Ethvert matbord blir bedre av en hjemmelaget foccacia, og om den har fått godsaker som fetaost, soltørket tomat og godt salt på toppen i tillegg er det lite som kan måle seg med dette. Det er bare å regne med supermett mage først som sist.

1 stor foccacia

Jeg har inntrykk av at mange tror at å bake foccacia er noe kjempevanskelig og noe man må ha gjort mange ganger før man egentlig kan det. Det er jo helt feil! En foccacia er egentlig en helt vanlig loffdeig, det som gjør den til foccacia er bruken av olivenolje, salt og urter på toppen. Det er der den sprø skorpa kommer til liv, og det er der følelsen av salt, urter og søt deig skjer. Simpelthen herlig!

En foccacia kan “fylles” med det aller meste. “Fylles” fordi man jo simpelthen putter tilbehøret på toppen av foccaciaen, og ikke inni. Oliven i tynne skiver er kjempegodt, og frisk rosmarin er jo en klassiker. Friske cherrytomater kan deles i to og legges med snittflaten opp, eller man kan bruke soltørket tomater i små biter. Feta kan brukes både ferdigmarinert og fersk. I denne oppskriften har jeg gjort det enkelt, og kjøpt to stk Arla feta snackpack, og slengt hele innholdet på toppen av foccaciaen. Olje, urter, feta og tomat? Check x4. Man trenger jo ikke alltid gjøre det så vanskelig for seg selv.

Mange foccaciaoppskrifter sier at deigen må eltes i maskin, men det går helt fint å elte for hånd. Hvertfall når man har en samboer som lar seg overtale til å stå for eltingen. Det holder også med en halvtimes hevetid, så om du begynner på deigen èn time før middagen skal stå på bordet, har du varmt, nystekt og herlig brød rett fra ovnen.

Foccacia med soltørket tomat og feta
600 gram hvetemel
1 pose tørrgjær
5 dl lunkent vann
1 ts sukker
1 ts salt
1 ss olivenolje

2 stk Arla Feta Snackpack med soltørket tomat
Evt: ca 200 gram feta, 2 ss olivenolje, 2-3 ss finhakket soltørket tomat

Mål opp og bland sammen hvetemel, tørrgjær, vann, sukker og salt i en bakebolle, og jobb deigen med hendene til den blir myk og smidig. Juster eventuelt med hvetemel om deigen er for våt. Elt den lett til den er glatt og rund, og legg den i bakebollen. Ha over 1 ss olivenolje, og vend/jobb deigen forsiktig og lett med hendene et par runder, slik at hele deigen er pakket inn i et tynt lag med olivenolje. Dekk bollen med plastfolie og et håndkle, og la den heve på et lunt sted i 30 minutter.

Forvarm ovnen til 200 grader. Deigen skal ha hevet til minst dobbeltstørrelse. Finn frem en ildfast form eller liten langpanne på ca 20×30 centimeter. Legg bakepapir i den om du vil unngå å skrubbe formen etterpå. Bruk hendene og løft deigen ut fra bollen, og trykk den ut i forma.

Bruk fingrene, og dytt deigen nedover og utover i forma. Ha over olje, soltørket tomat, fetaost og eventuelle friske urter (timian eller rosmarin) om du har det, og dytt dette litt ned i deigen.

Sett formen inn lavt i stekeovnen, og la den steke til den er gylden og sprø på toppen, ca 30 minutter. Ta gjerne en test med en bakepinne for å sjekke at den er gjennomstekt.

Server varm, gjerne sammen med aioli!