Vegansk pastasaus med bakt paprika og cashewnøtter
Middag

Pasta med bakt paprika- og cashewsaus

11 comments

Jeg simpelthen elsker å lage disse veganske pastasausene. De gir meg alt jeg har lyst på; en fyldig og kremete konsistens, masse smak og sunn næring. Ostesaus er en sjeldenhet her i huset etter at denne måten å lage pastasaus på ble oppdaget.

Mengde: 2 store porsjoner
Arbeidstid: 30 min

Da jeg la ut den veganske pastasausen basert på rå cashewnøtter med smak av chilli, fikk jeg masse herlig respons som varmet mitt matbloggerhjerte. Denne sausen er basert på den samme fremgangsmåten, men har en helt annen smak. Her er det den fyldige smaken av bakt paprika som står i sentrum, sammen med klassiske italienske krydder. Ikke bli skremt av lengden på krydderlista – om du ikke har alt kan det sløyfes eller erstattes av noe annet. Her er det ingenting som blir feil!

Pasta er det typiske å spise denne sammen med, men den kan brukes til så mangt. Kjøttboller med eller uten kjøtt, som saus til stekte eller bakte grønnsaker, eller rett og slett som saus på pizza. Godt! Supergodt!

En av mine favorittmyter å ta knekken på, er at rå cashewnøtter må bløtlegges i timesvis for å brukes i saus. Det er selvfølgelig bedre for å beholde næringsinnholdet, men i en saus som dette vil det uansett varmes opp, og da er det helt ok å koke nøttene først. La de koke i et kvarter, og så er sausen klar til å svisjes i blender.

Jeg bruker ofte ferdigbakt paprika på glass i denne sausen, og til alt hell og lykke har det blitt ganske lett å få tak i på store matbutikker. Grønnsakssjappa på hjørnet pleier også å ha. Om du vil og har tid kan du også bake din egen paprika, se isåfall fremgangsmåte her.

Vegansk pastasaus med bakt paprika og cashewnøtter

Bakt paprika- og cashewsaus

2 dl rå usaltet cashewnøtter
2 sjalottløk / 1 liten gul løk
3 hvitløksfedd
1 ss olivenolje
2 biter bakt paprika fra glass
2 dl kokende vann
1 ts grønnsaksbuljong
1 ss næringsgjær (kan sløyfes)
1 ss tomatpuré
1 ts sennepspulver (evt dijonsennep)
1/2 ts gurkemeie/turmeric (kan sløyfes)
1 ts chilli (evt fersk chilli)
1/2 ts salt

Kok opp cashewnøtter, og la de småputre i et kvartes tid. Grovhakk løk og hvitløk, og la det surre i olivenolje i en stekepanne til løken er gylden. Samtidig kan bakt paprika, kokende vann, grønnsaksbuljong, næringsgjær, tomatpuré, sennepspulver, gurkemeie, chilli og salt has over i blenderen. Når cashewnøtter er ferdigkokt og løken er gylden, has det også over i blenderen, og kjøres glatt (det tar omtrent et par minutter).

I mellomtiden kan også pastavannet kokes opp, og kokes etter anvisning på pakka. Bland saus og ferdigkokt pasta sammen i gryta så sausen også får litt varme fra kjelen. Pynt med frisk basilikum eller persille, og server gjerne sammen med grønnsaker etter smak og behag – rista rosenkål er min favoritt, som vanlig.

 

Denne oppskriften er en modifisert versjon av Isa Chandras Roasted Red Pepper Mac & Cheese fra boka Isa Does It.

11 Comments

 1. Pingback: Pasta med kremete sitron- og persillesaus • Green Bonanza

 2. Pingback: Ukemeny #2 er Øysteins valg. Burger, pizza, pølse og pasta. • Green Bonanza

 3. Pingback: Five Minute Cashew Cream • Green Bonanza

 4. Pingback: Curry cashews • Green Bonanza

 5. Pingback: Ovnsbakt rosenkål • Green Bonanza

 6. Hei, tror du denne er god uten cashewnøtter? Her i familien er det en med nøtteallergi

  • Hei! Nei, cashewnøtter er basen i akkurat denne sausen, så det tror jeg blir noe helt annet, dessverre. Det er det som gjør den kremete. Du kan evt prøve å bruke Oatly iMat fraiche istedet, men med forbehold om at jeg ikke har forsøkt det selv :)

 7. Silje

  Hvis jeg baker paprikaen selv, hvor mye trenger jeg da? Har aldri brukt fra glass, så aner ikke helt hva «2 biter fra glass» vil si

  • En bit fra glass pleier å være en halv spisspaprika. Jeg baker gjerne minst to paprikaer hvis jeg skal lage de selv, men det gjør ingenting med verken mer eller mindre!

 8. Silje

  Herremin, denne sausen var god! Kommentar fra min kjøttglade far; «dette kunne vært servert på luksusrestaurant det her». Takk for oppskrift, og takk for hjelp med mengde paprika :)

 9. Marita Sola

  Da har jeg laget min aller første veganrett! ✔️
  Så enkel å lage! Og veldig velsmakende!
  Dette kommer jeg til å lage flere ganger!
  Tusen takk for flott oppskrift! ❤️

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.