Middag

Kikert- og tomatsuppe

3 comments

Har du bakt en tomatsuppe før? Nei? Nå har du sjansen! I denne proteinrike tomatsuppa er det få – og billige! – ingredienser, men den smaker helt top notch. Hvorfor? Magic, thats why.

Vegansk + glutenfri
Porsjoner: 2-3
Arbeidstid: 10 minutter
Steketid: 30-40 minutter
Total tid: 40-50 minutter

Tomat er er en underfundig liten sak. Ikke er den en grønnsak, som vi liker å tro, men en frukt, eller faktisk et bær. Det henger jo egentlig på greip, når man ser hvordan den vokser. De minste knallsøte cherrytomatene bør man spise som et bær rett fra busken, mens de større tomatene, de som ikke er helt røde, og ganske store, og ganske triste der de ligger i grønnsaksdisken.. Hva skal vi gjøre med de, da?

Det er der magien kommer inn. Tomat har nemlig en helt fantastisk egenskap, den skifter fullstendig smak når den blir varmebehandlet. Fra å være litt vassen, blass og nesten sur, blir den varm, sødmefyllt og fantastisk. Tenk det! Så når jeg var på rema, og så masse stakkars tomater med “garantert billigst”-klistremerke og tilhørende forklaring at de kanskje både så og smakte litt kjedeligere enn de i nabokassa.. Vel. De fikk bli med meg hjem.

Dette er ikke en suppe man slenger sammen på ti minutter etter jobb. Brettet med tomat, løk, hvitløk og kikerter skal få stå i ovnen en god stund, nesten så lenge som det lar seg gjøre, for at alle smakene skal komme til sin rett. Jeg gjorde det sånn at jeg spiste noe helt annet til middag, og så slang brettet inn i ovnen. Da er morgendagens middag klar til oppvarming, og hvem setter vel ikke pris på dèt midt i uka? Takket være kikertene blir dette en knallsunn og proteinrik suppe, og smakene kan varieres ettersom hvilke krydder du bruker.

Tomat- og kikertsuppe
10-12 helt normale tomater

1 boks ferdigkokte kikerter
1 gul løk
4-5 hvitløksfedd
Oregano, enten frisk eller tørr
Olivenolje
Chillipulver
Sukker eller honning
Salt og pepper

Du trenger ikke forvarme ovnen før du slenger inn brettet, så sett den på 150 grader og begynn med tomatene. Del dem i fire, og legg dem utover brettet sammen med skylte kikerter. Rensk løken, del den i båter, og sleng den over sammen med tomatene. Smash hvitløksfeddene med en knivsegg, pell vekk det tørre laget og legg også disse over på brettet. Strø over en teskje salt, og noen grener frisk oregano, eventuelt en teskje eller to tørket oregano. Sett brettet i ovnen.

Baketid vil avhenge litt av hvordan tomatene er, og litt av hvor god tid du har. Mine sto i halvannen time på 150 grader, men det går an å speede opp prosessen med å skru opp til 200 grader. Når tomatene har sunket sammen og blitt skrukkete i skinnet, løken er blank og hvitløken mer eller mindre gjennomsiktig, kan du ta brettet ut av ovnen.

Flytt alt over i en gryte, grønnsaker og eventuell væske som ligger igjen i brettet. Kjør det glatt med en stavmikser, spe eventuelt ut med vann om den blir for fyldig, og smak til med chillipulver, olivenolje, salt og pepper. Jeg brukte en halv teskje chilli, en spiseskje olivenolje, en spiseskje honning, en klype salt og et par kvern med pepper. La den koke opp, og server gjerne sammen med godt brød, smør og en rømmeklatt.

3 Comments

  1. Pingback: Røkt tomatsuppe med rista hasselnøtter • Green Bonanza

  2. Pingback: Ukemeny: Pizza, tomatsuppe, ovnsbakt blomkål og verdens beste burger! • Green Bonanza

  3. Pingback: Å koke suppe på spiker • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.