En pesto uten olje? Yes, its possible. Det er ikke engang vanskelig, og ikke smaker det vondt heller. En klassisk basilikumpesto består av store deler olivenolje, men det er vel så godt uten en eneste dråpe.

ca 1 dl pesto

Før vi gyver løs på pestoprosjektet vil jeg bare få si fra at jeg har opprettet en egen Instagramkonto til Green Bonanza. Hittil har jeg brukt min egen, men nå er det på tide at de som følger meg privat skal få velge om de vil se all denne matpraten eller ei. Dessuten er det jo fint å samle all matentusiasmen på ett sted! Brukernavnet er såklart @greenbonanza, og jeg håper du vil følge meg!

Så, over til pesto. Dette med at man kan gjøre som man vil med pesto har jeg vel erklært forlengst, all den tid “bastard-pesto” er et veletablert begrep her på Green Bonanza. Andre ganger er en klassisk pesto med olivenolje helt rett, mens andre ganger er det vel så fint å lage uten. En fordel er selvfølgelig at den blir rett så mager uten olje, men samtidig er det jo sånn at olivenolje har en ganske markant og sterk smak, som lett overskygger basilikumsmaken. Å lage pestoen oljefri er derfor perfekt til retter hvor det er urtene som skal få spille hovedrollen.

Jeg lager denne pestoen vegansk med næringsgjær, men det går også an å bruke parmesan – eller droppe begge delene, for en enda renere basilikumsmak. Med en smart liten blenderboks er denne pestoen snurret sammen på et par minutter, og er herlig både i pasta, på en blings eller på en pizza.

Pesto uten olje
2 ss pinjekjerner
2 dl sammenpakket basilikumblader (ca 1 potte)
1/2 ts salt
1 hvitløksfedd
2-3 ss ferdig utblandet grønnsaksbuljong/kraft
1 ss næringsgjær / parmesan

Rist pinjekjernene gyldne i en tørr panne, og ha dem over i en liten blender sammen med basilikum, hvitløk, salt og næringsgjær. Kjør blandingen til en mos. Det varierer hvor mye væske det er i urtene, så det er smart å kjøre disse ingrediensene til en masse først, og deretter spe med grønnsaksbuljong. Det funker også helt fint å bruke rent vann. Start med en spiseskje, og juster konsistensen etterhvert. Om du skal ha den på pasta kan den godt være ganske flytende, men til blings og som pizzatopping synes jeg det er godt at den er litt chunky.

Oppbevares i kjøleskap, om du ikke skal bruke alt på en gang.