Middag

Thai Red Curry Paste

2 comments

Har du lyst til å lage din egen currypaste? Good for you! Det er verken vanskelig, tidkrevende eller dyrt. Ingrediensene er lett å få tak i for de aller fleste, og det lukter så himmelsk godt både underveis og når den er ferdig!

ca 8 ss ferdig currypaste

Dette med currypaste kan være en litt forvirrende affære. Hvorfor paste, og ikke krydder? Hva slags paste? Grønn eller rød? Eller kanskje gul? Hvordan var det igjen? Det er uendelige variasjoner å få tak i, og om man ikke følger med i svingene står du plutselig med en indisk curryblanding i hånda istedet for en som funker til thaimat. Curry er nemlig bare en betegnelse på en rett, litt som gryte, så å si currygryte er jo også litt forvirrende. For å gjøre det komplett har curry ingenting med krydderet karri å gjøre, for det er igjen en krydderblanding… Skal vi stoppe der?

To ting du trenger å huske på: Indisk. Thai. Ikke det samme. Indisk curry inneholder gjerne krydder som fennikelfrø, sennep, nellik og cayenne, mens thaicurry inneholder godsaker som sitrongress, koriander og limeblader. I det indiske kjøkkenet er det vanlig å bruke en tørr krydderblanding, mens det i thairetter er vanligst å bruke en currypaste. Blandet med kokosmelk og grønnsaker kan det være utgangspunktet for mang en middag, for eksempel denne gryta med bakt tofu og gode grønnsaker.

Alle disse ingrediensene får du tak i på din nærmeste grønnsakssjappe, og sannsynligvis også på en velassortert matbutikk. Når det kommer til korianderstilkene er det egentlig sånn at det er selve roten som skal brukes, men å få tak i koriander med hele røtter er ikke så lett her. I Oslo har de det blant annet på A-marked, men om du bare får tak i en koriander i potte som ikke har de skikkelige røttene, er det bare å bruke den nederste delen av stilken, altså før røttene.

Thai Red Curry Paste
3-4 røde chilli
1,5 ss korianderfrø
1 ts hele pepperkorn
2 stilker sitrongress
2 ss korianderstilker
En stor tommelbit ingefær / galangal, ca 3 ss
4 hvitløksfedd
4-5 kaffir limeblader (tørka går fint

Finn frem en liten stekepanne, og rist korianderfrøene og pepperkornene i tørr panne frem til de er gyldne og det lukter skikkelig godt på kjøkkenet ditt. Grunnen til at de skal ristes er for at aromaene skal få frigjort seg ordentlig før de males. Mer smak!

Bestem selv om du vil beholde frøene i chilliene eller ei, det blir sterkere med. Rens dem og kutt opp i store biter. På sitorngresset skjærer du av den nederste delen av rota og den delen øverst som er litt tørr, og fjerner det ytterste laget som også er ganske tørt. Del resten i store biter og legg sammen med chillien. Rens ingefær (evt galangal) og hvitløksblader, og legg alt sammen, inkludert kaffirbladene og de rista krydderne, i en liten blender. Kjør til alt er finhakket.

Om du ikke har en blender (jeg bruker en liten blenderboks som hører til stavmikseren) går det også an å bruke en morter. Begynn isåfall med krydderne, og finhakk alle ingrediensene før du mortrer det til en jevn masse.

Kan oppbevares i kjøleskap i en uke eller to. Om du vil spare det til senere; legg massen i en isbit-form, og ha det i fryseren. Der kan det fint ligge opptil et år.

2 Comments

  1. Pingback: Thai-salat med kokos- og currydressing | Green BonanzaGreen Bonanza

  2. Pingback: Red Curry med kokosmelk, bakt tofu og gode grønnsaker • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.