Lag en helt egen julegranola til jul, med gode krydder, sprø mandler og tørka bær!
Frokost og lunsj

Jule-granola med mandler, kanel og tranebær

4 comments

Første søndag i advent ble benyttet til å lage julegranola her hjemme hos oss, sånn at julestemningen kan begynne på ordentlig! Med mandler, kanel, honning og tranebær er denne kjempegod til både frokost og kvelds, eller kanskje som en del av en dessert?

Vegan + laktosefri + glutenfri
Mengde: 1 kilo granola
Forberedelsestid: 0 min
Steketid: 20 min
Total tid: 20 min + avkjøling

Jeg var dødsnervøs første gangen jeg skulle lage min egen granola. Jeg leste oppskrifter med skrekk i blikket og tenkte at nei, dette går ikke. Nope, nope, nope. Heldigvis er det med granola som med det meste annet – det er en kode som må knekkes, og deretter er det bare å gå bananas med konseptet. Og det, det er jo kjempegøy!

Koden viste seg for min del å være stekepanne. Lag det i stekepanna. I ovn har man ingen kontroll på steketid eller varme sammenlignet med panne, og det er ingen grunn til at det må i ovn, med mindre du lager en granolasaus som skal dekke frø og nøtter, sånn som jeg gjør når jeg lager granola med sjokolade. Da må den i ovnen. Men ellers, for eksempel når man lager granola med pistasj og kokos, da holder det lenge med stekepanne.

Den andre koden å knekke er simpelhen å innse at man bestemmer selv. Haha! Og det er jo det beste jeg vet, å bestemme selv. Derfor er denne granolaen blitt julete, med havregryn, masse mandler, kanel og kardemomme, og tørkede tranebær. Om du ikke får tak i kokosflak kan du bruke kokosmasse istedet, eller droppe det, om du ikke er fan. Tranebær kan eventuelt byttes ut med rosiner, eller andre tørkede bær. Kjempegodt med naturellyoghurt, gjerne sammen med litt banan. Jeg har også trua på at det er godt å toppe vaniljeisen sin med denne, en romjulsdag foran peisen med ullsokker på føttene og bok i handa. Ah, det er snart jul, dere. Herlig, hva?

Lag en helt egen julegranola til jul, med gode krydder, sprø mandler og tørka bær!

Julegranola med mandler, kanel og tranebær

2,5 dl rå mandler
1,5 dl kokosflak
8 dl lettkokte (glutenfri) havregryn
3 ss kokosolje eller rapsolje
2 ts kanel
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
4 ss honning eller lønnesirup
2 dl tørkede tranebær/rosiner/kirsebær

Sett plata på nesten fullt, og ha kokosflak over i en tørr panne. De blir fort gyldne, så pass på – ikke gå fra plata mens man lager granola er et godt tips. Grovhakk mandlene samtidig, mens kokosflakene ristes lett nå og da. Ha kokosflakene over i en bolle, og ha mandlene i panna. La de riste til det begynner å lukte godt og de har blitt gyldne i kantene. Ha dem over i bollen sammen med kokosflakene.

Ha kokosolje eller rapsolje i panna, og hell over havregrynene med det samme. Rør rundt slik at fettet fordeler seg over alle havregrynene. La dem riste mens du rører jevnt og forsiktig til de har fått en dypere og mer gylden farge. Strø over kanel, salt og kardemomme, og rør inn dette. Beregn ca 10 minutter til havregryn-risting.

Når havregrynene har blitt gyldne, ha kokosflakene og mandlene over i stekepanna igjen, og hell over lønnesirup eller honning mens du rører hele tiden. Nå er det bra varmt nedi panna, så det er om å gjøre å jobbe raskt og sikkert. Når blandingen har blitt godt mikset et par minutter, og det begynner å bli tørt i panna – hell alt sammen over på et bakepapir, og la det kjølne.

Tranebær eller annen tørket frukt har du i etter at blandingen har kjølnet helt. Oppbevares på tørre og tette beholdere – der vil den holde seg helt til jul, og enda litt til.

Lag en helt egen julegranola til jul, med gode krydder, sprø mandler og tørka bær!

Denne oppskriften er laget som bidrag til Matbloggsentralens Juleyoghurtutfordring.

Oppskriften fikk nye bilder 26. november 2016. Originalbildene var fra november 2014, så det var på tide – men granolaen er like god!

4 Comments

  1. Pingback: Highlights fra Yoghurt & jul utfordringen

  2. Pingback: Tips til julegaver som kan spises og brukes • Green Bonanza

  3. Hvis man bruker kokosmasse, skal man riste det i panna slik som kokosflak?

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.