Cashewkrem / cashewrømme
Saus, dipp og topping

Cashewkrem

27 comments

Bytt ut rømmen med en proteinrik cashewkrem! Uansett hva du vil bruke rømme til, du kan bruke “cashewrømme” istedet. Smak den til med hva du vil.

Vegansk + glutenfri
Mengde: 1 (evt 2 små) porsjoner
Arbeidstid: 15 minutter

Breaking news: Cashewnøtter må faktisk ikke bløtlegges i et døgn før du skal gjøre noe med dem! Det finnes et hemmelig triks: Kokende vann.

Å bruke cashewnøtter på denne måten, er helt fantastisk. En ting er å lage en cashewkrem og ha den som tilbehør til taco, på brødskiva eller som pizzasaus, men de kan også spille hovedrollen i sauser, enten lyse eller tilsatt med for eksempel paprika eller tomat. Kremete konsistens, overraskende lite nøttesmak og bare sunt fett. Hva giru meg? High five? Okei.

Jeg er ufattelig glad for at jeg ikke er allergisk mot nøtter. Det hadde gjort livet som veggis litt mer tricky, og litt mer kjedelig. Denne cashewkremen kan erstatte rømme eller yoghurt i ekstremt mye, og det tar deg hele fem minutter å slenge den sammen.

For å nyansere den freidige starten litt: Cashewnøtter kan med fordel bløtlegges over natta, om du har tid, er raw veganer, eller hva som nå enn er grunnen din. Men du må ingenting. Du kan også kverne dem helt fra tørr, rå form, men det blir lettere å få den kremete konsistensen om du lar dem koke i fem-ti minutter. Det er alt som trengs.

Denne oppskriften er basic. Den kan varieres i det uendelige, med urter og krydder, hvitløk eller næringsgjær, hva du nå enn har lyst på. Bruk den som den er, som topping på salat, på pizza, som base for dip, eller hva som helst. Bare husk å få med absolutt alt.

Cashewkrem / cashewrømme

Cashewkrem

2 dl rå, usaltet cashewnøtter
1-2 ss kokt vann
1 ss ferskpresset sitron
En liten klype salt
Eventuelle smakstilsetninger: hvitløk, næringsgjær, chilli, paprika

Kok opp en liter vann i vannkokeren din, og dekk cashewnøttene med kokende vann i en bolle. La dem stå i minimum fem minutter, gjerne opp mot tjue minutter/halvtime, om du har tid til det, men det er inget krav. Du kan også la dem koke i en kjele i 10 minutter.

Finn frem en liten blenderboks eller matmølle (om du kun skal lage av 2 dl, og ikke mangedoble, er det smart med en liten blenderboks for at bladene skal få tak). Hell av vannet på nøttene, ha nøttene over i matmølla, sammen med ferskpresset sitron og salt. Kjør det til det er malt, og spe forsiktig med vann til du har ønsket konsistens.

 

27 Comments

 1. Pingback: Blings med guacamole, chillistekt tofu og five minute cashew cream | Green Bonanza

 2. Pingback: Gnocchi med chilli- og cashewsaus | Green Bonanza

 3. Pingback: Hvit pizza med karamellisert rødløk og artisjokk • Green Bonanza

 4. Pingback: Røkt, misomarinert tofu • Green Bonanza

 5. Pingback: Ukemeny #5 med pizza, tomatsuppe, ovnsbakt blomkål og verdens beste burger! • Green Bonanza

 6. Pingback: Hjertesalat med krydderbakt tofu, limemarinert rødløk og chillimajones • Green Bonanza

 7. Pingback: Grønn taco med linser og valnøtter • Green Bonanza

 8. Pingback: Bánh mì med tofu, chillimajo og syltede grønnsaker • Green Bonanza

 9. Pingback: Tacosalat med bakt søtpotet, avocadokrem og limesaus • Green Bonanza

 10. Pingback: Proteiner fra planteriket • Green Bonanza

 11. Pingback: Luksustoast med grønnkålpesto, tofu og smørbønner • Green Bonanza

 12. Pingback: Deres 10 favoritter på World Vegan Day • Green Bonanza

 13. Julie

  Kan dette brukes i rømmegrøt? Har du peiling? :-D

  • Det tviler jeg på. Rømmegrøt lages av feit rømme som varmes opp, og det er melkefettets egenskaper som gjør at det blir en grøt. Cashew har ikke de egenskapene.

 14. Pingback: Ranch-dressing • Green Bonanza

 15. Pingback: Superkjapp wrap med tofu og srirachakrem • Green Bonanza

 16. Louise

  Jeg må bare få si at jeg har lest gjennom en hel haug med tips og oppskrifter nå og jeg digger bloggen din! Kom over den ved en tilfeldighet da jeg googlet noe, og jaggu fant jeg gull :) Er blitt veldig inspirert av zerowaste-konseptet i det siste og skal prøve å starte i det små med det i 2017. Her fant jeg bare så mange supre tips, kommer virkelig til å følge med videre!

  • Hei Louise! Så utrolig hyggelig å høre, tusen takk for at du tok deg tiden til å legge igjen en kommentar! Fortsatt god romjul :)

 17. Gleder meg til å prøve med søtpotetfries i dag! Jeg har allerede bløtlagt dem i noen timer (skulle egentlig lage noe annet), trenger jeg ikke å koke dem i det hele tatt da? :)

  • Spørs hvor mange timer, om de er bløtlagt i kaldt vann trenger de fort 12-24 timer. :)

 18. Hei! Så fin blogg:)
  Jeg har kjøpt rista cashewnøtter i dag for å lage nøttedressing. (de hadde ikke rå) Er det noe poeng å bløtlegge dem når de er ristet?

  • Ja, bløtlegging er alltid et poeng, det er derfor den blir kremete. Men om nøttene er ristet og saltet (og dermed fulle av olje) blir det ikke helt det samme verken i smak eller konsistens. De uten olje og salt er somregel å finne ved grønnsakene eller bakehylla, ikke i snacks-avdelingen :)

  • Takk for raskt svar! Disse er ikke salta, men rista (fra Nøttefabrikken). I alle butikkene jeg var i i dag hadde de ikke de rå, og jeg skal lagde dressingen i morgen. Så da bløtlegger jeg dem. Hvor lenge, og skal de tørkes etterpå?

  • De er alltid ristet. Rå er feil å si, for det får du ikke kjøpt, det jeg mener er naturell/usaltet/ikke fritert :) skal ikke tørkes etterpå!

  • Skjønner, men de kalles ofte rå. Ok, tusen takk.:)

 19. Nina Kristin

  Vet du hvor lang holdbarhet den har i en lukket beholder?

  • På ren, tett beholder har jeg hatt den stående i to uker. Bruk sansene :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.