Noen ganger må man bare sjekke ut hva all the fuzz is about med disse amerikanerne. Gresskar er jo i alle slags retter og drikke gjennom hele høsten der borte, og pumpkin pie er liksom det erketypiske. Challenge accepted!

1 pai

Hvor mange har ikke sett pumpkin pie på tv eller på en amerikansk diner? Rekk opp hånda? Ja, ikke sant. Derfor ble det sånn at når min venninne Hedda sendte melding og inviterte seg selv og et hjemmedyrket gresskar på besøk, lagde vi pumpkin pie. Det tar endel tid og vi visste ikke helt hva vi skulle forvente oss, men resultatet ble både godt og mektig, og vi ble ikke så rent lite imponert over oss selv også.

Det skal sies at det går an å gjøre dette etappevis, men om du skal lage alt på èn gang, sett av endel timer. Du får gjort annet i mellomtiden fordi det er endel venting og hviling, men hold deg hjemme for kvelden, for å si det sånn. Vi ventet i spenning foran ovnen (med et glass vin) for å følge med på paien, og det var riktig så underholdende, om jeg får si det selv.

Den klassiske paien er laget med vanlig smørdeig, men vi lagde en liten vri og hadde pekannøtter i bunnen. Nøttesmaken kommer godt frem i paien, og passer perfekt til gresskaret. Ved siden av paien lagde vi en vispet krem med melis og vaniljessens. Gresskarene som brukes er de typiske halloweengresskarene, de lave og runde.

Pumpkin Pie
Bunn
80 gram rå pekannøtter
85 gram meieri/rørossmør, i terninger
200 gram hvetemel
1-2 ss kaldt vann

Fyll
1 liter ovnsbakt gresskar (et medium stort gresskar)
1 boks vikingmelk (kondensert melk)
1,5 dl kremfløte
2 ss maizenna
1 ss melasse (kan sløyfes)
1 ss rapsolje
1 ss malt kanel
1/4 ts salt
1 ss sukker
3 egg

Oppskriften tar utgangspunkt i at du starter med et ferskt gresskar. Om du baker gresskaret i forveien er det bare å begynne rett på bunnen.

For å gjøre gresskaret klart til kakefyll, må det først bakes i ovn. Del det opp i to eller fire, litt avhengig av hvor stort det er, og skrap ut trådene og frøene fra kjernen. Legg dem i en langpanne dekket med bakepapir med snittflaten ned. Pensle ytterkanten av gresskaret raskt med rapsolje, og sett det inn i ovnen på 200 grader. Der skal det bake til du lett kan stikke en gaffel inn i fruktkjøttet, ca 45-60 minutter.

Mens gresskaret baker, forbereder du bunnen. Rist pekannøttene i en tørr stekepanne i et par minutter til de er gyldne, før de kjøres til mel i en matmølle. Bland deretter inn mel og smør i terninger. Deigen vil smuldre seg lett. Ha oppi en spiseskje kaldt vann om gangen, til den begynner å klumpe seg. Kjenn etter med hendene om du får formet deigen til en ball. Om du gjør det er den ferdig, om du ikke gjør det, prøv med en spiseskje til med kaldt vann. Når deigen lar seg forme til en kule, legges den i plastfolie i kjøleskapet og avkjøles i en halvtime.

Etter 30 min tar du ut deigen av kjøleskapet, og trykker den ut i en paiform på ca 20 eller 25 cm i diameter. Pass på at den er godt opp på kantene, gjerne helt opp. Når deigen er ferdig presset ut setter du den i fryseren (i 15 min), eventuelt i kjøleskapet (i 30 min).

Mens deigen står til avkjøling kan gresskaret sannsynligvis tas ut av ovnen, og avkjøles til det kan håndteres med hendene. La ovnen stå på.

Når bunnen er ferdig avkjølt for andre gang, dekker du den med et bakepapir, og fyller dette med paivekter eller tørre erter/bønner. Den skal stekes med disse som vekt for at den ikke skal “poffe” seg opp. Stek den i 12 minutter med vekter, og deretter 12 minutter uten. La den avkjøles på benken.

Når gresskaret er kjølig nok til å tas i med hendene, skraper du ut fyllet med skje eller med hendene. Det er lurt å måle det opp, du trenger 1 liter ferdig bakt gresskar. Om du har noe til overs er det kjempefint å lage suppe av.

Kjør gresskaret til en jevn mos i matmølle, og bland inn vikingmelk, fløte, maizenna, melasse, rapsolje, kanel, salt, sukker og egg, til det er en jevn masse. Nå er fyllet klart til å helles over i paiformen, og her kan det være lurt å få litt hjelp: For at fyllet ikke skal skvulpe over pleier jeg å sette formen ned på rist (lavt i ovnen), og helle fyllet over i formen der. Det kan hende du har igjen litt fyll, det avhenger av hvor høye kantene på paiformen din er. Skyv forsiktig risten inn, og la paien steke i 60 minutter.

Etter en time kan du riste lett på rista, og se om det fortsatt “skjelver” i fyllet. Om det ikke gjør det, er den ferdig. Ta den ut, og la den avkjøles i minimum en halvtime, før du skjærer i den med en skarp kniv.

Om du vil servere den med krem, visp sammen en halv boks kremfløte med 1 ss melis og 1 ts vaniljessens.

18-pumpkinpie2