Vår tradisjonelle julemiddag inneholder nøttestek, linsekaker, poteter, rosenkål og en god fløtesaus.
Middag

Nøttestek og linsekaker til jul

62 comments

Ingen jul uten linsekaker og nøttestek christmas style! Vi nøyer oss ikke med bare èn rett her til jul, det må være både nøttestek og linsekaker, og gjerne noen pølser også, når vi først er i gang.

Disse oppskriftene hører sammen med teksten How About That Very Merry Christmas?, som handler om utfordinger og gleder rundt det å være veggis i julehøytiden. Oppskriften ble første gang publisert til jul 2014, og har fått en oppfrisker nå som vi nærmer oss jul 2015.

Nøttestek

Vegetarisk + glutenfri
Mengde: 1 nøttestek, ca 4 porsjoner
Arbeidstid: 30 min
Steketid: ca 1 time, 15 min

Ingen jul uten nøttestek! Ingen nøttestek er en annen lik, ettersom vi lager denne omtrent èn gang i året, søsteren min og jeg. Stort sett har vi hellet med oss og får et godt resultat, og nøttesteika har en tendens til å havne like mye på alle andres tallerkener som våre egne. For anledningen (blogginnlegget, altså) har jeg laget en ny variant av nøttesteken vår, og jeg tror jaggu det blir denne vi spiser i år.

Denne må stå en stund i ovnen før den blir ferdig, så om dere er fler som skal lage mat på julaften, kan det lønne seg å lage denne dagen før eller tidligere på dagen. Den har ikke vondt av det, snarere tvert imot – ingrediensene og smakene får satt seg skikkelig! Jeg skal innrømme at dette er en lite veganvennlig nøttestek – vi går all in på julaften, med både egg og ost i. Jeg har (dessverre) tilgode å smake en vegansk nøttestek som ikke er tørr, og som henger godt sammen.

Vår tradisjonelle julemiddag inneholder nøttestek, linsekaker, poteter, rosenkål og en god fløtesaus.

Ingredienser

2 ss meierismør
1 stor gul løk
3 hvitløksfedd
3 stangselleri-stenger
1/4 purreløk
2,5 dl usaltede hasselnøtter
2 dl usaltede cashewnøtter
150 gram rød (i praksis orange) cheddar
2 egg
3 dl lettkokte havregryn
2 ts sterk sennep
2 ts vegansk worchestershiresaus (kan droppes, evt erstattes med vanlig)
2 ts salt
1 ts pepper
1 ss sitronsaft
1 ts nøytral olje

Varm opp ovnen til 200 grader, og finn frem en ildfast form, gjerne en brødform, som tar 1,5 til 2 liter. Kle den med et bakepapir, og sett til side.

Grovhakk løk, hvitløk og stangselleri, og la det surre med smør og 1 ts salt i en stekepanne til alt er mykt. Når løken nærmer seg gjennomsiktig og gylden, grovhakk purreløken og la den steke sammen med de andre grønnsakene et par minutter. Sett til side.

Vår tradisjonelle julemiddag inneholder nøttestek, linsekaker, poteter, rosenkål og en god fløtesaus.

Finn frem en matmølle eller food processor, og kjør hasselnøtter og cashewnøtter i matmølla sammen med cheddarosten, til det er i småbiter. Det skal ikke være et fint mel! Se bildet for konsistens. Kjør løk- og selleriblandingen i matmølla sammen med nøtter og ost i et lite minutt.

Ha deretter oppi egg, olje, havregryn, sennep, worchestershiresaus, salt, pepper og sitron til det er en jevn masse. Om den ser veldig flytende ut, kan du ha oppi litt mer havregryn.

Vår tradisjonelle julemiddag inneholder nøttestek, linsekaker, poteter, rosenkål og en god fløtesaus.

Hell blandingen over i brødforma, og sett den midt i ovnen. La den stå i 1-1,5 time (følg med på den underveis), og legg gjerne et bakepapir over etter en halvtime, når den har blitt gylden på overflaten, slik at den ikke blir svidd. La den avkjøle opptil 15 minutter før du løfter steika ut av forma, og skjærer den forsiktig i tykke skiver.

Vår tradisjonelle julemiddag inneholder nøttestek, linsekaker, poteter, rosenkål og en god fløtesaus.

