Det er ikke bare sobanudler som er godt med tofu – det funker like godt med pasta! I denne enkle salaten bakes tofu i ovn, og en enkel sennepsvinaigrette vispes sammen på et lite minutt.

2 porsjoner

Når jeg spiser salat, er det ofte èn ingrediens som bestemmer hvordan tilbehøret skal være, hvilke smaker som skal være i dressingen, hva slags topping som skal være på, og hvordan proteinkilden skal behandles. Hvis det er pasta som er utgangspunktet, havner jeg lett i den italienske sfæren med olivenolje, marinerte oliven, solmodne tomater og en enkel, grønn salat som base.

Sennepsvinaigrette høres kanskje avansert og fancy ut, men det er uhyre enkelt. Du trenger egentlig bare tre ting: En god sennep, en god olivenolje, og sitronsaft. Ideelt sett ferskpressa, men om du bare har en flaske med sitronsaft i kjøleskapet, så funker det også. Hvis man skal være litt fancypants kan man i tillegg tilsette litt hvitvinseddik og pepper, men ærlig talt – det trengs ikke. Sennepsvinaigrette er godt på alt fra grønn salat til potetsalat, og er en typisk go to for meg.

Når tofuen bakes, er det fordi jeg vil at den skal få en litt annen konsistens og tyggemotstand. Om du ikke vil bake den, sleng den i panna istedet. Jeg bruker olivenolje tilsatt hvitløk, men det går også fint å knuse et hvitløksfedd, blande med litt olje, og blande tofubitene i det.

Pastasalat med hvitløkbakt tofu & sennepsvinaigrette
100 gram kort pasta, feks skruer eller penne
200 gram rå, naturell tofu
3-4 never grønn salat

1/2 rødløk
1 sitron
2 store, røde tomater eller en håndfull cherrytomater
7-8 grønne oliven, gjerne fylte
1 håndfull nøtter, feks pistasj, valnøtt eller pinjekjerner
1 ts hvitløksolje
Ferskkvernet pepper
1 ts dijonsennep
1 ss olivenolje
0,5 ts hvitvinseddik (kan sløyfes)
Salt

Start med å sette ovnen på 200 grader, og legge tofuen i press: Finn frem en fjøl, legg kjøkkenpapir både over og under tofuen, og legg et par tunge kokebøker oppå, i ca 10 minutter.

Kok pasta etter oppskrift på pakken, og skyll den i kaldt vann når den er ferdigkokt.

Rens rødløken, og skjær den i så tynne skiver som du klarer. Legg dem i en liten skål, og press saften av en halv sitron over. Da blir de “marinert” av sitronsaften, og blir mildere i smaken enn om de er helt rå.

Skjær tofuen i store terninger, ca 2 cm alle veier, og legg dem på et bakepapir som på forhånd er penslet med litt olivenolje. Bruk en liten pensel og pensle hvitløksoljen over tofubitene, og kvern pepper over til slutt. Sett dem i ovnen, og la de bake i ca 15-20 minutter. De er gyldne når de er ferdige.

For å lage sennepsvinaigrette visper du alle ingrediensene sammen, enten med en gaffel eller en liten visp.

Nøttene kan enten spises rå, eller ristes lett i tørr panne.

Vask den grønne salaten, og riv den med hendene opp i salatbollen. Bland inn pasta, tomater i skiver, hele eller halve oliven, og rødløken minus sitronsaften. Bland inn vinaigretten, og legg bakt tofu og nøtter på toppen.