Vår tradisjonelle julemiddag inneholder nøttestek, linsekaker, poteter, rosenkål og en god fløtesaus.
Blogg

En vegetarianers julefeiring

8 comments

For veldig mange vegetarianere kan jula bli litt sånn yes but no but no but yes, fordi det føles så klønete og uoverkommelig å ordne dette lille måltidet man ofte omtaler som Selveste Julemiddagen. Fortvil ei! Løsningen er her!

I anledning Verdens Vegetardag synes jeg jul er et godt tema. Denne artikkelen er ute i god tid før jul med vilje, sånn at du kan la deg inspirere, begynne å planlegge, og kanskje prøvelage julemiddagen. Oppskriftene finner du her.

Neida. Eller kanskje litt. Noen steg på veien, hvertfall. For det trenger nemlig ikke være så veldig vanskelig. Du trenger et par ting: Oppskrifter. Tid til å planlegge dette kalaset, sånn at det lar seg gjøre å tilberede både en klassisk julemiddag og en vegetarisk julemiddag samtidig. Litt velvillighet fra mor (eller far, alt ettersom hvem som står for julematen der du skal feire) hjelper også godt.

I love christmas!

For meg er jula kjempeviktig. Jeg elsker jul. Jeg elsker stemningen som dukker opp når det nærmer seg jul, det kommer snø, alle blir litt ekstra snille mot hverandre, vi reiser på fjellet, og jeg sitter timesvis foran peisen med ullsokker og bøker, og vi spiller brettspill og drikker rødvin, kakao og kaffe dagen lang. Flaks som er er også min fantastiske lillesøster veggis, og vår herlige kusine, som vi pleier å feire sammen med, er også veggis. Det er tre veggiser til julebords, det!

Julemat er traddismat, veggis eller ei

Min familie spiser tradisjonell julemiddag med ribbe, medisterkaker, surkål og potet. Ekte norsk festmat der, altså. Jeg vil at mitt julemåltid skal være en del av selve julemiddagen, uten å skille seg ekstremt fra hva resten av familien spiser. Derfor spiser jeg ikke pasta eller salat til julemiddag. Takk, men ikke den dagen! Det må passe sammen, ikke sant? Det må passe sammen både sånn at det er julemat for alle sammen, og krydderne som brukes må smake litt jul.

På menyen

Vår julemiddag består av godsaker som en nøttestek og linsekaker. I nøttesteken er det naturligvis endel nøtter, i tillegg til noen grønnsaker og melkeprodukter. Nøttestek er en klassisk veggisrett fra way back til søttitallet, når de første vegetarkokebøkene kom på markedet. Linsekakene har den samme grunnoppskriften som ellers, men krydres med typiske julekrydder. I tillegg lager jeg ristet rosenkål, rødkål med eple, og en soppfløtesaus. Oh heeello. La det bli jul! Det kan avsløres at ristet rosenkål forsvinner raskt, så det kan være lurt å lage til alle rundt bordet.

Forberedelsene

Det er viktig for meg å ha respekt for at det skal tilberedes flere julemiddager på samme kjøkken. Stort sett har man bare èn stekeovn og fire stekeplater, og det er mye som skal serveres varmt i samme øyeblikk. Mamma og jeg har blitt eksperter på hvordan julematen legges opp, og der hvor det går an, lager vi begge ting i forveien. Både linsekaker og nøttestek kan lages dagen før og med fordel varmes opp, de mister ikke smak av det, snarere tvert imot, og konsistensen får satt seg til det bedre. Mamma lar alltid ribba hvile en stund før den serveres, og da benytter jeg anledningen til å smekke alt veggis inn i ovnen for oppvarming. Rødkål og soppsaus kan også lages tidligere samme dag, og varmes raskt opp.

Husk å dele

Det tok flere år før jeg klarte å lage nok vegetarjulemiddag, for det viste seg jo raskt at alle meateaters around the table også hadde lyst til å smake bare litt, eller kanskje ganske mye etterhvert, for det var jo ikke så verst godt dette her, jaaggu!

God jul!

8 Comments

  1. Pingback: Very Merry Christmas! Nøttestek og linsekaker! | Green Bonanza

  2. Pingback: Vegan Day Pizza | Green Bonanza

  3. Pingback: Veganske fløtegratinerte poteter med urter og hvitløk • Green Bonanza

  4. Pingback: Ovnsbakt rosenkål • Green Bonanza

  5. Pingback: Linsekaker i fire varianter • Green Bonanza

  6. Pingback: Julemiddagen 2015 • Green Bonanza

  7. Pingback: Vegansk, innbakt nøttestek • Green Bonanza

  8. Pingback: Vegansk julefestival! • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.