Det skjer ikke så ofte at vi spiser kokte poteter, men når vi gjør det, er det ganske sikkert at vi har igjen minst like mye etterpå, som det vi faktisk spiste. Så, hva gjør man med de, annet enn å lage potetmos?

Glutenfri + laktosefri
Forberedelsestid: 5 min
Steketid: 20 min
Total tid: 25 min

Vi har nylig hatt julebord hjemme for resten av gjengen i ETE Supper Club, vårt fantastiske (om jeg får si det selv) popupkonsept. Det var selvfølgelig veggisjulemat som sto på bordet, både nøttestek, linsekaker, blomkålkaker, sunnmørsk rabbestappe, rødkål med eple, fløtesaus med sopp, rista rosenkål – og såklart kokte poteter, dette erkenorske som såklart hører hjemme på ethvert festbord.

Jeg har ikke samme øvelse som min mor og mormor i å ha peiling på hvor mange poteter folk spiser i tillegg til alt annet som står på bordet, så jeg kokte likesågodt to kilo mandelpotet, jeg. Og satt igjen med halvparten, om ikke mer, etterpå. Jajamensann, der fikk jeg bevist det, hvertfall. Så hva skal de brukes til, disse mandelpotetene som allerede er kokt? Steke i panna er såklart ett triks, potetmos et annet, men hva om man skal lyxe det opp litt, og snike inn litt comfort food i det hele?

Jeg elsker poteter når de blir sprø i kantene og myke inni, og det blir de når man gjør som dette. Det er så enkelt! Varm opp stekeovnen, smash potetene litt knørva med hånda, strø olivenolje over, og inn i ovnen med dem. Ost smeltes over til slutt om man vil det, og så er det jaggu ferdig. Disse kan såklart brukes som tilbehør til alt hvor potet er godt, men for å være helt ærlig: Det er lov å spise dem alene også.

Ovnsbakt potet med cheddar
Ønsket antall poteter

Olivenolje
Salt
Cheddar / annen ost

Legg et bakepapir på et brett, og varm opp ovnen til 200 grader. Bruk håndbaken (eller en sleiv, om du er fin på det) til å knuse potetene litt flate. De skal ikke dette fra hverandre, men de skal sprekke opp og revne litt i alle retninger.

Legg potetene på bakebrettet, og risle olivenolje over. Jeg bruker en liten pensel etterpå for å være sikker på at alle kriker og kroker er dekket, før jeg strør over litt salt og setter dem i ovnen.

I ovnen står de til alle kanter er gyldne, ca 15-20 minutter. Skru gjerne på varmluft mot slutten for å få dem ekstra crispy. Ta potetene ut av ovnen når de ser ferdige ut, rasp litt cheddar eller annen ost over, og la de få et par minutter til i ovnen.

God comfort food-eating!