Det er lite som slår en skikkelig god risotto en lørdag kveld, med hjemmelaget kraft, nydelige råvarer og god tid som de viktigste ingrediensene.

Glutenfri + laktosefri (inneholder smør)
Porsjoner: 4
Forberedelsestid: 20 min
Koke- og steketid: 1 time + 30 min
Total tid: 1 time, 50 min

Vi er på hytta på fjellet i helgen, og etter noen ekstremt hektiske uker, eller måneder, strengt tatt, var det utrolig deilig å sette seg i bilen etter jobb på fredag, kjøre fra slapsete fortau og fulle kalendere i Oslo, og se på at både snøen og fjellet nærmet seg etterhvert som vi kjørte langs Mjøsa. Det er alltid mye god mat når vi er her, og det er ikke noe unntak nå som vi har med oss to matglade venner.

Jeg tror jeg har innrømmet dette før, men risotto er ikke min sterkeste side. Risotto har nemlig noen krav til deg, det er ikke sånn at du stiller krav til risottoen, og for en egenrådig person som meg, passer det best at noen andre tar seg av de kravene som risottoen stiller. Heldigvis har jeg en kjæreste som lager en perfekt risotto med akkurat nok tålmodighet og kjærlighet, og jeg får lov til å blande meg når det skal lages hjemmelaget kraft, før jeg går og setter meg med vin og bok foran peisen. God arbeidsfordeling, vil jeg si.

Dette er kravene risottoen stiller til deg:
Du venter på risottoen, den venter ikke på deg.
Forlat aldri kjøkkenet når du lager risotto.
Noe annet enn gode råvarer er uaktuelt.
Risottoen er en rett i seg selv, ikke tilbehør til noe annet.

Det er med andre ord bare å innordne seg på kjøkkenet, for det er definitivt verdt det. Denne gangen gikk vi for en hjemmelaget grønnsakskraft basert på ting vi hadde tilgjengelig, og det funket strålende (og ga meg også ide til en artikkel om kraft, men det tar vi senere). Godt smør er et krav, og vi brukte champagne (!) istedet for hvitvin. Som ydmykt tilbehør lagde vi ristet rosenkål og sprøstekt jordskokk. Helt perfekt.

Risotto med jordskokk og ristet rosenkål

500 gram arborioris

3 ss meierismør

6 ss olivenolje

4-5 sjalottløk / 1 løk

2 hvitløksfedd

2 dl hvitvin / champagne (!) / eplecider

2 liter grønnsakskraft (evt mer eller mindre)

4 jordskokk

500 gram rosenkål

4 ss revet parmesan, evt mer til servering

Frisk persille

Salt og pepper

Hjemmelaget grønnsakskraft

2 ss meierismør

1 ss olivenolje

1 gul løk

1 gulrot

2 selleristenger

3 stk champignon

1 neve hakket persillestilker

1 liten sitronskalk

1 ts tørkede urter, feks timian og rosmarin

5 pepperkorn

2,5 liter vann

Start med å lage grønnsakskraften. Grovhakk alle grønnsakene samt perstillestilkene, og surr dem i blandingen av smør og olivenolje til de er blanke og begynner å bli gyldne i kantene. Ha over urter og sitron samt vann, og la det koke opp. Det skal ikke fosskoke, men småputre i minst en halvtime, gjerne en time. Plukk ut grønnsakene eller sil krafta, og la den stå på svak varme og holde seg varm. Når det begynner å nærme seg at kraften skal over risen, ha 2 spiseskjeer salt i gryta.

Gjør klar rosenkålen ved å snitte den i to, og renske vekk eventuelle stygge blader. Legg dem på et bakebrett, risle over 1 spiseskje olivenolje og en klype salt, og sett ovnen på 200 grader. De skal steke i ca 15-20 minutter.

Jordskokken vaskes godt før den snittes i tynne skiver, og stekes i medium varme panne med en klatt smør og litt rapsolje eller annen smaksnøytral olje, til de ligner litt på potetgull.

Nå er du klar til å begynne med selve risottoen. Smelt 1 spiseskje smør og 5 spiseskjeer olivenolje i en stor stekepanne eller en gryte på medium varme. Det viktigste er at du har en stor stekeflate, for at ikke risottoen begynner å koke og blir til grøt istedet. Når løken har blitt blank og gylden, finhakk hvitløkseddene og rør de inn, i ca 20 sekunder. Ha risen over i gryta, og la det surre i 7-8 minutter til risen begynner å bli blank.

Når risen har blitt blank utenpå, skru opp varmen til medium/høy (vi bruker 8 av 12 her), og ha over champagne eller hvitvin. Rør hele tiden, det er viktig at dette ikke svir seg! La alkoholen fordampe, sånn at all den gode smaken setter seg igjen i riskornene.

Nå er du klar til å begynne å spe grønnsakskraft, og det er her tålmodigheten kommer inn i bildet. Du skal spe èn og èn øse med kraft, og den neste skal ikke spes før den forrige har dampet bort og inn i riskornene. Her skal du røre forsiktig, ikke kraftig, en gang etter hver øse, og passe på at dette ikke brenner seg. Når det begynner å bli lite fuktighet igjen i panna, da er det tid for ny øse.

Det er ikke sikkert at du trenger to hele liter med kraft, og det kan hende at du trenger å bruke litt mer. Risottoen skal ikke være en klump med ris, den skal flyte litt ut når du rører i den. Fortsett med kraft til risen begynner å bli al dente – smak deg frem underveis.

Når risen har al dente-konsistens, ta panna av plata, rør inn en siste øse, ytterligere to spiseskjeer smør, revet parmesan og en spiseskje nykvernet pepper.

Be gjestene sette seg tilbords før du tar risottoen ut av gryta. Fordel risottoen på fire tallerkner, legg rosenkål ved siden av, og noen sprø og deilige skiver jordskokk på toppen, sammen med finhakket persille. Ekstra parmesan kan med fordel serveres på bordet.