Jakten på den perfekte pizza fortsetter! Ikke bare har den hjemmelaget ruccolapesto, fersk fennikel, salt halloumi og karamellisert løk, men den er også bakt i glovarm jernpanne inni stekeovnen, for en sprø og deilig bunn.

Laktosefri
Porsjoner: 1
Forberedelsestid: 15 min (+ pizzadeig)
Steketid: 15 min
Total tid: 30 min

Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne å snakke om denne pizzaen, men la oss begynne med stekingen. Pizza skal ideelt sett stekes på en mye høyere varme enn den vanlige komfyrer klarer å oppnå. Det er derfor bunnen på pizzaen du spiser på skikkelige pizzarestauranter som baker i stenovn har en helt annen sprøhet under, og en helt annen konsistens, samt de nydelige boblene. Å bygge en stenovn hjemme på kjøkkenet er jo en utfordring i seg selv, så det utgår. Å bruke pizzasten eller pizzastål er også en god mulighet, men om man ikke har det, eller føler for å investere i det, så kan den gode, gamle jernpanna brukes!

Det er selvfølgelig viktig at jernpanna kun er jern, og ikke har håndtak av plast eller tre, for det vil ikke tåle varmen. Stekeovnen varmes opp så varm som den går an å bli, og kan få stå på full guffe i en halvtime før pizzaen faktisk skal stekes. Jernpanna får stå i ovnen mens den varmes opp, sånn at også den er glovarm. Når pizzaene er klare til å stekes må det jobbes raskt: Stekepanne ut av ovnen, ferdig utkjevla deig oppi, fyll på, inn i ovnen igjen! Da er den ferdig på få minutter, og du vil merke at den begynner å få stekeskorpe under før den i det hele tatt er tilbake i ovnen. Nydelig!

Om du ikke har jernpanne kan du gjøre det samme med bakebrettet – la det stå i ovnen og bli varmt som fy før pizzaene skal stekes.

Når man lager pizza på denne måten er det også en fordel å ha all topping ferdig på benken, sånn at det bare er å slenge på. Jeg er jo som kjent en sånn som liker å bruke tid på forberede toppingen for at alle smaker skal få komme til sin rett, og det gjør jeg mens pizzadeigen hever.

På disse pizzaene gikk jeg for en ruccolapesto, som gir en herlig peppersmak. Oppå der la jeg gul løk som hadde fått steke i olivenolje på svak varme i en halvtimes tid, da blir den karamellisert og søt. Fersk fennikel skåret i tynne skiver ble strødd over, og mens løken stekte i jernpanna og deigen hevet, satt jeg en form med hele hvitløksfedd og cherrytomater inn i ovnen, som etterpå ble lagt på pizzaen. Halloumi er en salt og god ost som funker veldig bra på pizza, men det går også an å bruke fersk feta. En lite strøss med pinjekjerner, og voila, inn i ovnen.

Pizza med ruccolapesto, fennikel og halloumi
1 porsjon pizzadeig

ca 50 gram fersk ruccola
1 hvitløksfedd
1 ss parmesan
1 ss pinjekjerner eller valnøtter
1-2 ss olivenolje 
1/2 ts salt
1-2 ss vann
1 ts sitronsaft

10-15 cherrytomater
4-5 hvitløksfedd
1 ss olivenolje

1 fersk fennikel
1 gul løk
1/2 pakke halloumi / feta
4-5 ss pinjekjerner
Revet parmesan (kan sløyfes)

Ja, det er litt forskjellige prosesser her, men fordelen er alt bare skal settes i gang, og så går det av seg selv. Med god logistikk bruker du ikke mer enn 10-15 aktive minutter på å tilberede samtlige ingredienser.

Start med å sette pizzadeigen, og la den heve på et lunt og varmt sted. Sett ovnen på 200 grader, og ha cherrytomater, hvitløksfedd og en klunk olivenolje i en ildfast form, og sett den i ovnen. La det bake i ca 15 minutter, til tomatene har begynt å gå litt i oppløsning. Når tomatene er ferdig, tar du de ut av ovnen, skrur opp varmen til fullt og setter jernpanna i.

Skjær løken i tynne skiver, og ha det i en stekepanne sammen med et par spiseskjeer olivenolje, og en god klype salt. La det stå på lav varme så lenge som du kan – løken vil karamelliseres, og bli noe helt annet enn rå løk! Gir en fantastisk dybde til pizzaen. Pass på at det ikke brenner seg, så rør litt nå og da mens den jobber med saken på egenhånd.

For å lage ruccolapesto blander du alle ingrediensene i en liten blender eller matmølle, og kjører det til en jevn masse. Juster eventuelt konsistensen med vann – det gjør ingenting om den er litt flytende, det gjør den lettere å bre utover pizzadeigen senere. Sett til side.

Skjær toppen av fennikelen av, sånn at du har igjen den store, ovale delen. Rensk vekk eventuell rusk, skyll den, og del den i tynne skiver. Legg til side. Gjør det samme med halloumi/feta, og rasp litt parmesan klart. Parmesanen skal ikke på før etter pizzaen har vært i ovnen, så la den stå til senere.

Når pizzadeigen er ferdig hevet, baker du den ut til fire porsjonspizzaer, eventuelt fler, avhengig av størrelsen på jernpanna di – den skal trossalt få plass nedi der. Ha all toppingen klar på benken, og ta ut den varme panna/brettet. Smør et lag med ruccolapesto på, legg på løk, fennikel, cherrytomat, hvitløksfedd, ost og pinjekjerner før den smekkes tilbake i ovnen. Pass på så du ikke brenner deg!

La pizzaen steke til osten har smeltet og kantene har blitt boblete og gyldne, 6-7 minutter. Strø litt parmesan over, og voila! Nyt!