Ikke kast den tørre loffen! lag sprø brødtopping av den istedet!
Saus, dipp og topping

Sprø brødtopping

3 comments

Du vet de gangene hvor det eneste som mangler er noe som knaser litt mellom tenna? Uansett om det er på pasta, suppe eller salat er denne crunchy brødtoppingen et perfekt tilskudd! Lag mye når du først er i gang, sier jeg bare.

Vegansk
Porsjoner: 6-ish
Forberedelsestid: 10 min
Steketid: 10 min
Total tid: 20 min

Alt du trenger er litt tørr loff, en matmølle eller en skarp kniv (og litt tålmodighet), og en stekeovn. Jeg pleier alltid å lage denne når jeg skal spise pasta med bakt blomkål, og da lager jeg minst dobbelt så mye som vi egentlig trenger på bordet, oppbevarer det i en tett boks og har topping til det aller meste i dagene som kommer. Denne kan selvfølgelig varieres masse med krydder og urter – jeg lager en med hvitløk, olivenolje og basilikum, men jeg er sikker på at det kan være vel så godt å bruke for eksempel en olivenolje med smak (Olivier har jo alle disse fantastiske sakene), andre friske urter, andre typer nøtter eller kjerner.. Her er det mange muligheter, akkurat som med for eksempel pesto.

Dagsgammelt brød er perfekt til dette, men det går også an å plukke med seg noen rundstykker eller en loff som er dagsfersk, selvfølgelig. Jeg bruker pinjekjerner i min blanding, noe som i utgangspunktet er ganske dyrt, men som mengdevis blir ganske så rimelig når man bare bruker et par skjeer for å blande inn i resten. Så om du skal lage pasta til en diger gjeng med folk og vil ha noe godt å strø over – this is it!

Ikke kast den tørre loffen! lag sprø brødtopping av den istedet!

Sprø brødtopping

4-5 tykke loffskiver
2 hvitløksfedd
2-3 ss olivenolje
1 ts havsalt
10-12 basilikumblader (kan sløyfes)
2 ss naturell pinjekjerner (kan også sløyfes)

Sett ovnen på 200 grader, og finn frem et bakebrett med bakepapir.

Om du har en matmølle: Bruk den. Om ikke: Brett opp arma, finn frem en fjøl og en god kniv. Jeg bruker mølle, men har også lagd et lass av dette til 12 personer uten mølle da vi var på ferie i Spania i sommer, så det går like fint det også.

Start med loffen. Kjør den i mølla sammen med hvitløksfeddene til det har blitt ganske så smulete, eventuelt riv den i småbiter med hendene, og rasp hvitløksfeddene før de blandes inn i bollen. Hell over olivenolje, havsalt og basilikumblader (finhakket, om du kjører manuelt), og bland alt sammen godt. Når det nærmer seg en fin blanding som er god og klissete av olivenolje, har du i pinjekjernene og bare smasher dem forsiktig inn i blandingen, de skal ikke finmales, bare grovhakkes.

Ha blandingen over på bakebrettet, og sett det inn midt i ovnen. La det stå til det har blitt gyldent – det avhenger litt av hvor tykt lag det ligger, men fem-seks minutter pleier å være maks. Følg med hele tiden og rør underveis, sånn at alt blir like gyldent. Ta det ut når det har blitt gyldent crispy.

La det avkjøles et par minutter før du har det over i en tett boks eller serveringsskål.

 

 

3 Comments

  1. Pingback: Pasta med sitron, parmesan og basilikum • Green Bonanza

  2. Pingback: Pasta med pesto, ovnsbakt blomkål, karamellisert løk og friske urter • Green Bonanza

  3. Pingback: Stock it up! Eller: Hvordan bruke littegranne tid på å lage mye god mat. • Green Bonanza

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.