Linsekaker i julevariant

Vegetarisk
Mengde: 12 stk, 4 porsjoner
Arbeidstid: ca 30 min
Steke/baketid: ca 30 min

Flere linsekakevarianter kan du se her
Veganske linsekaker finner du her

Disse er så ufattelig lette å lage, og når det nærmer seg jul og jeg står og ruller linsekaker av en tre- eller firedoblet deig med linsekaker, får jeg skikkelig følelsen av jul. Det var min fantastiske one-of-a-kind mormor som lærte meg å rulle middagskaker med hendene, sånn at alle blir like store, like tykke, og med lik form. Det er mange tradisjoner som kan bevares rundt mat og høytid, selvom man har valgt å utelate kjøtt fra dietten sin. For meg er dette, og julematen, nettopp det. Videreføring av en tradisjon.

Grunnen til at disse både skal stekes i panne og deretter bakes i ovn, er at linsekaker har et mye lavere fettinnhold enn kjøttkaker har. Varmen sprer seg ikke på samme måte i organiske varer som i kjøtt, så du er først ute etter en stekeskorpe, og deretter varme gjennom.

Linsekakene kan helt fint avkjøles og oppbevares i kjøleskapet eller i fryseren, og varmes opp igjen samme dag som de skal spises.

Ingredienser

4 dl kokte grønne linser (ca 1,5 dl tørre)
2 dl kokt ris
4 ss brødrasp
1 sjalottløk, finhakket
1 egg
1-2 ts salt
2 ts pepper
2 ts tørket persille
1 ts malt muskattnøtt
1 ts paprikapulver
Smør og raps/solsikkeolje til steking

Om du bruker tørre linser; dekk dem med en liter vann eller mer, kok opp, og la de koke til linsene er mer enn møre, det vil si de faller fra hverandre. Kok ris etter bruksanvisning på pakken (jeg bruker villris, men anything goes). La det avkjøle til det er lunkent.

Bland linser og ris i en matmølle, og kjør det til det er blandet, bare ti-femten sekunder. Alt skal ikke være most, men det skal bli en røre, som du fortsatt ser både hele linser og riskorn i. Bland inn egg, alle krydderne og brødrasp, og rør godt med en slikkepott eller sleiv. Juster konsistensen med brødrasp. Den skal være fuktig, men ikke våt. Prøv å form en kake med hendene, og se om det henger sammen, de skal være lette å forme.

Èn linsekake er en stor spiseskje med røre. Ta en og en i venstre håndflate, form den til en liten skål, og rull linsekaken med høyre hånd, til den har fått en jevn form. Den skal ikke være helt rund, og heller ikke flat – en fin mellomting er det du er ute etter.

Varm opp 1 spiseskje smaksnøytral olje og et par skjeer smør i en tykkbunnet stekepanne på medium varme, og legg linsekakene i panna. La de få ligge i fred i fire-fem minutter, før du snur dem, og lar de ligge like mye i fred i fire-fem minutter der. Flytt linsekakene over til et bakebrett med bakepapir, eventuelt en ildfast form. La de ettersteke i stekeovn på 200 grader i 15 minutter.

62 Comments

 1. Pingback: How about that Very Merry Christmas? | Green Bonanza

 2. tonje

  Takk for oppskrift på kjempegode linsekaker!

  • Hei Tonje! Så hyggelig å høre at de falt i smak – takk for tilbakemelding!

 3. Jeg liker verken gul løk, stangselleri eller purreløk. Hva vil du anbefale å bytte det ut mot?

  • Det smaker verken løk eller selleri, det handler mest om å få frem andre smaker, samt konsistensen. Litt purre vil det smake, så det kan kuttes ut. Kan evt bruke sjalottløk istedet for gul løk.

 4. Pingback: Ovnsbakt potet med cheddar | Green Bonanza

 5. Pingback: Vegisterkaker med quinoa og purre | Green Bonanza

 6. Nina Marie

  Vet du hvor lenge nøttesteken holder seg i kjøleskapet?

