Gresskarsuppe med ingefær, cayennepepper og sitron

Suppe hører definitivt høsten til, og gresskarsuppe er intet unntak. Det er forskjellige måter å gjøre det på, enten ved å bake gresskaret først eller ha det rett i gryta. Her er fremgangsmåtene til begge variantene!

Vegansk + glutenfri
Mengde: 2-4 porsjoner
Arbeidstid: 10-15 min
Bake/koketid: 20 min

First things first: Alle mål må tas litt med en klype salt, ettersom det er veldig vanskelig, umulig faktisk, å gå på butikken og kjøpe en liter gresskar. Det er mye skall involvert som ikke kan spises, og i tillegg veier de litt sånn hipp som happ. Men om du får tak i et medium stort gresskar som veier et sted mellom en og tre kilo, er du godt på vei. Det er heller ingenting i veien for å lage mye mer suppe enn du har planer om å spise samme dag, den kan fint settes kaldt og varmes opp igjen.

Denne varianten er min klassiker når det gjelder gresskarsuppe; med ingefær, hvitløk og cayennepepper. Som alle andre grønnsaksbaserte supper og gryter kan det varieres i uendelige mengder, men jeg synes den markante ingefærsmaken passer godt til det ganske søte gresskaret, og med litt sterk cayenne blir det hele riktig så varmende og godt. Om du ikke har cayennepepper kan chilli brukes istedet, enten frisk eller i pulverform.

Jeg har brukt smørbønner for å få den kremete konsistensen og en balanse til ingefær og cayenne, men om du ikke vil eller får tak i det, kan det helt fint erstattes med fløte, enten plantebasert eller av melk. Smaksfri olje som raps eller solsikke kan fint brukes istedet for smør. Du kan bruke både flaskegresskar og hokkaido (de runde).

Vegansk gresskarsuppe med cayenne, ingefær og sitron

Gresskarsuppe med ingefær, cayenne og sitron

Ca 1 liter gresskar
Vann (ulike mengder, se fremgangsmåter)
1 gul løk
3 hvitløksfedd
1 stor bit ingefær, ca som en tommelfinger
1 boks smørbønner, evt 2 dl fløte
1-2 ts cayennepepper
1 ts grønnsaksbuljong (til metode 2)
Nøytral olje eller salt
Saft av en halv sitron

Salt og pepper
Ristede gresskarkjerner

Fremgangsmåte 1: Bakt gresskar
Fordelen med å bake gresskaret er at du slipper å stå og fjerne skallet med kniv – det et er bare å scoope ut fyllet med en spiseskje etter at det er bakt. I tillegg kortes selve koketiden betraktelig ned, så gresskaret kan gjerne bakes kvelden eller dagen i forveien. Gresskaret får også en veldig god smak av å bakes.

Del opp gresskaret. Fjern trådene og frøene i kjernen med en spiseskje, og legg gresskardelene med snittflaten ned. Kutt det i store båter eller biter, og bak det i ovnen med litt rapsolje rislet over til du kan stikke en gaffel inn i kjøttet uten problemer.

Smelt smør/varm opp olje på medium varme i en stor gryte, og ha oppi grovhakket løk og en klype salt, som skal få bli blankt får det får selskap av hvitløk og ingefær. Alt skal kjøres glatt med stavmikser etterpå, så det er ikke noe vits i å være nøye med kuttinga her.

Når grønnsakene er blitt myke og det lukter godt, has det bakte gresskarfyllet over i gryta sammen med ca 4 dl vann, en god teskje cayenne og en ny klype salt (og smørbønner, om du bruker det istedet for fløte). La det koke opp og småputre i fem-seks minutter, får gryta has av plata og alt kjøres glatt med stavmikser. Ha oppi 1-2 dl fløte om det er det du bruker, rør rundt, og server sammen med rista gresskarkjerner, varme rundtstykker og et lite cayennedryss på toppen.

Fremgangsmåte 2: Alt i gryta
Finn frem en god kniv, og del gresskaret i to. Skjær av det ytterste skallet, og del gresskarinnmaten i store terninger. Alt skal kjøres glatt med stavmikser etterpå, så det er ikke noe vits i å være nøye med kuttinga her.

Smelt smør/varm opp olje på medium varme i en stor gryte, og ha oppi grovhakket løk og en klype salt, som skal få bli blankt får det får selskap av hvitløk, ingefær og gresskar. La grønnsakene surre i gryta et par minutter, før de dekkes av vann (ikke så mye mer enn akkurat) og en teskje grønnsaksbuljong. Sett på lokk, og la det koke til gresskaret er mørt (stikk en kniv i en bit, den skal ikke møte motstand). Om du skal ha oppi smørbønner gjør du det før alt kjøres glatt med stavmikser.

Ha oppi 1-2 dl fløte, rør rundt, og server sammen med rista gresskarkjerner, varme rundtstykker og et lite cayennedryss på toppen.

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Marie Hella Lindberg

    I stedet for/i tillegg til riddere valnøtter er et godt tips å bruke gresskarkjernene som topping. Rens dem for gresskar”tråder”, bland med salt og kanskje litt chilipulver, og rist i ovnen, for eksempel sammen med gresskar om en velger variant 1. Godt, og man får brukt mer av grønnsakene!

    • Hei Marie! Godt tips! Jeg synes noen kjernetyper blir mer seige enn de blir crunchy, men det avhenger kanskje av typen gresskar. :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.