Vegisterkaker med quinoa og purre

Mat i middagskakeform-prosjektet fortsetter! Denne gangen gjør jeg min egen vri på veggisenes juleklassiker vegisterkaker, som i min variant lages med quinoa, og smaksettes med blant annet purreløk.

Vegan + glutenfri  + laktosefri
Porsjoner: 3-4
Forberedelsestid: 10 min
Koke- og steketid: 20 min + 20 min
Total tid: 50 min

Det nærmer seg jul, og det betyr julemat! Jeg har allerede laget nøttestek og linsekaker flere ganger i høst, og selvom det ikke er så mye snø å skryte av, er det hvertfall kaldt både inne og ute. Nå utvides Green Bonanzas julereportoar med disse vegisterkakene. For anledningen spist sammen med stekte potetbåter, ristet rosenkål og hjemmelaget brun saus (dèt var det lenge siden jeg hadde lagd, gitt).

De som kjenner meg og har fulgt med på Bonanza en stund, har kanskje lagt merke til at jeg sjeldent, eller aldri, lager mat med et mål om å etterligne andre kjøttbaserte produkter, og heller ikke døper dem til ting som veggisribbe eller fake something-something. Grunnen til det er simpelthen at jeg ikke tenker på den måten, for meg er ikke vegetar- eller veganmat erstatning for noe annet, det er det som er mat for meg. Jeg har dog respekt for at andre velger å tenke på mat på den måten, og har også prøvd endel slike oppskrifter selv etterhvert, likt dem – og justert på dem, fordi jeg er litt vrangpeis innimellom. Dette er derfor min variant av Veganmisjonens kjempegode og berømte Vegisterkaker – altså en vegansk variant av medisterkaker. Om de ligner på the real deal vet jeg veldig lite om – men jeg lover at de er gode!

Veganmisjonens vegisterkaker er kjempelette å lage, og det var viktig for meg at mine også skal være det. Her er det ikke så mye mikkmakk, og man trenger heller ikke lete seg skakk i en rekke butikker for å finne ingrediensene. Så hva er forskjellen? Jeg har byttet ut ris med quinoa, for å få dem litt sunnere med mindre stivelse og litt mer næring – i quinoa er det masse sunne proteiner. Jeg har også bakt blomkålen først istedet for å koke den, for å få den fantastiske smaken blomkål får den ristes, men også for å bevare mer av næringsinnholdet som forsvinner ved koking. Til sist har jeg også lagt til finhakket frisk purre, som gir en frisk og rund smak til noe som ellers kan smake litt “tungt”.

Vegisterkaker med quinoa og purre
1 blomkålhode

1/2 liten purreløk
2 dl quinoa
4 dl vann
1 ts grønnsaksbuljong
1 ts finmalt, tørket ingefær
1/2 ts muskatnøtt
1 ts pepper
1-2 ss kikertmel eller malte havregryn
Salt
Rapsolje

Sett ovnen på 200 grader, og del blomkålen i små buketter – bruk stilken også, del den i terninger. Risle et par teskjeer rapsolje over sammen med en klype salt, og sett det midt i ovnen. La det stå i ca 20 minutter, til blomkålen er gylden.

Samtidig koker du quinoa. Skyll den godt i kaldt vann først, før frøene has over i en tørr gryte. Sett på varmen, og rør rundt til frøene har blitt tørre og nesten begynner å “poppe”. Pass på at det ikke blir for varmt! Når det er tørt i gryta, ha over vann og grønnsaksbuljong, skru ned varmen og la det koke under lokk til alt vannet er fordampet, ca 15-20 minutter. Quinoaen må bli helt tørr – enkelte merker quinoa blir mer som en grøt enn separate korn når den koker. Det er helt ok, men pass på konsistensen senere, det kan hende du trenger litt mer kikertmel eller havregryn enn først antatt.

Det er lettere å forme kakene når quinoaen og blomkålen er litt avkjølt, så om du har tid – la det stå i fred i ti minutter før du fortsetter.

Kutt av de ytterste grønne bladene på purreløken, og skyll den godt i kaldt vann. Del den i to, legg bort den ene halvdelen, og finhakk den delen du vil bruke. Legg til side.

Finn frem en matmølle, kjøkkenmaskin eller stavmikser – anything goes! Ha blomkål, quinoa, salt, pepper, muskat og ingefær i blandingen, og bland sammen. Det skal ikke bli finmost dette, litt chunks er bra. Rør inn kikertmel eller havregryn samt purre etter at blandingen er ferdig most.

For å steke: Varm opp rapsolje i en god stekepanne, form kakene med hendene, og la dem steke seg gyldne på den ene siden før de snus, og stekes gyldne også der. Disse kan helt fint lages dagen i forveien, det har de nesten litt godt av.

← Previous post

Next post →

8 Comments

 1. Eva Ranveig

  Hei! Kan man fryse disse?

 2. Fulgte oppskriften til punkt og prikke men de faller jo fra hverandre under steking… sparte resterende ustekte kakene i kjøleskap og skal steke de etterpå.. Noen tips? De som ikke faller fra hverandre er “slappe i formen”…

  • Hei! Det er nok smart å la deigen hvile litt (mens den er “pakket sammen”, altså presset ned i en bolle), og du kan evt elte inn litt mer kikertmel.

  • ser nå kommentar om å la det stå i kjøleskap til dagen etter, så da gjør jeg det! God smak er det hvertfall!! :)

  • Lykke til! Og som sagt, kikertmel er nøkkelen :)

 3. Lene

  Hei, jeg lagde disse i kveld, men jeg har brukt måleskjeer til å måle krydderet i (norske standard måleskjeer 1 ts er 5 gram) og jeg misstenker at du bare har brukt vanlige tskjeer og ikke målernheten teskje, for mine ble aaalt for sterke. Det ble klatremus sine 1 kilos pepper pepperkaker sterkt og jeg er ikke sensitiv for sterk mat i det hele tatt. Je. Har ikke mer quinoa, purre eller blomkål i hus, så har du noen tips til hvordan jeg kan redde julemiddagen?

  • Hei! Jeg klarer ikke huske hva jeg har brukt dessverre, men jeg pleier bruke måleskjeer. Nå er denne oppskriften noen år gammel, så jeg er dog litt usikker. Burde også ha spesifisert grovkvernet pepper, for jeg bruker aldri finmalt (igjen – litt gammel oppskrift, mye læring har skjedd siden 2014, jeg jobber meg gjennom gamle oppskrifter stadig vekk, men foreløpig ikke denne). Jeg ville laget en mild og god fløtesaus (enten av feks oatly imat havrefløte, eller av cashewnøtter), som tar spissen utav kakene. Sammen med kokt potet og eventuelt andre grønnsaker tror og håper jeg det vil gå fint! Krysser fingrene for at det løser seg, vil jo veldig gjerne at dere skal ha en god og fin julemiddag :)

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.