Oh hello! Det er jordskokksesong, denne fantastiske lille knollen (gud, for et morsomt ord), som kan brukes til så veldig mye. Denne gangen har jeg bakt den i ovn i en form med kraft, og spist den med en dæsj rømme blandet med ramsløk. Heaven!

Så mye du vil

Den umiddelbare tanken om jordskokk er for veldig mange “suppe”. Det er ikke så rart, jordskokksuppe er en velkjent sak for mange. Men denne lille saken kan brukes til så mye mer! Den har en smak som minner om en blanding av trøffel og artisjokk, og det skal man såvisst ikke kimse av. Jordskokkchips er også en herlig ting, som jeg kjenner at jeg må lage i nærmeste fremtid.

Vi er medlem av Kooperativet, og i siste posen der var det en stor pose med fantastisk fine jordskokk. Jeg klarte ikke å slenge dem i en suppe eller i en purè, de måtte få være sin egen stjerne, for å være litt klein.

Servert på denne måten kan de fint fungere som tilbehør til en middag, eller som en liten forrett. De blir myke og saftige inni, og sprø og deilige i skallet, som absolutt kan spises så lenge de er godt nok vasket på forhånd. Jordskokkene bakes i en ildfast form med grønnsaksbuljong, og snus på underveis i steketiden. Til slutt har all kraften fordampet, og de siste minuttene blir jordskokkene sprø i skallet og klar for servering.

Om du ikke har tilgang på ramsløk, kan det fungere like fint med et raspet hvitløksfedd og litt persille blandet i rømme.

Bakt jordskokk
Så mange jordskokk du vil bake
En passende ildfast form, ikke for stor
Vann
God grønnsaksbuljong / kraft
Evt salt, om buljongen er saltfri
Lettrømme
Ramsløk i olje / raspet hvitløk

Skrubb jordskokkene godt, slik at det er bare det tynne, fine skallet som er igjen under all jorden de ofte kommer med. Legg dem i en ildfast form, ikke altfor stor – jeg bakte seks jordskokk og brukte en liten form på størrelse med et a4-ark. Bland ut grønnsaksbuljong eller kraft i vann, og fyll opp formen så jordskokkene er dekket halvveis opp. Dryss en klype salt over formen, og sett den i ovnen på 200 grader.

Baketiden vil avhenge av tykkelsen på jordskokkene. Snu dem med jevne mellomrom, slik at alle delene av dem er under vann. Når alt vannet har fordampet må du fortsette å snu dem, slik at de får en sprø kant rundt hele.

Rør inn ramsløk eller hvitløk i olje, og server dem rykende varme. Bruk en skarp kniv til å snitte opp skallet på en av sidene, og legg en klatt rømme over.