Middag

Pizza med hvit saus, spinat & smørstekt kantarell

5 comments

Dette er noe av det beste jeg vet. Dette er en pizza forbeholdt spesielle anledninger, i mitt hode. Det trenger jo ikke være det, men hør på dette, da: Hvit saus med urter. Frisk spinat. Valnøtter. Fersk mozarella. Og smørstekt kantarell. Det er litt fest over det, er det ikke?

1 langpanne / 2 porsjonspizza

Denne hvite pizzasausen oppsto på hytta en sommer, og er et resultat av at jeg simpelthen ikke klarte å begrense meg. Utgangspunktet var en boks creme fraiche, og når jeg tenker på det nå ser jeg for meg ei dame som står der og slenger alt mulig rart oppi en bolle, rører frenetisk og ler en lykkelig – på kanten til hysterisk – latter. Hvitvin! Frisk timian! Sitronskall! Hvitløk! Olivenolje! Pepper! Mer hvitvin! Litt sånn. Trenger egentlig ikke topping på denne sausen, når jeg tenker meg om.

Hvis vi nå først skal ha topping på denne hvite sausen, er det om å gjøre å holde litt igjen. ikke sleng på alt som finnes. Smakene må få passe sammen, og alt må få sin plass. Frisk spinat er kjempegodt på pizza – den blir ikke soggy som du kanskje skulle tro. Valnøtter knuses mellom hendene og strøs over, og å møte en valnøttbit på pizzastykket er litt som å få mandelen i grøten. Når det gjelder ost kan du gå to veier: Mild mozarella eller en tøff blåmuggost, alt ettersom dagsformen. Og nå som det er kantarellsesong: Smørstekt kantarell forberedes for seg selv, og legges på pizzaen idet den serveres. Ja, jeg sa jo at det blir litt fest!

25-hvitpizza2

Pizza med hvit saus, spinat & smørstekt kantarell

2 porsjonsemner pizzadeig

Hvit pizzasaus:
1 (300 g) boks creme fraiche

2 ss tørr hvitvin (kan droppes)
1 ss olivenolje
2 ss finhakket frisk timian
1-2 hvitløksfedd
1/2 sitron (zest)
1 ts nykvernet pepper

Topping:
2-3 store håndfull frisk spinat

1 (125 g) pakke fersk mozarella
1 håndfull rå valnøtter
2-3 håndfull kantarell (evt østerssopp eller aromasopp)
1 ss meierismør

Sett pizzadeigen, og la den heve til dobbel størrelse. Sausen har også godt av å få hvile litt etter å ha blitt blandet, så den kan lages klart og settes kaldt:

Finn frem en bolle, og hell boksen med creme fraiche over i den. Finhakk timian. Rasp hvitløksfeddene på en liten rasp, eller finhakk dem. Vask sitronen godt, og rasp av skallet (kun det gule, ikke noe hvitt). Kvern pepper over blandingen. Rør inn hvitvin og olivenolje. Bland alt godt, og sett bollen kaldt til pizzaen skal bakes ut.

Bak ut pizzabunnene, og legg et jevnt lag med saus over. Om spinaten er ferdigskylt kan den legges rett på, om den må skylles kan det være smart å kjøre den i en salatslynge eller tørke av den før den legges på pizzaen. Det gjør ingenting om det ligger litt haug med spinat, det vil synke sammen så fort den er i ovnen.

Bruk hendene, eller en kniv, til å knuse valnøttene i mindre biter. Strø disse over pizzaen. Hell vannet av mozarellaen, og riv den i små biter som fordeles utover pizzaen.

Sett pizzaen i ovnen på høyeste varme, og la den stå til osten har smeltet og kantene er gyldne.

I mellomtiden varmes en ren stekepanne opp, og kantarellen has over i tørr panne. Om du har store kantareller, kan de gjerne rives i mindre biter. Riv isåfall fra midten av hatten, sånn at du deler den fra topp til bunn. Når soppen begynner å slippe vannet i stekepannen og dette har fordampet, has det i en spiseskje smør. La kantarellen stekes i smøret på lav varme til de har blitt litt mørke og gyldne.

Ta pizzaen ut av ovnen, og fordel kantarellen over pizzaene. Dryss gjerne litt friske timianblader også, sammen med litt ferskt pepper før servering. Anbefales sammen med en god barbera eller barolo i glasset.

 

5 Comments

 1. Pingback: Pizza med hvit saus, potet og pinjekjerner | Green Bonanza

 2. Pingback: Ukemeny: Annas favoritter • Green Bonanza

 3. Kristin Kjos

  Hei
  Tusen takk for en kjempefin blogg. Veldig imponert over bildene dine, og du skriver veldig godt!
  Jeg anser meg selv som en av verdens største pizzaelskere, og mener at nesten alt blir bedre – både ingredienser og livet forøvrig – med en sprø pizzabunn under seg. Jeg har spist utallige versjoner med spinat. Mmmm! Men av erfaring så har rå spinat rett og slett ikke funket. Jeg har måttet forvelle/steke den først. Blir ikke spinaten din brunsvidd i kantene og ødelegger pizzaen forøvrig med overskuddsvannet? Hva er trikset ditt?

  • Hei Kristin! Takk for fine ord!

   Jeg er helt enig, pizza er best med en sprø og tynn bunn. Trikset mitt er vel todelt, tror jeg: For det første å bruke forvarmet ovn så varmt det går med brett inni, slik at steketiden reduseres. For det andre, når det gjelder spinat, kan den ikke overlesses med ost – da blir den soggy. Om spinaten får ligge slik at den er i kontakt med varmen, blir den verken svidd sller soggy. Det kan heller ikke brukes veldig mye spinat når den brukes fersk. Jeg har flere pizzaer hvor jeg forveller den jeg også (blant annet pizza med grov bunn, artisjokk og spinat). Men jeg liker den best fersk, altså.

 4. Kristin Kjos

  Takk for svar. Da skjønner jeg hva jeg gjorde galt. For mye av den gode spinaten. Skal forsøke å følge rådet ditt. Pinjekjerner, spinat og semistekte cherrytomater er en klassiker hjemme hos meg, forresten. Gleder meg til å prøve sausen din.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.