Jeg er fortsatt mest fan av en fantastisk hvit saus på pizza fremfor tomatsaus. Det blir simpelthen noe helt annet, og de forskjellige smakene får komme mye bedre frem. På denne er det blant annet potet, fetaost, rosmarin og pinjekjerner.

Mengde: 1 liten langpanne / 2 porsjonspizza
Arbeid/steketid: ca 1,5 time totalt med heving og steking

Er du skeptisk til potet på pizza? Isåfall: I dare you! Prøv!

I dag kom jeg hjem fra hyttetur og fant en lettere søndagssliten samboer i sofaen, og det absolutt eneste han hadde lyst på, var hvit pizza. Verken burger eller sushi var innafor, det var bare pizza med hvit saus som sto på agendaen. Jeg er ikke så vanskelig å overtale når det gjelder hvit pizza, så da ble det det, denne søndagen i oktober, hvor det tilogmed var sol. Da er det bare å ta på joggesko og solbriller og tusle ut i verden for å hente de ingrediensene man trenger, og ta seg en god kaffe på Tim Wendelboe i samme slengen.

Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke har laget pizzabunnen selv i dag. Vi gikk nemlig innom foccaceria i markveien og kjøpte (!) to ferdige pizzabunner. Det er den samme bunnen som de bruker inne på Villa Paradiso, og det er helt fantastisk å betale 36 kroner for to porsjonspizzabunner, når det siste i verden man har lyst til å er å vente på at en deig skal heve i en time. Alt er lov på søndag?

Denne pizzaen er egentlig en kombinasjon av denne potetpizzaen, som er helt uten saus, og denne pizzaen med hvit saus, spinat og valnøtter. Best of two worlds, med andre ord – og med pinjekjerner på toppen i tillegg. Det holder med en halv porsjon av den hvite sausen når det er pizza til to personer, men jeg pleier å lage av en hel boks creme fraiche når jeg først er i gang, og bruke restene til noe lurt og godt dagen etterpå.

Pizza med hvit saus, potet og pinjekjerner

2 emner pizzadeig
1/2 porsjon av hvit pizzasaus med hvitløk og urter
4-5 amandinepoteter eller andre poteter
1 sjalottløk
2 hvitløksfedd (kan sløyfes)
50 gram fersk feta
20 gram parmesan
2 ss rå pinjekjerner
Et dryss fersk timian
Nykverna pepper

Sett ovnen så varmt som det går, og bak ut pizzadeigen, enten i to porsjonspizzaer eller i en liten langpannestørrelse, alt ettersom hva du har lyst på. Lag klar den hvite pizzasausen.

Skjær potetene i så tynne skiver som det lar seg gjøre, og gjør det samme med sjalottløken. Om du vil ha litt ekstra hvitløk i tillegg til det som er i sausen, skjær tynne flak av et par hvitløksfedd også.

Bre pizzasausen utover pizzabunnen, og legg potetskiver i et jevnt lag utover. Strø sjalottløk og hvitløk oppå, og følg på med fersk feta, parmesan, et dryss fersk timian og litt nykverna pepper. Dryss pinjekjerner over til slutt.

Sett pizzaen i ovnen, og la den stå i ca 10-15 minutter, til den er gyldne i kantene og potetskivene er gjennomstekt.

 

Oppdatert 02.12.15