa gjerne med litt frisk koriander på toppen, og litt godt brød på siden.

 

Oppdatert 16.08.2015