  • Hei Nina Marie! Den holder seg helt i hvertfall 2-3 dager. Lenger enn det har jeg ikke prøvd, ettersom den stort sett blir spist opp :)

 7. Pingback: Pikekyss med (og uten) sjokolade • Green Bonanza

 8. Bør nøttene bløtlegges? Og bør skallet tas av hasselnøttene? :)

 9. Miriam

  Hei! :) Jeg valgte å veganisere din oppskrift på nøttestek på julaften siden den minnet om den gode nøttesteken jeg laget første året som vegetarianer, men uten fullt så mange melkeprodukter.
  Den funket bra å veganisere! Hurra! Tar meg den frihet å skrive hva jeg gjorde her i tilfelle noen vil videreutvikle eller teste ut på nyttårsaften.
  Jeg brukte Cheezly sin cheddar og linfrø (kokt i vann, silte bort frøene etterpå), soppsoyasaus i stedet for Worchestershiresaus (mest fordi det bare var det jeg hadde),pluss litt veldig finhakket sopp. Brukte to ts buljongpulver i stedet for salt. Brukte mest pecan, og noe mandler, hasselnøtt og valnøtt. De tidligere veganske linsestekene jeg har laget har blitt tamme og tørre, men denne ble veldig god! Tusen takk for oppskriften. :) PS: bør lages kvelden før så den blir enklere å skjære i skiver. Den med egg henger sikkert bedre sammen enn min, men dagen derpå gikk det fint å skjære den. :)

  • Herlig! Tusen takk for at du deler! Jeg har en vegansk versjon jeg driver og pusler med, men da uten cheezly (mest fordi jeg jo spiser ost, og ikke bruker erstatningsost). Høres kjempegodt ut, sånn som du gjorde det :) fortsatt god jul!

 10. Pingback: Påske! • Green Bonanza

 11. Pingback: Enkle linsekaker • Green Bonanza

 12. Pingback: Syv sunne middager som er fine å fryse ned • Green Bonanza

 13. Ingrid

  Har du noe forslag til hva jeg kan bruke i nøttesteken i stedet for nøtter? Hahah! Er allergisk :(

  • Haha, herlig! Jeg tror jeg ville gått for noe annet for å være helt ærlig – sjekk ut de ulike variantene av linsekaker, og vegan wellington! Der er ikke nøttene hovedrolleinnehaver, og kan fint byttes ut med kjerner eller frø. :)

 14. Susanne

  Hei! Ser det står 1 sjalottløk i oppskriften på linsekakene, men litt usikker på hvor de skal inn i tilberedningen? Skal jeg steke løk og deretter blande inn med egg, krydder og brødrasp – eller skal den blandes inn rå? :-)
  Og jeg har heller ikke matmølle eller foodprocessor, men håper det går bra med en kraftig stavmikser?

  Går forresten min første jul som veggis i møte, veldig spent på å prøve ut disse oppskriftene :-)

  • Hei! Du kan bruke løken rå, ettersom kakene stekes og bakes etterpå! Jeg skal redigere i teksten så det er tydelig, takk for kommentar på det! Og det går helt fint med en stavmikser. Så lenge det blir mosa går alt an!

 15. Yvonne

  Hei!
  Eg har prøvd meg på ei anna oppskrift på nøttesteik før, og det blei tamt og kjedeleg på smak. Skikkeleg skuff på sjølvaste julaftan. Men denne oppskrifta ser spennande ut, så eg har veldig lyst å prøve den til jul i år! Tenker å lage den dagen i forvegen, slik at det blir mindre stress på sjølve dagen. Men funkar det å lage sjølve steika dagen i forvegen, legge den “rå” i kjøleskapet og steike den dagen etter? Eller bør den steikast med ein gong? Isåfall, korleis varmer du den opp igjen – heil i steikeovn eller skjært i skiver på steikepanna?

  • Hei! Det går veldig fint å varme opp igjen denne, jeg gjør det samme selv til hver jul. Ikke barebare å få kjøkkenlogistikken til å gå opp! Jeg vil nok anbefale å steke den samme dag, og varme den hel i ovn med folie over på julaften. :)

 16. Kristin C.

  Nøttestek må prøves. Re: Sterk sennep, funker Dijon, eller blir det feil smak?

 17. Pingback: Julemiddagen 2015 • Green Bonanza

 18. Lovisa

  Hej!
  Tack för en superbra sida!!

  Jag prövade att göra linskakorna igår och de blev tyvärr väldigt torra :( ska de vara det eller har jag gjort fel?

