Sunne, proteinrike og dødsgode! Det er spinat- og quinoabollene beskrevet med tre ord.
Middag

Spinat- og quinoaboller

18 comments

Jeg er tydeligvis i et modus for tiden hvor poenget er å lage boller av ymse ingredienser, og nå er turen kommet til quinoa. Helt uten gluten, egg og melk, og de henger perfekt sammen – og smaker supert.

Vegan + glutenfri + laktosefri
Porsjoner: 4 (ca 30 boller)
Forberedelsestid: 20 min
Steketid: 10 min
Total tid: 30 min

Det er selvfølgelig ingenting i veien for å spise quinoa og spinat som det er for hver seg, men det er jo noe med disse små bollene som stekes i panna, før de nytes sammen med en god salat, i et pitabrød, på brødskiva eller bare rett fra gaffelen. Når man først har begynt å bruke quinoa er det en god vane å alltid koke litt for mye, sånn at man har kald quinoa stående til dager med litt lite tid – da bruker du fire minutter på å smekke sammen disse!

Istedet for å bruke egg som bindemiddel, er det kjempefint å bruke et par spiseskjeer kikertmel. Det smaker lite i seg selv, og tas opp i de andre råvarene på en helt annen måte enn feks hvetemel. Dessuten er det glutenfritt! Med et lite lass frisk spinat, hvitløk og chillisaus er disse bollene kjempelette å tilberede, og du bruker hendene til å forme små boller som går rett i panna. Herlig, hva?

Av oppskriften blir det hele 30 små boller, eller færre om du vil lage dem større. Kanskje lage dem som burgere? De kan fint lages, avkjøles og legges i kjøleskapet for en kjapp lunsj eller middagen dagen etter, eller varmes opp igjen – selvom de er like gode kalde. I dag blandet jeg litt rød og hvit quinoa, her går alt ann.

Sunne, proteinrike og dødsgode! Det er spinat- og quinoabollene beskrevet med tre ord.

I dag spiste jeg quinoabollene sammen med grønn salat, en halv avocado, en håndfull cherrytomater, sukkererter, hummus og srirachamajones, og litt frisk vårløk på toppen. Jeg hadde også en skål med Not Parmesan stående på benken og hadde oppi et par spiseskjeer av den, men det kan sløyfes, eller erstattes med litt næringsgjær og ekstra kikertmel, eventuelt nøtter eller kjerner som grovmales.

Spinat- og quinoaboller

2,5 dl quinoa (hvilken som helst farge)
5 dl vann
1 ts grønnsaksbuljong
ca 100 gram spinat
3 hvitløksfedd
1 vårløk
2 ss Not Parmesan (kan erstattes eller droppes)
1 ts salt
2-3 ts sriracha eller annen chillisaus/pulver (juster mengden)
3-4 ss kikertmel
Nøytral olje til steking

Om du ikke har ferdigkokt quinoa (ca 5 dl), skyll quinoaen godt i kaldt vann, og kok den opp med vann og grønnsaksbuljong. Etter ca 15 minutter er alt vannet absorbert og fordampet, og da er quinoaen ferdig.

I mellomtiden skal spinat skylles og finhakkes, hvitløksfedd finhakkes eller raspes, og vårløk kuttes opp. Bland inn quinoaen i alt dette, og rør inn salt, Not Parmesan/evt erstatning, sriracha og kikertmel. La den stå i et par minutter for å sette seg, og prøvestek en bolle.

Ta en liten spiseskje masse i hånda, og rull den til en liten ball. Den skal feste seg lett sammen – om den ikke gjør det, prøv med litt ekstra kikertmel. Varm opp en stekepanne med olje, rull boller og legg dem rett i panna. Rist lett på panna underveis, og bruk en stekespade eller -pinsett for å snu dem. De blir gyldne etter tre-fire minutter, da kan de snus og bli gyldne på andre siden også.

God middag!

 

Oppdatert 19.06.15

18 Comments

 1. Pingback: Gulrotboller med ost | Green Bonanza

 2. Pingback: Fremgangsmåte for å koke perfekt quinoa • Green Bonanza

 3. Pingback: Ukemeny: Vegansk vår • Green Bonanza

 4. Pingback: Proteiner fra planteriket • Green Bonanza

 5. Så spinaten skal være rå i disse bollene? Planlegger å lage dem snart, det ser så godt ut! Og bloggen din er helt fantastisk, jeg er en snikeleser som aldri komenterer men er her titt og ofte.

  • Hei Eva! Så hyggelig at du gir lyd fra deg, jeg blir alltid så nysgjerrig på hvem alle disse som leser er, og ikke minst nysgjerrig på om oppskriftene faktisk blir brukt – og faller i smak! I spinat- og quinoabollene er det fritt frem for å bruke rå, finhakket spinat, ingen forvelling er nødvendig her. Fuktigheten i spinaten bidrar til å binde sammen bollene med kikertmelet. :) Gi lyd fra deg igjen snart da! mvh Mia

 6. Mari Emilie

  Tror du det fungerer å bytte ut quinoaen med ris, eller enda bedre – byggryn? Har litt vanskeligheter med å skaffe quinoa her jeg bor. :)

  • Hei Mari Emilie! Kan ikke se noen umiddelbar grunn til at det ikke skal funke, annet enn at både ris og bygg er større enn quinoa, og at det kan bli litt vanskelig å steke dem. Det er jo kikertmelet som holder det hele sammen. Når det er sagt lager jeg jo linsekaker med ris som bindemiddel, men da kverner jeg det litt først! Kanskje du bare må prøve, og fortelle hvordan det gikk? :)

 7. Ida Jørgensen Thinn

  Hei! Tror du det går an å fryse disse? De ser veldig gode ut!:)

  • Hei! Jeg har ikke prøvd, men jeg ser ingen grunn til at det ikke skal gå bra :)

 8. Så jævla gode!! Tusen takk :-D

 9. Torunn

  Gleder meg til å lage disse! Tror du man kunne brukt noe annet enn spinat?

  • Tja, helt sikkert. Helt sikkert uten også, men spinat gir god smak og god næring :)

 10. Oda Tømte

  Hei! Dette så kjempegodt ut! Jeg prøver å spise lav FODMAP på grunn av magen – tror du jeg kan bytte ut kikertmel med en annen meltype? Tusen takk for svar! :-)

  • Hei! Kikertmel har funksjon som bindemiddel her. Det er mulig du kan bytte det ut, men jeg er litt usikker på hva, både fordi jeg ikke vet hva du kan og ikke kan spise, og litt usikker på hva som vil fungere best. Muligens rismel kan fungere (om du kan spise det), men jeg har ikke testet.

  • Jeg har laget disse med glutenfritt mel fra Toro. Fungerte bra for meg :)

 11. Ingunn

  Hei!
  Kan spinat byttes ut med grønnkål tror du? Er litt i tvil ettersom jeg opplever at grønnkål trenger litt mer varmebehandling enn spinat. Samtidig har jeg frysen full av grønnkål og leter etter nye bruksområder.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.