Hva sier du? VEGANSK MAC AND CHEESE? Uten CHEESE? Jajamensann!
Middag

Mac and cheese (cashewsaus med chilli)

6 comments

Hva sier du? VEGANSK MAC AND CHEESE? Uten CHEESE? Jajamensann! 

Vegansk
2 porsjoner

Hva om jeg sa at du kan lage en kremet pastasaus fullstendig uten melkeprodukter? Som er lett og god å spise, som passer til all pasta, til alle dager i uka, til hverdags og til fest?

Det er helt sant. Og det er fortsatt sant at cashewnøtter ikke må bløtlegges over natta for at det skal bli en kremete konsistens av dem når de kjøres i blenderen. Bare kok dem! Halleluja!

Denne pastasausen er helt smashing å røre inn all slags småpasta, og servere sammen med ovnsbakte eller grilla grønnsaker, og kanskje ei pølse eller to på si. Men det er allikevel sausen som står i fokus her. Kok makaroni og gjør det til en vegansk mac and cheese. Overkom skepsisen din mot vegansk mat, og prøv å lag den allikevel. Du blir ikke tungmett i magen, og du slipper å få i deg et lass med ost og fløte for å få spise kremet pasta. Stas, ikke sant?

Cashewnøtter er ikke kalorifattig, men det er riktig type fett i dem, den type fett som er godt for hjertet og kolestorolet. Nøttene er også rike på protein og kostfiber, og når de ikke er ristet er de enda sunnere. Chillimengden kan justeres lett med mer eller mindre chilli, med eller uten frø. Med èn hel rød chilli blir det ikke sterkt i det hele tatt, men det får en god og merkbar chillismak.

Det er et par essensielle ingredienser her, men du kan få tak i alt i gode helsekostbutikker. Bor du i Oslo kan både Kinsarvik på Bislet, Helios og Sunkost på Gunerius anbefales. På sistnevnte har de også fått inn masse tørket chillipepper nå, så om du liker den røykasmaken kan du fint bruke chipotle istedet for fersk chilli. Næringsgjær og miso bidrar på hver sin måte til en god, fyldig og rund umamismak. Alt holder seg lenge, så det er ingen krise å gå og kjøpe seg en boks av hver.

Hva sier du? VEGANSK MAC AND CHEESE? Uten CHEESE? Jajamensann!

Mac and cheese / cashewsaus med chilli


2 dl rå cashewnøtter

2 dl grønnsaksbuljong/kraft
2 hvitløksfedd
1 rød chilli / 0,5 ts chilliflak
1,5 ss næringsgjær
1-2 ss hvit miso
1-2 dl av pastakokevannet
Olivenolje
Salt

Kok opp vann i en liten kjele, ca en halvliter, og ha cashewnøttene nedi. La det småkoke i 10-12 minutter, og hell av vannet igjen. Bland ut grønnsaksbuljong i vann, og bland dette med cashewnøtter, hvitløk, chilli, næringsgjær og miso i en blender eller matmølle. Kjør alt sammen til det er en kremete saus uten noen chunks. Det er pastavannet som er nøkkelen til den supersmoothe konsistensen her. Spe med det mens blenderen går, og du hører når det løsner og sausen får riktig mengde væske. Om du ikke koker pasta samtidig, kan du bruke kokende vann.

Kok pasta etter anvisning på pakka. Hell av vannet, ha pastaen tilbake i kjelen, og rør forsiktig inn pastasausen. Server med ønsket tilbehør, og gjerne persille og pinjekjerner på toppen.

Hva sier du? VEGANSK MAC AND CHEESE? Uten CHEESE? Jajamensann!

Denne posten ble først publisert i oktober 2014. April 2017 har den fått seg en liten makeover, med nytt bilde, og noen små justeringer i oppskrift og fremgangsmåte. Håper du fortsatt liker den!

6 Comments

 1. Marius

  Milde tofu, dette var helt vanvittig godt!

 2. Pingback: Pasta med bakt paprika- og cashewsaus | Green Bonanza

 3. Pingback: Pasta med sitron- og persillesaus • Green Bonanza

 4. Pingback: Proteiner fra planteriket • Green Bonanza

 5. Hei du.
  Har du noen idé om kremet pastasaus for allergikere?
  Hva koster egentlig næringsgjær i forhold til parmesan?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.