Om jeg først skal bake sjokoladekake, skal den være så mørk som overhodet mulig, så mektig at jeg bare orker en liten bit, gjerne litt sprø på utsiden og selvfølgelig myk og fudgy på innsiden. Denne mørke browniekaken har alt!

1 kake / 12 kakestykker

Det er bare å si det først som sist: Denne kaka består stort sett av sjokolade, kakao og egg. Det er bare 3 spiseskjeer mel i den, og jeg hadde ikke blitt forundra om det funka helt fint å lage den uten mel, for å gjøre den glutenfri. Denne kaka er så mektig at om noen orker å forsyne seg to ganger, kan du gjerne si fra til meg, for da blir jeg imponert.

Denne oppskriften er courtesy of selveste Martha Steward, fra Martha Stewart Living i februar 2013. Som vanlig lager Martha mat med amerikanske mål, og jeg tar meg derfor friheten å dele denne med dere i mål som er de vanlige å bruke her hjemme på berget. Det er ikke barebare å regne om mål, og jeg merker selv at jeg ofte dropper en oppskrift hvis det bare går i ounces og pounds og oz og cups og hva det nå enn er. Hva er det som er gæærnt med det metriske systemet? Kan ikke alle bare bruke det? Ok, uansett. Jeg har regnet om alt og målt for å være sikker etterpå, så nå er denne fool proof også i mål som henger på greip.

Jeg serverte denne med en salt karamellsaus. Om du ikke vil lage det, kan du drysse et lett lag med kakaopulver over kaka før den serveres. Jeg tror også den vil bli veldig god med en saus av friske bær, litt vaniljeis eller vispet krem. Den kan også bakes i en firkantet form istedet for rund form for å deles opp i browniebiter. Isåfall ville jeg brukt et bakepapir under sånn at du lett får løftet den opp, når den ikke bakes i springform.

Mørk browniekake
115 gram meierismør (jeg bruker rørossmør)

170 gram 70% sjokolade
150 gram + 2 ss sukker
50 gram 100% kakaopulver
1 eggeplomme + 3 eggehviter
3 ss hvetemel

Sett ovnen på 160 grader. Start med å smøre og meldrysse en springform (24 cm): Ta en liten smørklatt (ikke inkludert i målene over) i litt kjøkkenpapir, og smør hele springformen, både bunn og kanter, med smør. Ha litt mel oppi forma, og rist dette rundt i formen slik at hele formen er dekket av et lett dryss hvetemel.

Før du begynner med vannbad og kakerøre, kan eggene knekkes og plomme skilles fra hvite. Du trenger èn plomme og tre hvitter, så det blir to eggeplommer til overs når du lager denne kaka: Ta vare på dem og bruk dem i en omelett til lunsj eller middag.

Smør og sjokolade skal smeltes i vannbad. Jeg har en stor metallbolle jeg bruker til vannbad, sånn at jeg blander resten av kakerøra i samme vannbad. Kok opp litt vann i en kjele, sett bakebollen over (den trenger ikke være i kontakt med vannet, dampen vil gjøre samme jobben). Om du har en stor glassbolle kan den også brukes. Om du bare har mindre løsninger: Smelt smør og sjokolade i vannbad, og ha det deretter over i en tørr bakebolle.

Når smøret og sjokoladen er smeltet, fjern bollen fra vannbadet og vips inn 150 gram sukker, eggeplomme og kakao. Sett bakebollen til side, og finn frem en miksmaster eller kjøkkenmaskin.

Visp eggehvitene hvite og fluffy på medium hastighet. De skal bli hvite, men vil ikke begynne å vokse veldig, du ser at de er ferdig når alt er hvitt og det bobler i eggehviten. Ha deretter oppi 2 spiseskjeer sukker, og skru hastigheten opp på fullt. På kort tid da vil eggehviten vokse seg stor og glatt, og den er ferdig når det danner seg topper i den som ikke synker sammen igjen når vispen skrus av.

Vend forsiktig 3 spiseskjeer mel inn i sjokoladerøra, før eggehvitene også vendes forsiktig inn i røra med en slikkespott. Pass på å ikke røre for hardt, da vil eggehvitene falle sammen igjen og kaka vil ikke få den samme seige og gode konsistensen.

Når eggehviten er vendt inn, kan røra helles over i den smurte formen og stekes midt i ovnen i 30 minutter.

La kaka avkjøle seg i springforma på en rist, før formen åpnes og kaka kan plasseres på et serveringsfat.