Dette er en avsløring: Disse kakene er så ufattelig lette å lage (ja, jeg vet er lett å si, men det er faktisk sant), og når du først har laget den èn gang, er det bare å begynne å variere med fyllet. Denne med valnøtt og plomme ble servert til en kollegas bursdag på fredag.

1 terte, ca 12 kakestykker

Dette er faktisk oppskrift nummer 100 på Green Bonanza, etter fire måneder som eksisterende veggisblogg. Da passer det jo fint at det er en kake?

Internett har lært meg at definisjonen på en terte er at den har butterdeig som bunn, og det har denne, så da kaller vi den en terte. Problemet vil dog oppstå når vi skal lage en pai, for en pai skal ha et lokk, og det pleier ikke mine paier å ha. Men den tid, den sorg, er det ikke sånn?

Denne terta (gud, for et morsomt ord) er god. Den har en butterdeig som bunn, og oppå der er det fyll som i all hovedsak består av malte valnøtter. Oppå nøttelaget ligger det friske plommer skåret i tynne skiver, og et dryss melis kommer på rett før servering. Den er mektig, saftig, frisk og god. Den er ikke så søt, men det holder nok ofte med ett stykke allikevel. Denne, og en god kopp te eller svarte kaffe? Helt greit, vil jeg påstå.

Jeg må si fra på forhånd at det bør settes av et par timer til denne, og det er ikke fordi det er to timers arbeid, men fordi bunnen må forstekes, og deretter avkjøles endel før neste runde. Aktiv arbeidstid er kanskje et kvarter, tjue minutter, maks. Lar seg perfekt kombinere med andre gjøremål man måtte ha innendørs eller i nærheten, med andre ord.

Valnøtt- & plommeterte

Bunn
125 gram hvetemel
50 gram hvitt sukker
115 gram smør (gjerne røros eller annet meierismør)

Fyll
110 gram rå valnøtter
155 gram hvetemel
75 gram sukker
70 gram smør
1 egg
300 gram friske, røde plommer
1 ss melis

Start med å varme opp ovnen til 175 grader, og finn frem alle ingrediensene du trenger. Bruk en paiform med ca 20 grader i diameter, eventuelt en springform, om du ikke har en paiform. Smør den med en klatt smør (ta en bit smør i et tørkepapirark, og bruk det som “pensel”).

Finn frem en matmølle eller food processor, og ha alle ingrediensene til bunnen i bollen. Det gjør ingenting om smøret er kaldt, det kan også være litt avkjølt, men det bør ikke være romtemperert. Kjør ingrediensene sammen. Det vil se ut som at dette ikke blir en deig i det hele tatt, men bare en melblanding.. Just wait for it.. Wait for it.. og der er mel, sukker og smør blitt til en smuldredeig. Det skal se ut som store smuler, det blir ikke en jevn deig. Stopp maskina så fort du ser at det har blitt deigklumper i den, dette tar under et halvt minutt i min maskin.

01-valnøttplommeterte2 01-valnøttplommeterte3

Ha deigen over i paiformen, og bruk hendene til å klemme det utover i forma, sånn at det er jevnt i bunnen og ca en cm opp langs kanten. Sett forma i ovnen, og la den stå der i ca ti minutter, til bunnen har blitt gylden.

Bunnen må avkjøles før du kan legge noe fyll på den, fordi den må få sette seg. Hvis du legger fyll på varm paibunn, vil det ikke være noen paibunn der lenger. Sett derfor paiforma på en rist på benken, eventuelt ut på balkongen, og la den bli lunka.

Kjør alle ingrediensene til fyllet, minus plommene, i samme matmølle (ingen grunn til å vaske bollen, alt skal i samme form) til nøttene er finmalt og alt er blandet til en fin masse. Når paibunnen er avkjølt, fordel fyllet utover den.

Vask plommene, og del dem i to. Fjern steinen, og legg plommehalvdelene med kuttflaten ned på fjøla. Skjær dem i tynne skiver, alle som en. Du kan legge skivene utover terta sånn som du har lyst til, men om du vil gjøre som på bildet, gjør jeg det sånn:

Skjær plommehalvdelene i tynne skiver. Fjern de to ytterste småbitene, slik at alle skivene som er igjen har en kuttflate. Legg hånden flatt over en plommehalvdel, og skyv forsiktig fra deg slik at du “velter” skivene ned på siden, og de legger seg skrått oppå hverandre. Bruk hendene, eventuelt en tynn kniv eller stekespade, til å løfte disse opp og legge dem i en sirkel i paien, uten at hver plommehalvdel sklir fra hverandre.

Sett paien tilbake i ovnen, og la den stå i ca en time. Følg med på fargen, og stikk gjerne en tørr trepinne ned i deigen. Den skal ikke ha noen deigrester på seg, og når den ikke har det, er kaka ferdig.

La terta avkjøles på benken, om du ikke skal spise den med en gang. Når den er avkjølt, finn frem en spiseskje melis og en liten sil (eventuelt en te-kule), og strø et tynt lag med melis over.