Dette er ikke så mye en oppskrift som det er oppfordring: Husk å drikk kakao! Det er høst, det er snart vinter, det regner, det er grått, vi har alle verdens rettigheter til å sitte inne under et pledd og drikke kakao.

2 kopper

Det er mange måter å lage kakao på. Den aller enkleste er å rett og slett lage varm sjokolademelk med oboypulver, men det har en tendens til å bli ganske så søtt, synes jeg. I den andre enden av skalaen kan man bruke ren 70% sjokolade og blande den ut med melkesjokolade og både det ene og det andre (du skal ikke se bort fra at det skjer her på Bonanza i løpet av vinteren), men noen ganger.. noen ganger er det veldig greit å bare kunne ta det man har i skapet, og lage en skikkelig god kopp med kakao, som man kan krype opp i sofaen med.

Jeg bruker ren 100% bakekakao når jeg lager kakao. Noen synes det er for kraftig, jeg synes det er helt supert. Den søtes med sukker, og der kan man justere ettersom hvor søtt man liker det, og hvor sterk eller hvor mild justeres lett med mer eller mindre melk. I denne varianten er det både kanel og chilli, som gir et lite kick der baki ganen uten å være hot-hot. Vær forsiktig med chillipulveret – det er forskjellig styrke på dem. Om du skal spandere på deg piska krem er det godt med noen dråper flytende vaniljeessens i.

Kakao med chilli
3 strøkne spiseskjeer bakekakao
2-3 strøkne spiseskjeer brunt eller hvitt sukker
5 dl melk (hel eller lett)
1/4-1/2 ts kanel
1/4 – 1/2 ts finmalt chillipulver

1,5 dl kremfløte
1 ss melis
1 ts flytende vaniljessens / vaniljesukker

Bland kakao, sukker og 1 dl melk i en liten kasserolle, og varm det opp til rett under kokepunktet. Kakaoen skal aldri koke, bare ryke litt, og du skal kunne putte lillefingern nedi uten å brenne deg. Når sukker og kakao er oppløst og blandingen begynner å tykne, sper du ut med resten av melka, og smaker til med kanel og chilli. Om du uansett skal (eller har) pisket krem, gjør det ingenting å spandere en skvett kremfløte på kakaoen også.

For å piske krem; bland kremfløte, melis og vanilje i en bolle, og pisk det stivt med en miksmakster eller stavmikser.

Og du? Koppen er ikke fullt før det renner over. Kos deg!