Blomkålris er selvfølgelig ikke ris, men ren blomkål. Det kan derimot helt fint erstatte ris, og tilogmed være bedre, om du spør meg! Med en dose bakt tofu, friske grønnsaker og peanøttsaus er det en kjapp middag å slenge sammen.

Vegan + glutenfri + laktosefri
Porsjoner: 4-6
Forberedelsestid: 20 min
Steketid: 20 min
Total tid: 40 min

Tirsdag denne uka fikk vi middagsbesøk av min samboers bestekompis, hans fru og deres ett år gamle datter, som vi er så heldige å få være faddere til. Far i huset er veganer, mor i huset er vegetarianer (og har innført begrepet “miamiddag”!), og lille superblide Kornelia synes bakt tofu er ca det beste i verden. Med god hjelp fra Øystein serverte vi blomkålris blandet med litt sitron og sukkererter, sammen med enkel bakt tofu, rå gulrøtter i staver og både mild og sterk peanøttsaus. Det er endel mat, men alt ble borte!

Blomkålris lager man enkelt ved å male rå blomkål i en matmølle til den er ganske så finkornet. Den kan absolutt spises rå som den er (veldig godt i salat istedet for couscous, for eksempel), eller varmes lett å en stekepanne sammen med litt olivenolje, salt og pepper, og eventuelle andre krydder som passer sammen med det man skal spise. En perfekt måte å erstatte stivelsesrik ris på. Jeg foretrekker bakt tofu på grunn av konsistensen, men den kan fint stekes i panne også.

Blomkålris med bakt tofu og peanøttsaus
2 små blomkålhoder
800 gram rå tofu
6 friske gulrøtter
2 små pakker sukkererter
2 vårløk
Olivenolje
Salt og pepper
Sitronsaft
Mild peanøttsaus (kan gjøres sterkere)

Start med tofuen: Sett ovnen på 200 grader, og legg bakepapir på et bakebrett. Kutt tofuen i like store terninger, og legg disse utover bakebrettet. Strø en klype salt over, og sett dem midt i ovnen for å bakes i ca 20 minutter.

Kutt opp gulrøtter, og legg dem i en skål, eventuelt med vann for å holde dem friske og sprø frem til servering. Rør sammen peanøttsausen, og sett til side.

Rens blomkålhodene, og bruk hendene for å dele opp buketter. Kjør dem i matmølle, en håndfull om gangen, og ha det over i en stor stekepanne. Om du ikke har matmølle kan du også raspe blomkålen på en grov rasp, eller rett og slett bruke kniv. Sett plata på medium varme, strø en teskje eller to med olivenolje over, og kvern litt salt og pepper over – smak deg frem etterhvert.

Del sukkerertene i tre eller fire, og rør dem inn i blomkålen sammen med en sitronskvis rett før servering. Legg tofuen oppå. Skjær opp vårløk, og strø den over. Sett gulrøttene rett på bordet, og sausen i en skål ved siden av. En skål med tørristede peanøtter er heller ikke dumt.

Eventuelle rester? Lunsj!