Jeg er den første til å innrømme at jeg er en sånn person som bruker lang tid og tidvis omstendelige prosesser for å få pizzaen inn i ovnen. Det er såklart fordi jeg synes det er verdt det, men noen ganger er også tiden det viktigste. Her er mine tips til hvordan få pizzaen i ovnen på fem minutter.
– Se alle Green Bonanzas pizzaoppskrifter!
Stort sett er det jo sånn at jeg kan bruke masse tid på å tilberede fyllet til pizzaen, fordi deigen står til heving. Da har man jo uansett en time, og om man er som meg som liker å bruke tid på kjøkkenet, er det en topp time å bruke på å lage pesto fra scratch, Not Parmesan for veganske pizzaer, eventuelt en tomatsaus, gjøre klar grønnsaker gjennom sautering… The works. Samtidig er det sånn at også jeg har dager hvor jeg foretrekker at maten går i ovnen på særs kort tid, og da er det ofte takket være god planlegging at det både blir godt og kjapt.
1. Forstek og frys pizzabunn
Derfor er dette mer en oppfordring og en slags mental note to self, enn en egentlig oppskrift. Jeg skal komme med noen tips til gode ingredienser å slenge rett på pizzaen og andre why not so much, men først og fremst: Forstek pizzabunner og frys dem! Når du uansett lager pizzadeig, lag dobbelt eller firedobbelt så mye som du hadde tenkt. Istedet for å legge fyll på pizzaene for å putte dem i ovnen, legger du dem på bakebrett, lar de steke i tre-fire minutter, før de tas ut og avkjøles. Når de er kalde kan de pakkes inn i plast, og fryses. Vi lager både en- og toporsjonsbunner, sånn at vi har til alle anledninger.
2. Lag ekstra av ting som holder seg
Noe av det beste å lære seg på kjøkkenet, er oppskrifter som kan brukes til flere ting. La oss for eksempel ta Marcella Hazans tomatsaus. Pasta en dag, pizza en dag senere i uka? Lag dobbelt så mye saus, og sett den i en tett boks i kjøleskapet. Skal du frem med blenderen for å lage pesto eller Not Parmesan til noe? Lag minst dobbelt så mye! Og ikke minst, om du først skal bake paprika, lag et lass. Det fantastiske med pizza er at du kan eksperimentere deg vill og gal på topping, og da er det ordentlig stas å ha mye å velge fra – selv når det skal gå fort.
3. Saus?
Det morsomste med pizza er at alt kan brukes som pizzasaus. Det hører til sjeldenhetene at jeg bruker tomatsaus på pizza, men om jeg gjør det, er det sannsynligvis rester fra en pastamiddag, eller tacomiddag for den saks skyld. Alt av pesto og pastasauser kan legges rett på bunnen som base. Rød eller grønn pesto fra glass? Kjør på. Soltørket tomat i olivenolje? Jajamensann! Og om du er helt i beita for saus, gjør dette: Risle litt olivenolje over bunnen, og rasp et tynt lag med ost over før du legger på fyll.
4. Smarte ting å legge rett på pizza
Hovedgrunnen til at jeg maser så veldig om å sautere grønnsaker før de legges på pizzaen, er at grønnsaker inneholder mye vann. Mye vann på pizza er det samme som en soggy pizza, og det har du ikke lyst på. Grønnsaker som sopp, squash, aubergine og tomat foretrekker jeg å forhåndsbehandle før de legges på pizza. Vanlig løk bør sauteres på grunn av smaken, mens purreløk og sjalottløk i tynne skiver er fantastisk å legge rett på pizza. Asparges er en sikker hit på pizza, og den kan du dele i to eller fire, og legge rett på. Det samme gjelder spinat, om du ikke dynker den i ost kan den helt fint legges rett på pizzaen. Tynne potetskiver like så, det blir helt fantastisk.
5. Topping
En annen fanesak: Ikke dynk pizzaen i ost. Ja, smelta ost er digg, men en av mine beste pizzainnsikter er faktisk at less is more. Jo færre komponenter, desto bedre smak, og ikke minst crunch i bunnen. Jeg prøver å holde meg til en gylden fem-regel: 1) saus, 2) tre typer topping, og 3) litt ost. Om du ikke har masse grønnsaker å putte på, strø litt pinjekjerner over, eller grovhakk noen valnøtter eller cashewnøtter. Funker helt topp. Det samme gjelder friske urter eller hvitløk – om du har det, trenger du ikke så mye annet. Når det gjelder ost, sverger jeg også til å stort sett holde meg til èn type ost. Enten feta, cheddar eller kun parmesan. Kall meg gjerne purist.
6. Det viktigste av alt
Varme! Kjør ovnen din så varm som det overhodet går, la den stå sånn mens du holder på med ditt, og la bakebrettet stå i ovnen mens den varmes opp. Da får du det beste resultatet både på bunn og topping.
Pingback: Ukemeny: Frisk og lettlaget sommermat • Green Bonanza
Pingback: Quick fix-pizza med aubergine, squash og svarte oliven • Green Bonanza