Det sikreste tegn på høst er at det er gresskar i alle former og varianter både i butikker og på den delen av internett hvor matentusiastene holder til. Green Bonanza er intet unntak: I dag var det gratinert gresskar, potet og pastinakk som sto på menyen.

4 porsjoner

Gurimalla som denne uka har løpt fra meg! Akkurat som forrige uke og uka før der, når jeg tenker meg om. Jobbdagene flyr avgårde og jeg må gå hjem omtrent før jeg har kommet, føles det som, Ettermiddagene har vært fylt med fine folk som er på besøk fra Australia, planlegging av ETE, vi har sett Hamlet på Nationaltheatret (Marie Blokhus er fantastisk!), og i morgen reiser vi opp på hytta på fjellet igjen. Tida går fort når man har det fint, er det ikke sånn?

I dag følte jeg for en sånn god og varmende middag som tok litt tid å lage, og har hatt en skikkelig pusledag på kjøkkenet. Jeg har både laget chips av gulrot, middag og bakt en kake som skal få bli med på jobb i morgen, bare fordi det er fredag og fordi vi fortjener det, alle som en. Det har luktet godt på kjøkkenet i dag, med andre ord, alt fra friske urter og gode oster til smeltet sjokolade og karamellsaus.

Tilbake til gresskaret. Det er en utrolig anvendelig sak, om det så er suppe eller i terninger i en salat eller i en form, det har en smak og en søtme som er helt fantastisk. Her skjærer jeg det i tynne skiver (eller, det vil si, Øystein skar det i tynne skiver for meg) og legger det lagvis med tynne skiver av potet og pastinakk. Mellom hvert lag grønnsaker drysser jeg et lite lag med gruyere, samt frisk timian og rosmarin som er gnidd sammen med litt raspet hvitløk, og over det hele, når alle tre lagene er ferdig, heller jeg en varm melkeblanding som har fått stå og trekke med hvitløksfedd, en klatt rørossmør og muskatnøtt. Høres ikke så dumt ut?

Gresskar i form med gruyere & friske urter
400 gram potet (jeg brukte en enorm bakepotet)
2 pastinakk
1/2 flaskegresskar
6 hvitløksfedd
6 dl H-melk
2 ss godt smør
ca 150 gram gruyere (eller annen ost, feks pecorino eller parmesan)
2 ss frisk timian (evt tørr)
2 ss frisk rosmarin (evt tørr)
1/4 ts malt muskatnøtt
Salt og pepper

Sett ovnen på 200 grader, og finn frem en ildfast form. Jeg bruker en stor paiform som er ganske dyp, men anything goes, så lenge den ikke er for stor. Tenk litt større enn springform du baker kake i.

Start med melkeblandingen: Ha 6 dl melk, 1,5 ss smør og tre hvitløksfedd i en kjele. Varm det opp til kokepunktet, men pass på at det aldri koker. Trekk kjelen av plata, rør inn muskatnøtt, og la det stå og trekke til du er ferdig med grønnsakene.

Skrell og rens potet, gresskar og pastinakk. Jeg liker å legge grønnsakene i en vifteform når jeg bruker rund form, så jeg skjærer dem på langs for å få ganske lange og tynne skiver av grønnsakene, men dette bestemmer du såklart helt selv. Det viktigste er at de blir så tynne som du klarer å få til. Mandolin eller ostehøvel kan brukes på potet og pastinakk, men gresskaret er nok litt for hardt for det.

Riv eller hakk/rasp urter og hvitløk, og bland det i en liten bolle slik at de får trekke smaker fra hverandre. Rasp osten, og legg den i en annen bolle slik at du har alt klart til å legge det lagvis med grønnsaker.

Bruk den siste halve spiseskjeen med smør til å smøre formen (hold smøret i et kjøkkenpapir og bruk det som smørning). Legg ett lag med potet tett i tett, og deretter pastinakk (ikke tett i tett, men bruk en tredjedel av det du har), og til slutt gresskar tett i tett. Dryss over litt ost og urteblanding, og legg et lag til. Gjør dette til du har tre lag med grønnsaker, og har igjen ca 1/3 av osten.

Hell melkeblandingen over grønnsakene, og sørg for at de er ganske så godt dekket. De vil falle litt sammen under steking. Dryss det siste av osten og urteblandingen over på toppen, og sett formen inn i ovnen. La den steke i èn time. Bør få hvile i fem-ti minutter før servering.

Vi spiste denne bare sammen med en grønn salat og baguette, men jeg innbiller meg at dette er godt til så mangt. Formen vil bli ganske fast, og i bunn ligger det kjempegod kraft som med fordel kan øses opp og has som saus eller dressing til middagen.