Når èn vil ha grønnsakssuppe og den andre vil ha bakte grønnsaker.. Ja, da blir det bakte grønnsaker i en litt annerledes suppebase. Her er det sitron og det fantastiske krydderet turmeric, eller gurkemeie om du vil, som står i sentrum.

2 porsjoner

Jeg er medlem av Kooperativet, og i forrige ukes pose var det blant annet noen fantastiske gulrøtter, pastinakk og potet, fra henholdsvis Heinrich Jung, Fokhol gård og Ramme gård. Om noen mener det ikke går an å smake forskjell på økologiske (og kortreist!) og industriproduserte grønnsaker, vel, jeg anbefaler dere å sette dere på venteliste på Kooperativet. Min samboer spiser disse potetene rå. Jepp. Rå potet. Som eple.

Kombinasjonen bakte grønnsaker og kraft skal virkelig ikke kimses av. Grønnsakene blir bakt og karamellisert i ovnen med litt salt og pepper, og i mellomtiden putrer en gryte med en dyp orangefarget kraft på plata. Ja, det lager seg selv dette, alt du trenger å gjøre er å kutte litt grønnsaker og røre litt innimellom. Når grønnsakene has over i en bolle med kraft rett før servering, beholder de den fantastiske konsistensen og stekeskorpen fra ovnen, men dekkes samtidig i (den litt spesielle) krafta. Gode grønnskaker fortjener å stå i sentrum i middagen, og det gjør de så absolutt her. Om du vil ha middagen litt fyldigere, kan du for eksempel koke litt quinoa eller villris, og ha det oppi.

Turmeric, eller gurkemeie som det heter på norsk, er et krydder jeg er veldig fascinert av for tiden. Det lukter så godt! Jeg vil lukte på det hele tiden. Ok, det hørtes litt rart ut, men det er altså et krydder som ikke ligner noe annet. Subtilt, samtidig som det er helt spesielt og definitivt merkbart. Og fargen! For en farge! Ah. Ja, lets get to it.

Bakte rotgrønnsaker i gurkemeiekraft
2 store gulrøtter

1 stor pastinakk
4-5 mellomstore poteter
1 stor sjalottløk
2 hvitløksfedd
1 tommelfingerstor ingefærbit
3 ts gurkemeie/turmeric
1 ss olivenolje
2 ss cocosa eller smaksnøytral vegetabilsk olje
1 sitron
0,5 liter vann
Salt og pepper
Evt spirer eller ruccola til topping

Sett ovnen på 200 grader, og finn frem et bakebrett med bakepapir. Vask gulrot, pastinakk og potet godt, og skjær dem skiver på ca 1 cm. Fordel dem utover brettet, pensle over olivenolje, og strø over en klype salt og pepper. Sett midt i ovnen, og la dem steke til de er gyldne, ca 10-15 minutter. Skift eventuelt til varmluft de siste fem minuttene, for litt ekstra pop.

For å lage kraft, finhakker du sjalottløk, ingefær og hvitløk. Jeg bruker en liten rask på ingefær og hvitløk for å få det finmost. La det surre i en liten gryte sammen med cocosa eller smaksnøytral olje til det er blitt blankt. Rør inn gurkemeie, og la det surre sammen i to-tre minutter mens du rører rundt. Poenget med å steke krydderet på denne måten er at det skal miste den “råheten” det har, og at løkblandingen skal bli gjennomtrukket av krydderet. Ha over en halv liter vann, og la det koke opp før du skrur ned varmen og lar det putre i ca 10 minutter. Ha oppi en klype salt og pepper, samt saften fra en halv sitron.

La kraft og grønnsaker være adskilt til det skal serveres. Fyll bollene med kraft (pass på – gurkemeie setter mye farge!), og fyll på med grønnsaker etterpå. Skvis litt ekstra sitron over.