rød curry med tofu
Middag, Tofu

Rød curry med kokosmelk, tofu og gode grønnsaker

11 comments

Jeg lager dette altfor sjeldent! Det er jo så lett! Og så godt! Her er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan oppi, og det beste av alt: Det er lett å lage til mange.

4 porsjoner

Tidligere i sommer var vi på besøk hos min nydelige venninne Heidi, og fikk servert en rød currygryte med masse gode grønnsaker (ja, det var da Dark & Story Summer Style ble født). Jeg har omsider fått somla meg til å lage min egen variant med bakt tofu og alle yndlingsgrønnsakene oppi, og jeg tok meg til og med tiden til å lage en egen currypaste! Oppskriften på den kommer senere i uka.

Rød curry er lettere å lage enn mange kanskje tror, når man har et par huskelapper med seg. På den første huskelappen det for eksempel stå: Husk at currypasten må surres sammen med løk og olje først. På den andre huskelappen kan det stå: Bruk ordentlig kokosmelk, ikke noe light-greier. På den tredje kan det stå: Husk favorittgrønnsakene!

Det aller meste av grønnsaker er godt i en gryte som dette. Denne gangen brukte jeg gulrot, mini-auberginer, grønne bønner, fersk minimais og blomkål. Blomkål kokt i kokosmelk og curry må virkelig være noe av det beste i verden. Andre gode ting oppi kan være sukkererter, brokkoli, tomat, sopp.. You name it. Så lenge det er ca èn liter grønnsaker til to bokser kokosmelk, går alt kjempefint.

Jeg har laget en egen currypaste som base for denne gryta, men det går helt fint an å bruke en fra glass også. En som heter noe med thai er sikkert fint. Smak deg frem, styrken på dem varierer! Oppskriften på min currypaste kommer senere i uka.

Øystein, min samboer, foretrekker å spise ris sammen med denne, men det kan være like godt med risnudler, eller uten noe som helst. Isåfall kan det være lurt å lage litt mer – her har jeg tatt i betraktning at det serveres ris ved siden av om dette skal være fire porsjoner. Jeg baker tofuen i ovnen først fordi jeg liker at den får en mer markert konsistens, men det går også an å steke den lett i panne først, eller bare ha den rå i gryta.

Rød curry med kokosmelk, bakt tofu og gode grønnsaker

500 gram tofu naturell
1 ss peanøtt- eller solsikkeolje (evt annen smaksfri olje)
3 vårløk (det hvite)
3 sjalottløk
2 ss thai currypaste (smak deg frem!)
2 bokser à 400 ml kokosmelk
2 dl vann
1 ts soyasaus
2 gulrøtter
6 mini-auberginer
1 pakke fersk minipais
1 håndfull friske, grønne bønner
1/2 blomkålhode
1 lime
Frisk koriander

Om du vil bake tofu: Del den i store terninger, og fordel dem utover et bakebrett med bakepapir. Sett det i ovnen på 200 grader, og la det bake til det er gyldent, ca 15-20 minutter. Snu på dem halvveis.

Finn frem en stor gryte, gjerne med tykk bunn. Start med vårløk og sjalottløk; finhakk dem og la dem surre med olje i medium varm gryte frem til de er blanke. Ha deretter oppi currypaste, rør sammen, og la blandingen surre i gryta i tre-fire minutter. Ha deretter oppi kokosmelk, vann og soyasaus. Dette skal ikke fosskoke, men småboble.

Mens dette får småboble, vasker og kutter du opp alle grønnsakene du vil ha oppi. Ha dem i gryta i rekkefølge fra hard til myk; om du bruker samme grønnsaker som meg betyr det at gulrot og blomkål går oppi først, deretter aubergin og bønner, og til slutt minimais sammen med den ferdigbakte tofuen. Du trenger ca ti minutter fra første til siste grønnsak.

Smak til med limesaft (jeg brukte saft fra to båter), og eventuelt mer soya, om du vil ha det saltere. Rør inn en neve grovhakket koriander mot slutten av koketiden.

Server sammen med nykokt ris, limebåter, mer koriander og en kald øl.

11 Comments

 1. Pingback: Thai Red Curry Paste | Green Bonanza

 2. Hei! Hva kan tofu byttes ut mot? er ikke så glad i tofu og “fake kjøtt”

  • Hei tone! Du kan helt fint droppe det i denne curryen, og bare bruke masse gode grønnsaker. Jeg er heller ikke glad i mock meat, men tofu er jo ikke i den kategorien, handler mest om god tilbereding, synes jeg. :)

 3. Pingback: Dark & Stormy Summerstyle • Green Bonanza

 4. Karianne

  Tone: Har du smakt ferdigproduktet quorn? De finnes i småbiter, som fileter og farse/”kjøttdeig”. Jeg har ikke fått sansen for tofu og kan i grunn ikke å tilberede eller mekke sammen noe godt ut av ingrediensen der… Derfor heller jeg heller mot quorn. Synes at soya kan gi en kjip ettersmak – også klør det i munnen når jeg drikker soyamelk, spiser soyadessert o.l. Har det slik med flere nøtteslag, så kan være at jeg er småallergisk mot nøtter og soya, men har ikke sjekket det opp hos legen.

  Har du undersøkt tempeh? Det er fermentert soya, etter hva jeg har lest, og det kan brukes i gryter, til julemiddag, i wok o.l.

 5. Karianne

  Tok det lang tid før du fikk sansen for tofu og dreisen på det, Mia?
  Hva vil du anbefale til en som ikke er så kjent med produktet?
  En som, pga dårlig tilberedning og det hele, har kun hatt negative opplevelser med tofu…

  Tenker nok at det er best å bruke mye tid på å marinere saken og få det til å sitte. Er glad i krydder som karri, garam masala, kanel, kardemomme, urtesalt m.m. Har du noen forslag til gode sauser som egner seg til å marinere tofu?

  • Hei! Ja, det tok faktisk ganske lang tid, jeg hadde flere dårlige opplevelser på restauranter, og synes det var vanskelig å orientere meg i hvilke typer som finnes, hva de ulike er best til, og hvordan jeg skal tilberede dem. Jeg marinerer faktisk ganske sjelden, jeg liker å bake eller steke tofu og så tilsette smak etterpå. Har skrevet en sak om tofu her: http://greenbonanza.com/2014/07/07/how-about-that-tofu/

 6. Marius

  Takk for fin oppskrift! Dette er en av mine favorittretter, men jeg pleier å lage saus og grønnsaker (i panne) for seg. Må prøve din variant. Enig i at blomkål er fantastisk til dette.

  Liten skrivefeil i ingredienslista. Står “1 pakke fersk minipais” :-):-) Er vel ikke noe tvil om hva det skulle ha stått.

 7. Ingrid-Sophie

  Takk for flott oppskrift! Jeg lurte på om jeg kan erstatte tofu med temeh?

  • Hei, så hyggelig å høre! Det kan du helt sikkert – jeg har dog ikke prøvd :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.