Jeg er innmari glad i brokkoli, men man kan bare spise den dampet so many times. I disse små bollene blir den blandet med parmesan og bakt i ovnen, og med en frisk limedressing på toppen er disse topp både til lunsj og middag.

ca 15 boller

Dette er allsidige greier. De er både crunchy samtidig som de er saftige, de har en lett og god konsistens istedet for sånne harde linseboller man ofte ender opp med, og de smaker både friskt av brokkoli samtidig som den gode ostesmaken fra parmesanen er der. Yum!

Jeg serverte disse på et lite tapasbord, med guacamole, salater, tomater, oliven, ostemuffins og tortillachips, og det passet kjempebra. Jeg tror også de kan være minst like gode sammen med en hot tomatsaus på en pastatallerken, eller som restelunsj med litt grønn salat i et pitabrød eller på en brødskive. Lette å lage er de også, og det går fort!

Og ja – glutenfri er de også. Jeg har vurdert om jeg bør begynne å merke postene med sånt, men har ikke kommet så langt, men nå sier jeg det hvertfall – disse er helt glutenfri! Det er mandler og egg som er bindemiddel her, ikke noe hvete involvert i det hele tatt.

Bollene lages enkelt ved å dampe brokkolibuketter møre, og kjøre dem i en matmølle sammen med rå mandler, parmesan, hvitløk og egg. Deretter er det bare å forme dem til små boller med henda, legge dem på et bakebrett og putte i ovnen. Tipp topp!

Brokkoliboller med limedressing
1,5 dl / 80 gram rå mandler
1 hel brokkoli
45 gram parmesan
1 egg
3 fedd hvitløk
Salt og pepper

Skyll brokkolien og del den i små buketter. Damp brokkolien i et dørslag eller dampinnsats over en kjele til bitene er møre, og la de renne av eventuelt vann. Du kan også la de koke i et par minutter, men da vil du få mer vann i deigen enn du egentlig ønsker.

Kjør mandler, hvitløk og parmesan til en chunky masse i en matmølle. Det skal ikke bli til mel, heller ikke store biter, men litt sånn bits and pieces, ettersom det er disse som gjør at ikke bollene blir soggy og kjipe. Visp et egg lett i en bolle ved siden av, og ha det og brokkolibukettene over i matmølla, og kjør til en passe jevn masse som lar seg forme med hendene. Smak til med salt og pepper.

Form bollene med en spiseskje og hendene, eller hvilken som helst metode som passer deg, og legg de utover et bakepapir på brett. Stek midt i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter.

Bollene kan fint oppbevares i kjøleskap og varmes opp igjen. For å servere dem med limedressing, rør sammen saft fra en halv lime i to spiseskjeer lettrømme. Kvern litt pepper over, og voila.

 

Denne oppskriften er basert på en fra Oh My Veggies, en av mine favorittblogger.