Det er mange måter å spise taco på, og takk gud og hvermannsen for det! I The Big Taco Bowl er det godsaker som quinoa, kidneybønner, mais, limedressing, chillibakt feta og friterte tortillastrimler. Friday, you say? Oh yes.

2 porsjoner

Taco i en bolle, dere. Det gjør det jo veldig mye lettere å klatre opp i putehaugen i sofaen og gjøre andre ting (det vil si tv-serier) samtidig som man spiser taco alene hjemme en fredag kveld, tenkte jeg. Som tenkt, så gjort! I en tacobolle (det høres litt bedre ut på engelsk…) kan man strengt tatt putte akkurat det man har lyst til, men i min, i dag, var det altså quinoa, limedressing, chilibakt feta og friterte tortillastrimler i tillegg til mais, avocado, tomat, jalapenos og rødløk.

Det ser kanskje ut som det er litt jobb med denne, men det er egentlig ikke det: Sett på stekeovn og sett quinoaen på kok, og med litt effektiv jobbing er alt ferdig når quinoaen er ferdigkokt etter ca tjue minutter. Det er også veldig lov å ta seg et glass rødvin på kjøkkenbenken og sette på yndlingsplata si akkurat litt for høyt.

Ved å ha litt krydra quinoa, kidneybønner og avocado i tacoen, er du mer enn sikret dagsdosen din for proteiner for en dag, og med alle grønnsakene er du godt innafor fem om dagen også. Om du ikke er fan av quinoa kan du alltids bytte det ut med kokte, grønne linser eller nykokt ris. Jeg ser også for meg at noen rista nøtter ville vært godt oppi her, men den tiden hadde jeg ikke for meg.

Jeg fant en ny type Arla Apetina i dag, som jeg ikke har sett før, den het noe sånt som classic block, og lå som en kvadrat i en plastboks. Det er igrunn det samme om den er i blokk eller i boks eller i ferdige terninger, så lenge den ikke er ferdigmarinert i olje. Det skal vi nemlig gjøre selv.

06-tacosalat2

The Big Taco Bowl!
1 dl quinoa (jeg brukte hvit)
2 dl vann
1 ts grønnsaksbuljong
1/2 ts røkt paprika / vanlig paprikapulver
200 gram naturell Arla Apetina / fetaost
2 ss chilliolje (evt chillipulver blandet med olivenolje)
1 boks kidneybønner
1 liten boks gul mais
1/2 rødløk
2-3 røde tomater
1 avocado
3 ss lettrømme
1 lime
1-2 tortillalefser
2 ss rapsolje
Fersk eller sylta jalapenos, om du vil
Koriander eller bladpersille

Sett ovnen på 200 grader varmluft. Hell vannet av osten, og kutt den i terninger før den røres forsiktig sammen med chillioljen og has over i en liten ildfast form. Sett den i ovnen når den er varm.

Skyll quinoaen godt i kaldt vann, og ha den over i en tykkbunnet gryte. Skru varmen på medium, og følg med quinoaen mens kjelen varmes opp og vannet som er igjen i quinoaen dampes vekk. Rør litt underveis. Når det begynner å bli tørt i gryta, ha over 2 dl vann blandet med grønnsaksbuljong og paprikapulver. Rør rundt, ha på lokk, og kok opp. Skru ned varmen når det koker, og la det putre under lokk i ca 15-20 minutter, til alt vannet har fordampet.

Mens fetaen står i ovnen (rør gjerne litt rundt nå og da, så det ikke setter seg fast. det gjør ingenting om terningene går litt i oppløsning). og quinoaen koker, kan rødløk finhakkes, jalapenos og tomater skjæres i skiver eller terninger, avocado i skiver og maisen rennes av før alt has i en stor serveringsbolle.

Ha lettrømme i en liten bolle, og vask limen godt. Rasp skallet, kun det grønne, opp i rømmen før saften av halve limen skvises over og røres inn. La den stå kaldt så smakene får satt seg frem til servering.

Skyll av kidneybønnene, ha dem i en liten gryte med vann, og la det koke opp. Når det er kokt opp, hell av vannet, og bland bønnene inn i salatblandingen. Gjør det samme med quinoaen når alt vannet har fordampet, og fetaen når den begynner å bli gylden i kantene.

Det aller siste du lager er tortillastripsene: Varm opp en stekepanne med rapsolje, skjær tortillalefsene i brede strimler, og la de stekes til de er gyldne, et minutt eller to. La de renne av på kjøkkenpapir et øyeblikk før de has over salaten sammen med en dæsj limedressing. Finhakk eventuelt litt koriander eller persile, og ha over.

 

Dette innlegget er mitt bidrag til Matbloggsentralens tacoutfordring!