Middag

Green Bonanzas Vegan Burger

6 comments

En gang i blant har vi burgerverksted hjemme, og da er det denne burgern som står på planen. Fast i formen, sprø på utsiden, myk og saftig inni, og en smaksbombe av dimensjoner!

Vegan + glutenfri + laktosefri
Porsjoner: 24 burgere
Forberedelsestid: 40 min
Steketid: 20 min
Total tid: 60 min

I enkelte tilfeller er det sånn at man får igjen for innsatsen man legger ned. I dette burgertilfellet er det nettopp sånn. Det er flere steg og litt stekepanne og litt matmølle og litt frem og tilbake, men det er for en grunn, og du vil være lykkelig etterpå. Disse burgerne er så gode at jeg dropper burgerbrødet og spiser dem i salat- eller kålblad istedet, for å få spist flere burgere. Jepp.

Burgerne bakes i ovn istedet for å stekes i panne, og det er flere grunner til det. Først og fremst fordi de da vil bli gjennomstekte, og holder fasongen kjempefint. Takket være grovhakkede nøtter blir ikke burgerne soggy og med sånn typisk mos-konsistens, men lette og fine, og sprø på utsiden. Mmmm!

Ingredienslista inneholder blant annet saker som grønne linser, sopp og kalamataoliven, men de smaker egentlig ikke noe av dette enkeltvis. Det er summen av ingrediensene som er magien her, så ikke dropp noe – med mindre du er allergisk mot nøtter, da kan de erstattes med ytterligere brødrasp. Konsistensen vil variere noe fra gang til gang ettersom hvor mye fuktighet det er i ingrediensene og hvor mye man forsteker dem, så ikke følg mengden brødrasp og kikertmel slavisk – juster underveis sånn at du får en deig som er lett å forme til burgere. Om du ikke tåler gluten kan glutenfri havregryn brukes istedet.

Og du – det er verdt å finne ordentlige kalamataoliven. Du får dem på glass i store matbutikker, eller i løsvekt i gourmetdisk. Svarte oliven på glass er bare grønne oliven som er lagt i lut (!) for å bli svarte, så det ville jeg droppa, om jeg var deg. Kalamata har en dyp lillafarge og en super smak som gjør seg perfekt i disse burgerne – selv for deg som ikke liker oliven.

Burgerne blir ganske spicy takket være hvitløk og chilli, samt røykessens. Om du ikke har røykessens kan du se om du får tak i røkt paprikapulver, og bruke ørlite av det istedet. Om du er bekymra for mye hvitløk, kan du fint halvere mengden.

11-bestburger2

Green Bonanzas Vegan Burger
180 gram kalamataoliven (stort sett ett glass)

4 dl ferdigkokte grønne linser
2 gul løk
5-6 hvitløksfedd
300 gram sopp, gjerne kantarell, portobello eller aroma
6 dl rå nøtter, jeg bruker en blanding av cashew og valnøtt
1,5 dl kikertmel
1-3 dl brødrasp eller malte havregryn (juster mengden etter konsistens)
1-2 ts chillipulver
2 ts paprikapulver
1 ts malt pepper
1 ts salt
2 ss soyasaus
2 ss sitronsaft
1 ss røykessens (kan erstattes med 1 ts røkt paprika)
Raps- og/eller olivenolje

Start med å koke grønne linser, om du ikke har ferdigkokte på boks. La de koke til de nærmest går i oppløsning, og la dem avkjøle seg i ti minutter før du går videre.

Ha nøtter (jeg bruker ca 3 dl hver av valnøtter og cashew) i matmølla, og kjør dem til en grov masse. Det skal ikke bli mel, men grove korn av nøtter. Ha over i en skål, og sett til side.

Rens kalamataolivenene om de har sten, og kjør de til en grov masse i matmølla. Det skal ikke bli purè, men tydelige biter av oliven. Bruk en slikkepott, og flytt alt sammen over i en skål, og sett til side.

