Du vet de dagene du har lyst til å spise snacks til middag? Dette er oppskriften for den dagen. Eventuelt om du bare synes at guacamolen pleier å forsvinne rasende fort fra tacobordet…

Vegan + glutenfri + laktosefri
Porsjoner: 2-3
Forberedelsestid: 20 min
Steketid: 0 min
Total tid: 20 min

Quinoa er en av disse sakene som blir kalt superfoods. Jeg vet ikke helt om jeg vil hive meg på hallelujabølgen, men for meg er quinoa en proteinrik erstatning for ting som ris og hvete. Det er egentlig et lite frø, som har blitt dyrket i Andesfjellene så lenge man kan huske, og det er god næring, like mye proteiner som i melk, og det har fullgode aminosyrer som det finnes lite av i korn og belgfrukter. I tillegg smaker det godt, og kan brukes til alt. Whats not to love?

Og så har vi guacamole, da. Igjen, whats not to love? en bolle guacamole løfter enhver tacofest til nye høyder, og avocado er også sunnheten sjøl, med sine riktige fettsyrer og gudene veit hva.

Hva får man da når man mikser dem? Ja, ikke sant. Top of the pops!

Quinoa er jo en sånn sak som tar til seg den smaken du gir det. Jeg koker quinoaen som jeg pleier, lar den avkjøle seg, og blander den inn i guacamole med rødløk. Kan spises med nachochips som snacks, til taco, til… alt, egentlig. I denne har jeg brukt en blanding av rød og hvit quinoa.

Guacamole med quinoa
2 avocado
1 ss olivenolje
Sitronsaft
2 hvitløksfedd
1/2 rødløk
1,5 dl quinoa
3 dl vann
1 ts grønnsaksbuljong
Salt

Start med å skylle quinoaen i kaldt vann, for å få bitterheten som kan sitte utenpå kornene. Ha quinoaen over i en kjele, sett på varmen, og la den tørkes i tørr gryte mens du rører rundt. Når frøkene begynner å tørke og blir hvitere, har du over vann og grønnsaksbuljong, lar det koke opp, før varmen skrus ned og det får putre under lokk til alt vannet har fordampet, ca 10-15 minutter.

I mellomtiden lages guacamole. Åpne avocadoene og ha alt over i en bolle. Om den er myk nok kan du mose med gaffel, om ikke kan det være lurt med en stavmikser. Bland inn hvitløk, olivenolje, en klype salt og smak deg frem med sitronsaft. Finhakk rødløken, og rør inn den etter at guacamolen er most.

Når quinoaen er ferdigkokt bør den få avkjøle i noen minutter før den røres inn i guacamolen. Den kan også lages i forveien, om det er mer praktisk. Om du ikke skal servere guacamolen med en gang kan du la steinen ligge i bollen, det vil hindre at den mister grønnfargen.