Børek med krydra potetfyll

Crunchy på utsiden, mykt på innsiden. Det blir rett og slett aldri feil, det. Disse små børekene knaser godt når du spiser dem, og fyllet er både saftig og godt krydra. Godt på et tapasbord eller med en grønn salat – eller akkurat som de er, helt for seg selv.

18 små børek

Børek er ikke nytt her i huset. For en stund siden lagde jeg sigarbørek med spinat og feta, som ble en hit – blant annet for min kjære mamma. Denne gangen er de rullet annerledes, som små trekanter, men det er ingenting i veien for å rulle som sigar om du heller vil det. Uansett er det en beskrivelse på hvordan man ruller trekantbørek lenger ned her.

Spinat og feta er klassisk børekfyll, det samme er potet. Sopp er et annet klassisk veggisfyll, men jeg må innrømme at de to første er mine favoritter. Potetfyllet kan suppleres med det meste – grønne erter, raspet gulrot, søtpotet… Ta det du har!

Børek med krydra potetfyll
500 gram potet

1 ss smør
1 liten gul løk
1/2 -1 ts chilli
1/2 ts cumin
1 ts salt
1 ts tørket persille
2 ts paprikapulver
18 filodeig-ark
2 egg til pensling

Vask potetene, og del dem i terninger. Om du bruker lyse poteter med tynt skall kan du gjerne la skallet være på – der sitter det mange viktige mineraler og vitaminer. Kok dem i masse vann med litt salt til de er møre. La de bli lunkne.

Finhakk løk, og surr denne i en stekepanne sammen med smør og salt. Når løken har blitt myk og gjennomsiktig, rør inn resten av krydderne, og bland løkblandingen sammen med potetene. Bruk en sleiv og lag en mos av blandingen.

For å forme disse trekantbørekene, er det kjekt å starte med firkantet filodeig-papir. Denne gangen har jeg brukt det som finnes i frysedisken i en orange pappkartong, med et skikkelig søttitallsdesign. Why change a winning game, right? Jeg synes frossen er bedre å jobbe med enn de som ligger kjølig, og arkene er dessuten tynnere, og mye lettere å jobbe med.

Etter du har laget fyllet, kan det gjerne avkjøle seg litt slik at du ikke brenner deg, for her må du jobbe med hendene. Brett arket dobbelt en gang (langside mot langside), og så dobbelt igjen, fortsatt langside mot langside. Da har du et bredt “slips” liggende foran deg. Legg det med en kortside mot deg. Pensle oversiden raskt med pisket egg, og legg en spiseskje fyll nederst på remsen. Ta tak i venstre nedre hjørne, og brett dette over mot høyre, sånn at det danner seg en trekant.

Bruk fingrene til å forme fyllet under laget med papir, og brett deretter på nytt, med fyllet i, slik at det danner seg en “ny” trekant oppover på remsen. Fortsett slik det ikke er mer igjen av remsen – da har du brettet trekanten tre-fire ganger rundt seg selv, og alle åpne kanter vil være lukket. Om det er igjen en liten flik etter den siste brettingen, kan du folde denne inn i de andre lagene med ark, for å “forsegle”.

24-børek1

Fortsett slik til alle børekene er ferdig rullet, og gjør deg klar for å bli klissete på henda – de skal nemlig pensles med egg både over, under og på sidene. Jeg synes dette er lettest å gjøre ved å holde en børek i venstre hånd og pensle med høyre, men du finner din egen metode her.

24-børek2Når børekene er ferdig rullet og ferdig penslet, kan de gjerne strøs med nigellafrø, eller løkfrø, som de også kalles. Om du ikke har det, er det like godt med svarte eller hvite sesamfrø. Eller ingenting, for den saks skyld.

Stek børekene midt i ovnen på 200 grader i ca 20-25 minutter.

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Yasemin

    var litt vanskelig å fortså hvordan man skulle brette de arkene, ønsker gjerne en video på det, siden jeg ikke finner det noen andre steder på nettet! :-)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.