Grovhakk løkene, og stek dem på medium varme i en teskje olje til de er blanke, myke og har sluppet mesteparten av fuktigheten. Grovhakk hvitløksfeddene, og la de surre med i panna et minutt eller to på slutten. Hell løkblandingen over i matmølla, og la den avkjøle seg der.

Grovhakk soppen, og stek den i tørr panne. Etterhvert vil den begynne å slippe væske, og den skal få steke til det igjen er en helt tørr panne, og den kommer til å krympe masse! Det er bare fint, poenget er å få ut all væsken. Når det har skjedd, ha soppen over i matmølla sammen med løkblandingen.

Siste runde i stekepanne er linsene: Ha de raskt over i panna for å få dampet ut fuktighet også derfra. Det skal ikke stekes eller svis, bare få dampet fra seg i noen minutter før også linsene has over i matmølla sammen med løkblanding og sopp.

Ha alle krydder (paprika, chilli, salt og pepper, soyasaus, sitron og røykessens) i matmølla, og kjør alt sammen til en jevn blanding. Ha i nøttene og kikertmel mens matmølla går på lavt tempo, og begynn å juster konsistensen med brødrasp, eventuelt mer nøtter eller kikertmel. Den skal bli såpass fast at du lett kan forme kaker av den i hendene uten at det faller fra hverandre eller siger utover. Det går an å prøvesteke en i panna for å teste konsistensen.

Når du er fornøyd med konsistensen er det bare å begynne å bake ut burgerne. Jeg (dette er egentlig en løgn, det er min kjære samboer som har tålmodighet til å gjøre dette. Det er også hans hånd på bilde, bare så det er avklart) bruker en rund utstikkerform som jeg setter på et penslet bakepapir, før burgermassen has over i den og klemmes utover med en liten slikkepott eller skje. De skal bli ca 1 cm høye. Av denne deigen blir det 24 burgere ca, men det gjør ingenting å lage de større i diameter, så lenge de ikke er så mye mer enn 1 cm høye.

Pensle burgerne lett med olje også på oversiden, og sett bakebrettet i ovnen. Stek først 15 min på 200 grader, og deretter 15 min til etter å ha snudd dem. Kjenn på dem med en lett finger – det skal ikke bli merke i dem.

Da er det bare å lasse på det du vil ha som tilbehør – her pleier vi å gå for avocado, sitronmarinert rødløk, quick pickled agurk, raspet gulrot og/eller eple, i tillegg til litt hvitløksdressing. Anbefaler å prøve kål som “bunn” istedet for brød!

Burgerne kan fint varmes opp igjen i ovn, og det går helt fint å fryse dem. Om du har igjen noen, that is.

 

6 Comments

  1. Ser digg ut! Min favorittveggisburger for tida er kjempeenkel. Basisen er masse kokte raude linser, ein raspa gul lauk, eit par raspa poteter, eit glas med raud pesto, litt chiafrø, eit par teskeier kikertmjøl og eit egg. Stekt i ovn. Går sikkert an å droppe egget og bruke vegansk pesto for å veganisere. Kjemperaske burgerar som går an å lage til små middagskaker/bollar til pasta osv. Potetene gjer heile skilnaden! Deileg konsistens.

    • Høres godt ut! Det er det som er så fint, det finnes så mange muligheter :)

  2. Andrine

    Høres veldig godt ut. Hvordan lager du quick pickled agurk?

    • Hei Andrine! Quick pickled agurk lager du ved å strimle agurk i tynne skiver, og legge dem i en blanding av ca 1 dl vann, 1-2 ss hvit eddik eller riseddik, 1-2 ss sukker og en klype salt. Om du gjør dette før du setter i gang med burgerne, er de ferdige når burgern er klar :)

  3. Pingback: Sitron- eller limemarinert rødløk • Green Bonanza

  4. Pingback: Hvorfor henger ikke veggisburgerne dine sammen? Hvorfor blir de bare grøt? Hvorfor blir de ikke gjennomstekt? Jo, det kan jeg fortelle deg. • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.