De beste kveldene er der man sitter lenge tilbords, med mye mat på bordet som kan spises i timesvis. Med noe godt i glasset og flotte gjester er det duket for en helvkveld – og det uten at man trenger å stå på kjøkkenet hele dagen.

til ca 4 personer

Med litt planlegging kan nemlig et stort tapasbord tilberedes og serveres uten at man trenger å stå i timesvis ved benken. Noen ganger er det helt supert, og andre ganger er det godt å kunne la det meste lage seg selv. En praktisk miks av ting som er ferdig kjøpt og ting som kun skal settes i gang er min favorittmåte å lage en slik middag på. Litt kutting og en stekeovn er alt som skal til, og er man i tillegg to om det går dette så det suser.

La oss begynne med det enkle først, det du kan gå og kjøpe inn på butikken. Det finnes mye som passer på et tapasbord som du både kan servere kaldt og rett fra boksen, uten at det er noe gæærnt med det.

Rett-fra-boksen:
– Feldsalat. Grønn og pen, passer sammen med alt.
– Oliven. Grønne, svarte eller begge deler. Kjøp med stein, de er best.
– Gulrøtter. Kutt dem i staver.
– Sukkererter. Legg dem i en skål.
– Valnøtter. Ristes lett i en tørr panne.
– Tørkede dadler og aprikos. Noe søtt er godt innimellom.
Chillimajones. Ok, så må du blande sriracha og majones, men det klarer du.

Se det, det var jo nesten hele bordet, det! Tanken er nemlig at dette friske og gode rett fra boksen skal få selskap at et par hjemmelagde og gjennomførte matretter. La oss se hvordan vi kan fikse det.

Ting-vi-skal-lage:
Foccacia med soltørket tomat og feta
Langtidsbakte tomater
Klassisk hummus
Pannestekt halloumi
Chillibakte potetbåter
Guacamole

Resultatet av dette er at du har en god blanding av varmt kaldt, mildt og sterkt, mykt og hardt, smått og stort. Guacamole, hummus og chillimajones fungerer alle som perfekt dipsaus til både foccacia, halloumi, potetbåter og gulrøtter. Den salte halloumien balanseres perfekt av en søt aprikos. De langtidsbakte tomatene er fulle av umami, og er perfekt etter en munnfull med friske sukkererter. De næringsrike valnøttene er nydelige sammen med litt grønn salat og foccacia. Og sånn fortsetter kvelden, gjerne med noe godt i glasset, god musikk i bakgrunnen, stearinlys på bordet og de beste folka du veit om rundt deg.

Det aller meste kan lages på forhånd: Sett i gang noen timer før du får besøk, mens du fortsatt har fred og ro og god tid, med å lage de langtidsbakte tomatene, hummus, chillimajones og guacamole. Lar du stenen ligge i, holder den seg grønn og fin. Gulrøtter kan kuttes opp og legges i kaldt vann frem til servering, og potetbåtene kan også gjøres klart på forhånd. Salat, oliven, valnøtter, dadler og fiken er det bare å legge på serveringsfat og sette på bordet. Foccaciadeigen settes en time i forkant, og tas rykende varm ut av ovnen når det er klart. Halloumien får en rask runde i panna mens gjestene setter seg tilbords, og før de rekker å ha sett alt som allerede står der, er halloumien klar. Ha en nydelig aften!