Vegansk masala med grønnsaker og garam masala
Middag

Enkel masala med blomkål og kikerter

4 comments

Indiske gryter, inkludert mine, har ofte en ingrediensliste langt som et vondt år, og kan ta motet fra enhver hverdagskokk. Denne superenkle masalagryta med kikerter krever både lite tid og innsats, men smaker likefullt helt supert.

Glutenfri
Porsjoner: 4
Forberedelsestid: 10 min
Koketid: 20 min
Total tid: 30 min

Varmende, rykende, mettende gryter… Det er høst, det. Spesielt indiske gryter står høyt i kurs hos meg, men jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke alltid har overskudd til å lete gjennom alle krydderbokser som finnes for å få ønsket resultat. Da er det godt å vite at også indiske retter kan gjøres enkle, og lages med ingredienser som man gjerne har tilgjengelig på kjøkkenet.

Om denne gryta serveres med ris og papadums er det nok til fire porsjoner, men om den spises som den er, er det en stor middag til to. Den kan lett varmes opp igjen, og om du ønsker den sterkere eller mildere kan det justeres med chilli. Det går selvfølgelig an å tilsette en rekke grønnsaker her også, men det skal ærlig innrømmes at blomkål kokt i krydder som dette er noe av det beste jeg vet, så jeg klarer meg lenge med dette.

Vegansk masala med grønnsaker og garam masala

Enkel masala med blomkål

2 cm ingefær
3 fedd hvitløk
1 gul løk
1 ss garam masala
0,5 ts chillipulver

1 ts gurkemeie/turmeric
1/2 sitron
1 boks kokosmelk
1 dl vann
1 blomkålhode
1 boks ferdigkokte kikerter
2 dl frosne grønne erter
Kokosolje
Salt

Finn frem en gryte som rommer endel og som har lokk. Finhakk løk, ingefær og hvitløk, og surr det i et par teskjeer olje med en klype salt til det blir gyldent og blankt. Rør inn chilli, garam masala og gurkemeie, og rør godt et par minutter sånn at de varme aromaene i krydderne får komme godt frem. Ha oppi et par spiseskjeer av kokosmelken, og la den koke inn med krydderne. Ha oppi blomkål, og la den surre i blandingen i fem minutter før du fortsetter.

Hell over vann og resten av kokosmelka, og la det koke forsiktig opp. Det skal ikke fosskoke noe sted! Ha skylte kikerter, saft fra en kvart sitron, og etterhvert grønne erter når de andre grønnsakene begynner å bli møre.

La alt sammen småputre til blomkålen er mør, og smak til med salt. Kok eventuelt ris til å ha på siden, nanbrød er heller ikke feil. Papadums og mangochutney er hvertfall helt riktig.

4 Comments

  1. Pingback: O herliga blomkål! • Green Bonanza

  2. God gryte, men hos meg ble det litt mye blomkål og lite væske. Syns det krevdes litt salt, selv om det ikke stod noe om det i oppskriften. Jeg halverte chilimengden p.g.a små barn og syns det ble passe sterkt. Limen doblet jeg! Takk for inspirerende blogg!

  3. Andrea

    Denne var veldig god! Jeg liker vanligvis ikke gryter med kokosmelk (synes det blir alt for søtt for middag), men denne hadde nok krydder til at det ikke ble søtt. I likhet med kommentaren over synes jeg den trengte litt salt, men det var ikke salt i krydderblandingen min, så kanskje det hadde noe med saken å gjøre.

    Jeg synes faktisk at væskemengden kanskje var litt i overkant (skal sies at jeg liker litt “fastere” gryter), men mulig det hadde noe med blomkålmengde eller annet å gjøre. Brukte et litt lite blomkålhode, en 400 ml boks med kokosmelk og en kartong med kikerter (mener de er litt mindre enn hermetikkboksene?). Uansett en veldig god rett som jeg definitivt skal lage igjen!

    • Hei! Så hyggelig å høre. Salt er jo veldig ofte en smakssak, og jeg holder heller litt igjen sånn at folk kan salte etter egen gane til slutt – men her har jeg jo faktisk glemt å skrive salt, og dét var jo ikke meninga! Kartongene med kikerter er litt mindre enn boksene ja, det stemmer, og jeg har en tendens til å plukke de store blomkålhodene, så det kan helt sikkert ha noe med saken å gjøre :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.