Karamelliserte nøtter med cayennepepper

Oh HELLO! Det er et under at jeg ikke har postet dette tidligere, det er kanskje noe av det beste godiset jeg vet om. Crunchy, salt, søtt og sterkt på samme tid – og lagd på ca ti minutter.

Vegan + glutenfri + laktosefri
Mengde: 5 dl nøtter
Forberedelsestid: 2 min
Steketid: 5 min
Total tid: 7 min + avkjøling

Første gangen jeg lagde disse ble jeg litt som en av disse hundene man ser på youtube som hopper opp og ned i ellevill ekstase for et eller annet banalt, og jeg måtte lage ny dose med en eneste gang, for denne teorien om at dette skulle vare lenge… Vel, I was wrong. Disse er helt perfekte som snacks, men de funker også utmerket som crunchy topping på en salat, på et tapasbord, til et glass portvin eller to eller tre.. Du tar poenget.

Hvor hotte de blir avhenger av hvor mye cayennepepper du tar på, og det merkes mer enn du tror, så start forsiktig, om du ikke spiser rå chilli til ethvert måltid. Det er meningen at det skal være litt sting, men du skal ikke måtte drikke et glass vann per nøtt du spiser. Jeg bruker en blanding av valnøtter og pecannøtter – en av delene funker vel så bra, men jeg ville ikke blandet disse nøttetypene med hardere nøtter som mandler eller hasselnøtter, da de trenger forskjellig tid i varmebehandling for å oppnå samme resultat.

Jeg lager mine med honning, men om du vil unngå honning funker lønnesirup også godt. Det krever dog en litt annen fremgangsmåte, så om du vil lage disse veganske, følg den alternative fremgangsmåten. Husk også at det er forskjellig styrke på forskjellige typer cayenne!

Karamelliserte nøtter med cayennepepper
2,5 dl valnøtter
2,5 dl pecannøtter
4-5 ss akasiehonning eller 6-7 ss lønnesirup
1/2 ts cayennepepper
1/2 ts flaksalt

Finn frem en god stekepanne med tykk bunn som tåler litt varme. Sett platen på medium varme, og legg de rå nøttene i tørr panne for at de skal ristes. Rør litt rundt nå og da – de bruker mellom fem og ti minutter på å bli gyldne. Hell honning over, rør godt, og strø cayennepepper og salt over til slutt. Rør rundt i et par minutter sånn at alt fester seg godt, før blandingen legges til avkjøling på bakepapir. Etter ti-femten minutter er de kalde og sprø nok til at du kan prøvesmake.

For å lage disse med lønnesirup, rist nøttene i panne på samme måte som over. Når nøttene er gyldne, ta dem ut av pannen og legg til side. Tørk ut av pannen så det ikke ligger igjen nøtterester i den. Ha lønnesirup i pannen sammen med cayennepepper og salt, og rør rundt til det begynner å boble og tykne. Da kan du ha nøttene tilbake i pannen. Rør godt slik at de dekkes av blandingen, i et par minutter. Legg til avkjøling på bakepapir.

← Previous post

Next post →

4 Comments

 1. Sofie

  Lagde dette nå, og det var vanvittig godt! Hvor lenge kan man oppbevare de karameliserte nøttene før de blir dårlig? :)

  • Godt spørsmål, de har en tendens til å forsvinne ganske fort her i huset, men de kan nok helt fint stå flere uker på tett glass. Mulig de ikke blir like crunchy etterhvert. Bra du likte det!

 2. Ingvild Enger Tellefsen

  Ingvild

  Min fikk en svidd smak. Hva gjør jeg galt?

  • For høy varme, sannsynligvis. Bedre å bruke litt lenger tid og lavere varme, enn høy varme og kort tid, spesielt hvis stekepanna har en tynn bunn.

Kommentar? Spørsmål? Noe på hjertet?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.