Noe av det hyggeligste jeg vet om å gjøre sammen med andre, er å ha pizzaverksted. Spesielt hvis det er grønn pizza på gang.
Middag

Vegan Day Pizza

9 comments

I går var det World Vegan Day! Det betyr selvfølgelig helvegansk middag på bordet, og det på en lørdag. Det kan jo bare bety en ting: Vegan Day Pizza! Om du har en fordom mot vegansk pizza, les gjerne videre og la deg overtale. Its absolutely amazing!

Vegansk
Mengde: 4 porsjonspizza – 2 av hver type
Arbeidstid: 45 min + heving og steking

Det er jo sånn at jeg ikke er veganer, men vegetarianer. Det er flere grunner til det, men vi har et kosthold som består av minst halvparten vegansk mat, hvis jeg skal gjette. Det er jo til og med et eget arkiv for all vegansk mat på Green Bonanza! World Vegan Day skal selvfølgelig feires akkurat som vi feira verdens veggisdag med julemat tidligere i høst, og når den falt på en lørdag er det jo bare å pønske ut en vegansk pizza, da. Eller to.

Det er nemlig sånn at jeg ikke er kjempeglad i tomatsaus, mens han jeg bor med er veldig glad i tomatsaus. Da blir det ofte sånn at vi lager forskjellige typer pizza sammen, med mindre den skal være hvit, da. Da er vi veldig enige. Oppskriften er derfor lagt opp til to porsjonspizza med tomatsaus (og paprika), og to porsjonspizza med pesto som saus. Om du vil ha alle med tomatsaus eller alle med pesto, vel, da vet du hva du trenger å gjøre. Doble. Rett og slett.

Det er mange fordommer der ute i verden mot vegansk pizza. Vi kan jo begynne med dette med ost, må man ikke ha ost? Nope. Jeg husker jeg ble servert en vegansk pizza med banan som erstatning, det var ikke… helt vellykka. Men det går helt fint å lage pizza uten ost. Om det blir tørt, sier du? Nei, det blir ikke det heller, skjønner du. Grønnsaker er saftige, og vi skal være både lure og smarte i hvordan vi går frem med å tilberede dem og hvordan pizzaene danderes. Var det noe annet, da? Hvitløksdressing? Tro meg, det er hvitløk involvert her. Fler? Nei? Ok, da lager vi vegansk pizza!

Vegan Day Pizza


4 emner perfekt pizzadeig (1 hel oppskrift)
Not parmesan
Pesto (kjøpt eller feks denne)
Salt
Olivenolje

Tomatsaus til rød pizza
2 sjalottløk / 1/2 gul løk
4 hvitløksfedd
1/2 – 1 rød chilli
1 boks tomat, gjerne Mutti eller annen høykvalitet

 

Fyll til begge
1 squash

1 rød paprika
1 rødløk
1 pakke småasparges / vanlig asparges
4 håndfull frisk spinat

Allright! Lets go. Det første du gjør er å sette pizzadeigen. Mens den hever, begynner du på tomatsausen, om du vil ha en pizza med det. Varm opp et par spiseskjeer olivenolje i en liten gryte, og finhakk løk som blir gylden med en klype salt, mens du finhakker hvitløk og chilli som has oppi sammen med 1 spiseskje sukker når løken er blitt blank. La det surre et par minutter, før bokstomater has oppi. Ha litt vann i boksen, og skyll den ut i gryta sånn at du får med alt det gode. Jeg bruker cherrytomater fra Mutti, det blir knallgodt.

Om du vil lage din egen pesto – now is the time. Jeg brukte en basilikumpesto uten olje. Det går helt fint å bruke fra glass, om du synes det blir litt vel mye greier. Om du vil lage en egen oljebasert, har jeg en oppskrift her.

Trikset med å få pizzaene saftige og gode fremfor tørre, eller enda verre, altfor våte med masse væske fra grønnsaker, er å sautere alle grønnsakene unntatt spinaten. Hvorfor det? Jo, fordi spinat fungerer sånn at om du legger den som første grønnsak oppå saus eller pesto, beholder den mye av væsken sin, og dette dampes inn i de andre grønnsakene. De andre grønnsakene skal sauteres, altså stekes lett i litt olje, før de has på pizza. På den måten unngår vi soggy grønnsaker, og vi starter varmebehandlingen før pizzaen går i ovnen, noe som betyr at det blir enda mer smak i grønnsakene. YAY, er det vi sier da.

Derfor: Kutt rødløk, squash, paprika og asparges i tynne skiver. Ha så lite olje i panna som mulig, det avhenger litt av hva slags panne du har, men med en god teflonpanne holder det med noen dråper olivenolje. Jeg kjører først løk, så paprika, så squash, og asparges til slutt, og legger alt på et fat til pizzabunnene er klare til å bakes ut.

Vi lager porsjonspizzaer, og da lager vi de litt avlange sånn at to får plass i stekeovnen samtidig. Start danderingen med saus eller pesto, og så et tynt lag med friske og nyvaska spinatblader. Deretter legges løk, squash, paprika og asparges, før det drysses et lag med veganparmesan over.

Stek pizzaene på høyeste mulige varme til bunnen er gyldne i kantene. Jeg pleier å la bakebrettet stå i ovnen mens den varmes opp, bake ut pizzaen på bakepapir og dra det over på bakebrettet når den skal inn i ovnen, for å få mest mulig varme inn i bunnen.

Dryss litt salt over pizzaene og server – voila, Vegan Day Pizza on the way! Og du? Denne er like god kald som varm, så det er lov å ta restene til lunsj.

9 Comments

  1. Pingback: Not Parmesan | Green Bonanza

  2. Pingback: Bokhvetepannekaker | Green Bonanza

  3. Anne Marte Skaland

    Disse pizzaene er utrolig gode. Tusen takk for masse matglede i 2014, Mia! Gleder meg til nye oppskrifter i 2015!

  4. Pingback: Pizza med dobbel ruccola og dobbel tomat • Green Bonanza

  5. Pingback: Ukemeny #5 med pizza, tomatsuppe, ovnsbakt blomkål og verdens beste burger! • Green Bonanza

  6. Pingback: 6 steg til pizza i en fei! • Green Bonanza

  7. Pingback: Deres 10 favoritter på World Vegan Day • Green Bonanza

  8. Pingback: Topp 25 på World Vegan Day • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.