  Mvh
  Lovisa

  • Hei! De skal ikke bli veldig tørre, nei. Røra skal være ganske fuktig, og i panne skal de bare stekes så de får stekeskorpe. Om de står for lenge i ovnen etterpå kan de nok bli tørre.

 19. Hei! Jeg lagde denne nøttesteken for et par uker siden, men min ble innmari brent og det lukta svidd stek i leiligheten i flere dager etterpå.. Jeg synes 200 grader i 1,5 time virker veldig mye? Den ble svidd rundt hele, ikke bare på toppen, for den hadde jeg dekka til. Det som ikke var svidd smakte veldig godt, så jeg skal absolutt prøve denne igjen! Kanskje det var fordi jeg brukte varmluft?

  • Hei! Det kan nok være fordi du brukte varmluft, det gjør ikke jeg (jeg spesifiserer alltid det i oppskriftene mine, om det skal være med varmluft). Men det kommer også an på hvor stor brødforma er, hva slags brødform, hvor tjukkpakka den er.. mange faktorer her, men jeg er enig, jeg merker at mine også er fortere ferdig enn halvannen time. Det beste tipset jeg kan gi er å følge med på den, alle former, ovner og steker blir forskjellig :)

 20. Pingback: Vegansk, innbakt nøttestek • Green Bonanza

 21. Pingback: Linsekaker i fire varianter • Green Bonanza

 22. Pingback: Veganske fløtegratinerte poteter med urter og hvitløk • Green Bonanza

 23. Pingback: Ukemeny for julen • Green Bonanza

 24. Anne Silje

  Hei!

  Ok med glutenfrie havregryn til nøttesteika, istedet for lettkokte?
  God jul!

  • Hei! Absolutt. Havregryn er jo per def glutenfritt i utgangspunktet, men med kraftig allergi er det nok bra å bruke de som er produsert i glutenfrie omgivelser. God jul!

 25. Hei! er det mulig og bake den innbakt i butterdeig? gleder meg veldig til å prøve :-) første jul som veggis

  • Hei! Jeg har ikke prøvd, men det går sikkert fint, det. Denne får en god stekeskorpe, så jeg personlig foretrekker denne som den er :)

 26. Pingback: O jul med din glede • Green Bonanza

 27. Linda

  Min første jul som vegetarianer og synes nøttesteken din ser veldig god ut:) Lurer på om det er mulig å fryse ned halvparten? Og hvordan det evt skal tines og varmes på best måte?

  • Ikke noe problem å tine halve etter den er stekt! Tin den på benken og varm den opp igjen (hel) i samme form i stekeovnen :) kan også stekes i skiver, men synes den blir best i ovn. Gratulerer og heia heia for første veggisjul, jeg håper den blir fabelaktig!

 28. Einar Lie Slangsvold

  Hei Mia! Så gøy at dette grønne matprosjektet går så bra! Ser at denne posten stadig våkner til liv i romjula, så da prøver jeg meg på et spørsmål: Nøttesteika ser veldig god og saftig ut og jeg vil gjerne prøve den på nyttårsaften. Før har jeg prøvd en annen oppskrift der jeg rullet steika i butterdeig. Det ble bra, men innholdet ble litt tørt. Derfor lurer jeg på om du tror det lar seg gjøre å svøpe denne i deig i stedet for å legge den i form? Er litt redd for at butterdeigen skal bli brent med den lange steketiden?

  • Hei Einar! Så hyggelig å høre fra deg! Nøttesteka kommer til liv hver jul, like clockwork :) Jeg tror dog, som deg, at denne oppskrifta ikke er helt ideell for innbaking, det er jo en ganske flytende røre som setter seg, så jeg tror det blir vanskelig å rulle den, det er jo ikke en farse i utgangspunktet. Men! Min nye favorittnøttestek er denne, som jeg lagde innbakt på julaften. Droppa tomatglazen inni butterdeigen, men det er også godt: http://greenbonanza.com/2016/11/18/sopp-og-nottestek-med-tomatglaze/

 29. Einar Lie Slangsvold

  Føkk, noen andre har jo akkurat spurt om dette. Sorry! Godt nyttår, da! :)

 30. Takk for en flott oppskrift på linsekaker! Disse ble en del av nyttårsmenyen hos oss da vi trengte et vegetarisk alternativ, og både kjøttspisende og ikke-kjøttspisende gjester syntes disse var fantastisk gode!

