Gulrotfalafler med ost

Man kan lage middagsboller av alt! I disse er det blant annet purre, gulrot, cashewnøtter, ost og en hel del pepper. Lette å lage, lette å bake i ovn, og veldig lette å spise.

Glutenfri
Porsjoner: 2-4
Forberedelsestid: 20 min
Steketid: 20 min
Total tid: 40 min

For litt siden lagde jeg brokkoliboller, og da begynte jeg selvfølgelig å lure hva annet jeg kunne lage på samme måten. Spinat- og quinoaboller er kjempegodt, og så, neste grønnsak ut: Gulrot! Alt man trenger for å lage middagsboller som dette er noe som sørger for at det henger sammen (egg) og noe som sørger for at det ikke bare blir en mos som går i ovnen (nøtter og havregryn). Deretter er det egentlig bare å prøve seg frem. Om du synes det høres skummelt ut – no worries, jeg kan teste for deg, jeg.

Det fine med saker som disse er at alt kan justeres. Om du ikke vil eller kan bruke nøtter, bruk kun havregryn. Om du ikke vil bruke egg, kan du bruke kikertmel istedet, men da må du være litt mer forsiktig når de skal bakes. Jeg hadde en stor plan om å frisk persille i disse, men det fantes visst ikke på kjøkkenet, så da ble det uten. Jeg er sikker på at disse er gode til det aller meste av pasta, salat, i en sandwich eller hva som helst. Vi spiste dem med hjemmelaget potetmos med dijonsennep og litt frisk paprika i dag.

Gulrotfalafler med ost

1/2 liten løk
ca 10 cm purre
3 hvitløksfedd
3 medium store gulrøtter
100 gram rå cashewnøtter
4 ss lettkokte (glutenfri) havregryn
ca 50 gram gruyere eller parmesan
1 egg
Smør eller olje
Salt og pepper

Start med å grovhakke løk, purre og hvitløk, og la det surre i en teskje smør eller nøytral olje i noen minutter til alle grønnsakene er blanke og myke. I mellomtiden kjøres cashewnøttene til en grovkornet masse, ikke mel men med biter i, og settes til side i en skål. Det samme gjøres med havregrynene, de kan godt blandes med nøttene.

Ha løkblandingen over i matmølla (ingen grunn til å vaske den etter å ha malt nøtter og gryn), og rasp gulrøttene på en grov rasp før de surres raskt i tørr panne, slik at overflødig fuktighet forsvinner. Ha gulrøttene deretter over i matmølla sammen med løkblandingen, og kjør det til en jevn masse sammen med egg og reven ost. Bland deretter inn havregryn- og cashewnøttene igjen, og smak til med salt og pepper.

Det skal nå ha blitt til en passe fast masse, som ikke flyter avgårde når du skrur av matmølla, men blir den der den er. Bruk en spiseskje og scoop opp en spiseskje om gangen, og legg dem på et bakepapir. Disse baker jeg ikke ut med hendene – jeg bare legger dem rett på brettet fra skjeen.

Sett brettet midt i ovnen på 200 grader, og la bollene steke i ca 20 minutter. De kan godt snus halvveis. Når de er faste i formen og gyldne på toppen er de ferdige. God middag!

 

Oppdatert 18.08.2015

← Previous post

Next post →

3 Comments

 1. Hanna

  Hei!
  Tusen takk for alle fine og spennende oppskrifter! Veldig kjekt for en veggis som meg :-)
  Jeg lurer på om det er en hvis mengde kikertmel som du kan erstatte egget med? Eller er det bare en dash som trengs?

  Mvh
  Hanna

  • Hei Hanna! Jeg har ikke prøvd, men jeg tenker det bare er å prøve seg frem. Du kan også bruke chiafrø blandet ut i vann, da får du også det fuktige som binder :)

 2. Hanna

  Ah, ok da får jeg prøve meg fram! Blir spennende =) Takk!

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.