Tofu med sriracha- og peanøttsaus

I have a confession to make. Noen ganger når jeg er alene hjemme, spiser jeg en 200 grams pakke tofu alene til middag. Noen ganger med nudler eller grønnsaker for syns skyld, og andre ganger bare tofu. Crazy kid, right? I know. I know.

1-2 porsjoner, avhengig av eventuelt tilbehør

Da min gode venninne Therese kom for å avlevere katten Karenina til sitt feriehjem hos oss, fortalte hun om en tofuoppskrift hun hadde prøvd, hvor tofuen ble stekt med peanøttsmør og sriracha. Det hørtes skikkelig digg ut, sa jeg. Det var det, sa hun. Og så kom jeg på at jeg har jo allerede en oppskrift med det. Riktignok presentert som en del av et anstendig måltid med sunne gulrøtter og sånne ting, men dette var kvelden for tofu, tofu, tofu! Med mer sriracha! Hot, hot, hot tofu!

Det skal så lite til. En pakke tofu, gjerne en som har vært i fryseren for konsistensens del, et par ingredienser som, hvis du har vært litt innom denne bloggen, sannsynligvis har i skapet fra før av. Litt vårløk, rista sesamfrø og litt grovhakka peanøtter på toppen, og det er klart for en hjemme alene-fest (det begynner å demre for meg at jeg burde gjøre helt andre ting når jeg er alene hjemme, men ok).

Dette tar kanskje ti minutter å smekke sammen, maks, og da er det fordi du må vente på at tofuen blir gylden før du kan blande inn sausen. De minuttene kan du for eksempel bruke på å finne frem en episode av yndlingsserien din, og sette frem et stort glass vann, for det kommer du til å trenge. Sriracha, som du får kjøpt på enhver grønnsakssjappe, er ganske hot, men du justerer lett mengden.

Tofu med sriracha- og peanøttsaus
ca 200 gram rå, naturell tofu

2 hvitløksfedd
1 tommel ingefær
1,5-2 ss soyasaus
0,5 ss riseddik
2 ss sriracha
2 ss naturell peanøttsmør
0,5 ss agave eller honning
3 ss kokende vann
Peanøttolje
Evt vårløk, sesamfrø og peanøtter til garnityr

Varm opp en stekepanne med en spiseskje peanøttolje, samt ingefær skåret i skiver og hvitløksfedd delt i to. Ingefæren og hvitløken kan du ta ut igjen før du har oppi sausen – jeg tar ut ingefæren og beholder hvitløksfeddene, fordi det synes jeg er godt.

Skjær tofuen i skiver på 0,5-1 cm tykkelse. Stek dem i panna til de er gyldne på begge sider, og blir litt fastere i formen. I mellomtiden visper du sammen soya, riseddik, sriracha, peanøttsmør, agave/honning og vann. Når tofuen er gylden, has sausen over i panna og røres raskt inn, mens stekepanna tas av plata. Det skal bare rett ned i panna, røres rundt, og helles av, hvis ikke brenner og karamelliserer det seg, og det er ikke meninga med denne tofuen.

Ha alt over på en tallerken (eventuelt sammen med grønnsaker og sånt, om du driver med det), strø over finhakket vårløk, rista sesamfrø og peanøtter.

 

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. Hege Rosa

    I dag frista jeg meg utpå nytt dyp- Tofu. Moro. Og sausen smakte jo som du får på restaurant :) Hadde ikke peanøttsmør, men nøttesmør funka det og. Takk min nye engel, som får meg til å bli så bra på kjøkkenet, og å føle meg bra.

    • Jeg blir så glad av å høre at du koser deg på kjøkkenet <3

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.