Grønn salat med pasta, valnøtter & sennepsvinaigrette

En grønn salat kan alltid redde middagen. Ofte trengs det ikke mer enn fem ingredienser og en dressing for å ha en svær salat stående midt på bordet.

middag til 4 personer / tilbehør til 8

Det er lett å glemme at det enkle ofte er det beste når det gjelder salat. Vi veggiser har en tendens til å bruke ordet salat om både det ene og det andre, for eksempel varm blomkål- og kikertsalat eller vannmelon og feta med tabascodressing. Jeg er den første til å innrømme at jeg ofte bruker like lang tid på å lage en salat som noe annet, men jeg lover på tro og ære at denne grønne salaten med pasta ikke tar lang tid. Og du kan tilogmed droppe pastaen.

Vi serverte denne i dag til loffskiver som ble grilla i ovn med restene av den hvite sausen fra pizzaen sammen med den fantastiske pestoen fra Oliviers, og litt rødløk og tomat. I tillegg hadde Øystein, min samboer, laget det beste han vet: Ferske tomater bakt i ovn med hvitløk og olivenolje. Sånt blir det middag på en mandag av!

Det er to ting som løfter denne salaten: Rista valnøtter og sennepsvinaigrette. Det trenger ikke være valnøtter, men rista nøtter gir en god crunch og er et tilskudd av både protein og sunt fett i salaten. En enkel, klassisk vinaigrette med sennep gir salaten litt sting, og balanserer godt den grønne salaten og pastaen. Jeg kjøper rett og slett en sånn svær boks som består av masse forskjellige salater, grønne som røde og syrlige som søte, til salater som dette. En boks med trippelsalat fungerer utmerket.

Det er lett å justere hvor mye mat det er i denne salaten, ved å justere mengden pasta. Om du vil at dette skal være middag til fire personer med hovedvekt på pasta, koker du ca 100 gram pasta per person. Vil du ha den som tilbehør til noe annet, holder det med ca 40-50 gram per person. Det går også an å ha feta eller mozarella i terninger oppi.

Salat med pasta og valnøtter
200-400 gram kort-pasta (juster ettersom hvor mettende du vil ha salaten)
200 gram blandet salat
3 ss grovhakket soltørket tomat i olje
1/2 rødløk
4 ss grovhakkede valnøtter eller andre nøtter

Sennepsvinaigrette
1 stor teskje dijonsennep
2 ts sitronsaft
3 ss olivenolje
1 ts eple- eller hvitvinseddik

Kok opp vann til pastaen med en dæsj salt i, og kok den etter anvisning på pakken. I mellomtiden skal salaten vaskes, og gjerne kjøres i en salatslynge for å få vekk mest mulig vann fra salatbladene. Om du ikke har salatslynge; bruk et stort dørslag, la det renne av så mye vann som mulig, og hold et kjøkkenhåndkle rundt dørslaget mens du rister det litt opp og ned.

Ha salabladene over i en stor serveringsbolle. Visp sammen vinaigretten til den er kremete og gul og fin, og vend den inn i salaten. Ha over soltørket tomat og rødløk skåret i tynne skiver.

Grovhakk nøttene enten med en kniv eller i hendene (går lett med valnøtter!), og rist dem i tørr panne over medium varme til de er gyldne i kantene. Sett til side så lenge.

Hell av pastavannet når den er ferdig kokt, og skyll pastaen i kaldt vann så den kjølner. Rør den inn i salatblandingen, og strø valnøtter og litt salt over til slutt.

← Previous post

Next post →

3 Comments

  1. Mari Emilie

    Meget vellykket prosjekt – mamma har herved bestilt en dose til nistepakka på mandag. :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.