Marcella Hazans smørtomatsaus - den eneste tomatsausen du trenger å lære deg utenatt. Og den har bare tre ingredienser!
Saus, dipp og topping

Marcella Hazans tomatsaus

7 comments

Klisjeer blir til for en grunn: De er sanne. Det gjelder også dette med at det enkle er det beste, for i denne tomatsausen er det hele tre ingredienser, og resultatet av de tre ingrediensene kommer til å bli den beste tomatsausen du noensinne har smakt.

Mengde: 2 porsjoner
Arbeidstid: 1 time (15 min aktiv tid)

Akkurat som vi har vår Ingrid Espelid Hovig har Italia sin Marcella Hazan. Marcella regnes som den ypperste bestemoren i italiensk matlaging, og fordi bøkene hennes ble publisert på engelsk, regnes hun også som den som innførte tradisjonell italiensk matlaging i det gjengse amerikanske og britiske hjem. Med mengder av kred fra kokker og matskribenter i alle verdenshjørner kan man trygt begi seg ut på Marcellas oppskrifter.

Denne tomatsausen er kanskje noe av det Marcella Hazan har blitt mest kjent gjennom sånn rundt på internetten. Og det er ikke uten grunn – det er ren matkunst at det enkle i en boks tomater, en god klump smør og en løk kan bli tidenes tomatsaus. Jeg vet jeg ofte skriver at det er viktig med gode råvarer, men her er det rett og slett avgjørende. Skal du lage saus av tre ingredienser, sier det seg selv at de tre ingrediensene må være top notch.

Tomatsausen kan selvfølgelig være en del av et større måltid hvor pasta er involvert, men den er også helt fantastisk å spise som den er. Jeg tyr gjerne til Marcellas tomatsaus når jeg har lyst på noe som er enkelt å lage, og tåler å vente i tre kvarter på at det skal bli ferdig på egenhånd. Med bokstomater i skapet, smør i kjøleskapet og løk på benken går det av seg selv, det trenger ikke engang planlegges så veldig. Lukten av denne sausen når den har putra en stund.. Himmelsk!

Viktige ting: Italienske tomater. Ordentlig smør. Gul løk. Det er ikke barebare å få tak i ferske italienske tomater her til lands, men du får tak i fantastiske italienske tomater på boks, og det går de blasse røde tomatene i fruktdisken en høy gang. Mitt yndlingsmerke er Mutti, og føres blant annet av Meny. De er ikke dyre, kanskje femten kroner boksen. Jeg kan garantere deg at du blir skuffet om du lager denne med billige bokstomater av random merke. Når det kommer til smør bruker jeg utelukkende smør fra rørosmeieret, men tines meierismør er også ok. Og gul løk er strengt tatt gul løk.

Marcella Hazans smørtomatsaus - den eneste tomatsausen du trenger å lære deg utenatt. Og den har bare tre ingredienser!

Marcella Hazans tomatsaus

1 boks muttitomater, gjerne hel plommetomat eller cherrytomater
1 gul løk
50-60 gram godt smør
Dette går av seg selv: Åpne tomatboksen, ha innholdet i en (tykkbunnet) gryte med lokk. Skjær smøret i terninger, og ha dette oppi sammen med tomatene. Når det gjelder løken kan du velge om du vil fiske den ut igjen etter at sausen har kokt, sånn som Marcella gjør, eller så kan du la den være i. Den vil bli helt mør og ganske søt i smaken etter å ha kokt i smør og tomat. Jeg veksler litt på hva jeg gjør. Om du vil ha den ut igjen etterpå kan du dele løken i to, og om du vil ha løken oppi sausen, kan du skjære den i båter. Oppi gryta med alt sammen, sett på lokk, skru plata på lav varme og la det putre i 45 minutter.

Rør om av og til. Smak til sausen med salt når den er ferdigkokt. Om du bruker røros eller annet meierismør er smøret ganske salt i seg selv, så det er ikke sikkert det er nødvendig med mer, men det er litt smakssak. Vent uansett med saltet til sausen er ferdig.

Serveres med din favorittpasta, om det så er spaghetti, tagliatelle eller penne. Ost er godt på – enten parmesan eller min favoritt, fersk mozarella i små terninger som røres inn i den varme pastaen. Rista pinjekjerner er også godt oppå.

7 Comments

 1. “Marcella regnes som den ypperste bestemoren i fransk matlaging”
  Sikker på at du ikke har skrevet feil her? Hun var jo italiensk, og skrev om italiensk mat, ikke fransk. :)

 2. Pingback: Pizza i en fei! • Green Bonanza

 3. Pingback: Pasta med tomatsaus og aubergine • Green Bonanza

 4. Pingback: 10 favoritter: Pastaoppskrifter • Green Bonanza

 5. NYYYYDELIG saus!! Den beste jeg har smakt, også så enkel!
  Brukte mutti cherrytomater, fantastiske.
  Jeg valgte å ta ut løken, også puttet jeg oppi fersk basilikum mot slutten! Jeg serverte med hjemmelaget (vegansk) hvitløksbrød og en enkel salat ved siden av. Takk for oppskrift, det smakte helt nydelig :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.