 31. Ågot Hamre

  Disse linsekakene er blitt en favoritt! Har prøvd å lage falaffel flere ganger, men ikke fått dreis på det. Men disse har blitt vellykkede hver gang. Jeg er kjøtteter selv men mannen min er vegetarianer. Disse kakene smaker mye bedre enn alle ferdige vegetarkaker jeg har prøvd. Det er en stor porsjon, og vi fryser alltid ned en del.

  Denne julen prøvde vi også nøttesteiken, den ble veldig bra. Jeg har også en sopp-og nøttepate, og det er greit å ha flere festretter å veksle mellom.

 32. Ingeborg

  Kan hasselnøtter byttes ut med f.eks. valnøtter? Ser for meg at smaken av hasselnøtt blir ganske dominerende, og ikke kommer til å falle i smak hos meg (liker hasselnøtter, men ikke i salt mat, tror jeg).
  Dette blir mest sannsynlig julemiddagen til min første veggisjul, uten noen andre i familien som veggis.

  • Ja, du kan bruke hvilke nøtter du vil. :) Hasselnøttene dominerer dog ikke, spesielt ikke i denne oppskriften. God første-veggis-jul!

 33. Sigrid

  Hei! :) Jeg lurte på om denne kan bakes inn i butterdeig, eller er denne bedre uten? Har bare lagd nøttesteker med butterdeig før, men ble ikke helt fornøyd med fjorårets, som jeg opplevde som litt tørr. Og cheddarosten, er det den typiske “burger”osten, den med kua på..

 34. Cathrine

  Kjære Mia! Nøttesteken din/min er akkurat tatt ut av ovnen, dvs.. en klønete gest fra min side gjorde at den havnet i fire deler på gulvet :-D Men jeg må bare si at denne var heeelt fantastisk på smak :-D Helt klart en ny juletradisjon <3 Hjertelig tusen takk for du deler, og gode ønsker for julen til deg og dine. Mvh Cathrine

 35. Turid

  Må ha helt glutenfritt pga cøliaki og kan derfor ikke bruke worchestershiresaus. Er det essensielt i oppskriften, eller kan det byttes ut med noe annet eller droppes helt?

 36. Eli-Anne

  Jeg skal lage denne nøttesteken for tredje gang i år. Skikkelig god, og har blitt godt mottatt av kjøtt-etere blant familie og venner.
  Jeg deler den i to og fryser ned. Når den er tint deler jeg den i skiver som jeg steker i smør/olje i stekepanna. Serverer med vegisterkaker og tradisjonelt tilbehør. Nam, gleder meg!
  (Jeg har imidlertid moderert oppskriften litt og nesten halvert mengden salt fra 2 til 1 ts fordi jeg syntes den ble litt for salt første gangen. Cheddaren og worcestershiresausen er jo også salt…)

 37. Guro Slinning

  Hei! Jeg elsker elsker elsker denne nøttestek-oppsrkriften og den har blitt fast måltid for meg på julaften. Men jeg lurer på: har du prøvd denne oppskriften med butterdeig utenpå? Har det noe for seg? Jeg synes nøttestekene med butterdeig er så veldig fine, men like innholdet i denne bedre.

  • Hei! Jeg har ikke prøvd, og det er noen år siden jeg lagde denne ettersom den inneholder egg og melk, som jeg ikke spiser lenger. Jeg tror denne er best uten, men sjekk den med grovt fyll – den er også god!

 38. Tasha

  Hei, nå har jeg studert nøttesteker i alle varianter og landet på at jeg prøver denne som er vegetarisk. Jeg skal invitere noen vegetarianere så det passer bra. Jeg ser det er selleri i og har dessverre en kar som spiser ALT bortsett fra selleri. Kan jeg bruke en eller annen rot som feks pastinakk/persillerot el. til erstatning tror du ? Jeg såg en kommentar om at de fleste veganske nøttesteker ble som regel tørre, hvis jeg skulle finne på å gå for en vegansk, hvilken av dine blir minst tørre ? Da er det bare for meg å hive seg i gang og øve til en kjøttfri jul :-)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.